Boris Johnson Kiovaan

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson on saapunut Ukrainaan ja tapaa parhaillaan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyä, kertoi presidentin kansliapäällikkö Andriy Sibiga.

(Kuvaan on käytetty Ukrainan presidentoinviraston ja Extrauutisten aineistoa)

Aiemmin päivällä Johnson kertoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa, että Britannia lähettää Ukrainaan aseita 100 miljoonan dollarin arvosta, mukaan lukien Starstreak MANPADS ja 800 panssarintorjuntaohjusta. Presidentti Zelenski on tavannut Kiovassa äskettäin myös Itävallan liittokanslerin Karl Nehammerin (09.04.) ja Euroopan unionin komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin (08.04.).

Boris Johnson ja Volodymyr Zelenski kävelyllä Kiovassa.

Zelenski ja Nehammer; Kuva: Ukrainan presidentinvirasto
Zelenski ja Ursula von der Leyen; Kuva: Ukrainan presidentinvirasto.

Otteita presidentti Zelenskin puheesta lauantaina (09.04.):

Rohkean maan vapaat ihmiset!

Tänään minulla oli suuri kunnia toivottaa pääkaupunkiimme Bankova Streetille tervetulleeksi Ukrainan vilpitön ystävä,  Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Boris Johnson teidän puolestanne, kaikkien ukrainalaisten puolesta.

Hänen vierailunsa maassamme osoittaa mahdollisimman selvästi, ettei vapaudelle ei ole esteitä. Johtajuudelle ei ole esteitä. Boris oli yksi niistä, jotka eivät hetkeäkään epäröineet tukea Ukrainaa. Ison-Britannian johtajuus tarvittavan avun tarjoamisessa maallemme, erityisesti puolustuksen alalla, sekä johtajuus pakotepolitiikassa jäävät ikuisesti historiaan. Demokratian puolustamisen historiassa, Euroopan puolustuksen historiassa. Ukraina on aina kiitollinen Borisille ja Britannialle tästä.

Zelenski kertoi keskustelleensa Boris Johnsonin kanssa uusista pakotteista Venäjää kohtaan, ja tukipaketeista Ukrainalle. Sen jälkeen hän varottaa Venäjän hyökkäyksen laajemmista tavoitteista:

Venäjän aggressio ei rajoitu pelkästään Ukrainaan

Venäjän aggression ei ollut tarkoitus rajoittua pelkästään Ukrainaan. Yksin vapautemme ja elämämme tuhoamiseen. Koko Eurooppa-hanke on Venäjän kohteena.

Olin iloinen kuullessani tänään Itävallan liittokanslerilta Karl Nehammerilta vakuutuksen siitä, että Itävallan valtiolle Venäjän pakottaminen pyrkimään rauhaan on yhtä tärkeää kuin muille vastuullisille valtioille.

Kuulin myös lupauksen, että Itävalta jatkaa yhdessä Euroopan unionin kumppaneidensa kanssa Venäjän vastaista pakotepolitiikkaansa, kunnes alueemme todellinen turvallisuus on täysin palautettu. Kunnes Venäjä vetää kaikki joukkonsa Ukrainan suvereenilta alueelta.

Vastauksena kysymykseeni Itävallan liittokansleri kannatti myös selkeää näkemystä Ukrainan liittymisestä Euroopan unioniin mahdollisimman pian.

Zelenski kiittää liittokansleri Nehammeria avusta Ukrainalle, ja mainitsee mm. EU:lta ja Kanadalta saadun tuen:

Tänään on myös tärkeitä uutisia Euroopan komission puheenjohtajalta Ursula von der Leyeniltä ja Kanadan pääministeriltä Justin Trudeaulta. Osana maailmanlaajuista Stand Up For Ukraine -kampanjaansa he ovat keränneet yli 10 miljardia dollaria ihmisten auttamiseksi. Auttaa ukrainalaisia, jotka joutuivat jättämään kotinsa Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymän sodan vuoksi. Olen kiitollinen kaikille varainkeruuseen osallistuneille!

Zelenski muistutti eilisessä puheessaan, että vaikka lauantai oli 45. päivä Venäjän invaasiota, Ukrainan pääkaupungissa on voitu pitää huipputapaamisia Ukrainan ulkomaisten tukijoiden kanssa. Ukrainan presidentti korosti öljy- ja energia-alan pakotteiden merkitystä Venäjän hyökkäyksen pysäyttämisessä:

Demokraattinen maailma voi luopua Venäjän öljystä

Venäjän federaation kassavirtojen rajoitusten käyttöönotto on yksi diplomatiamme prioriteeteista kaikissa yhteyksissä kumppaneihimme. Ensinnäkin tämä koskee öljyliiketoimintaa. Demokraattinen maailma voi ehdottomasti luopua Venäjän öljystä, ja tehdä siitä myrkyllistä kaikille muille valtioille. Öljy on yksi kahdesta venäläisten itseluottamuksen ja rankaisemattomuuden tunteen lähteestä.

Pyhän Mykolan ikoni palaa Sofian katedraaliin Kiovaan

Ukrainan presidentti nosti puheensa lopuksi esiin erään uskonnollisen reliikin palauttamisen: Pyhän Mykolan ikoni, joka toisen maailmansodan jäljiltä oli kuljetettu turvaan Yhdysvaltoihin, palaa Kiovan Sofian katedraaliin.

Ja vielä yksi uutinen tälle päivälle. Kauan odotettu monille ihmisistämme. Yksi tärkeimmistä pyhistämme palaa Ukrainaan:  Pyhän Mykolan ikoni Mokryi, Venäjän ensimmäinen ihmekuvake., palautuu Kiovan Sofian kirkkoon, yhteen arvostetuimmista pyhäköistämme. Olemme työskennelleet pitkään saadaksemme sen takaisin. Se vietiin pois Ukrainasta toisen maailmansodan aikana. Ja aikanaan se on kotona – St. Sofiassa. Olen kiitollinen Yhdysvaltojen Ukrainalaisen ortodoksisen kirkon hierarkkeille, papistolle ja uskoville tästä päätöksestä. Haluan, että tämän pyhän esineen paluu on tärkeä symboli meille kaikille. Symboli siitä, että palautamme kaikki omamme Ukrainalle. Kaikki ukrainalaiset. Tuomme kaikki ihmisemme takaisin.

(Päivitetty 10.04. klo.14:09)

Luettavaa:

1 Comment

  1. Outoja vaatimuksia
    10.4.2022 16:01

    On tää aika äijä kun se käskyttää jo Boristakin Kiovaan. Suomen eduskuntaa se käskytti niin että kaikilla piti olla musta maski, kaikkien piti nouseta seisomaan ja taputtaa. Eikös tällaisia vaatimuslistoja yleensä määräile diktaattorit ja despootit?

    Ja sitten se on itkemäsä jokaiselta maalta rahaa ja aseita. Sekä tietysti sotilasvoimia. Ennenkuulumatonta. Ei EU: jäsen eikä NATO-jäsen.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top