Bold Quest -harjoitus antaa tilaisuuden testata isäntämaa-logistiikkaa

Meneillään olevan monikansallisen Bold Quest -ilmasotaharjoituksen keskuspaikka on Rovaniemi, vaikka toiminta ulottuu usean valtion ilmatilaan. Suomen puolustusvoimat johtaa harjoitusta yhdessä Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan kanssa. Operatiivinen johtaminen tapahtuu osin tietoverkossa, jolloin mukana on useita Suomen ulkopuolisia järjestelmiä ja johtamispaikkoja. Tämä on uuttaa Suomessa toteutetuissa sotaharjoituksissa.

Suomen ilmatilassa tapahtuva harjoitus liittyy USA:n Bold Quest -harjoituskokonaisuuteen, jossa keskitytään teknisen yhteensopivuuden ja yhteistoimintakyvyn maksimoimiseen maalla, merellä ja ilmassa, -koskien sekä eri aselajeja että toimijoita. Harjoitukseen osallistutaan 14:sta eri maasta, yhteensä 1500 sotilasta. Suomalaisia on mukana 700.

Monikansalliset sotaharjoitukset ovat suomalaisille suhteellisen uusi ilmiö, puolueettomana maana olemme harvoin sotaharjoitelleet suurempien kokonaisuuksien yhteydessä. Puolusvoimien tiedote vastaa ensimmäisenä herääviin kysymyksiin:

Suomessa järjestettävän tapahtuman suunnittelua ja valmistelua varten on perustettu ohjausryhmä ja työryhmiä, joissa kaikissa on edustajat sekä Suomesta että Yhdysvalloista. Ohjausryhmän tehtävänä on suunnittelua ja toimeenpanoa ohjaavien periaatteiden määrittäminen. Suunnitteluryhmissä toteutetaan eri vastuualojen yksityiskohtainen suunnittelu ja valmistelu saadun ohjauksen mukaisesti. Ohjaus- ja suunnitteluryhmissä tapahtuva valmistelu toteutetaan Suomen määrittämien reunaehtojen puitteissa.

Ilman yhteistä käytännön harjoittelua yhteistyökumppaneiden kanssa, Suomen keskusteluakin herättänyt isäntämaasopimus jäisi ilman niitä etuja, joita Suomi on sen kautta tavoitellut: Nopeaa, välitöntä ja käytännön tasolla toimivaa valmiutta sotilaallisen avun vastaanottamiseen kriisitilanteessa.

Bold Quest Puolustusvoimien sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top