Brasilian intiaaneilta tukea Maduron vainoamille Venezuelan alkuperäisasukkaille

Aikaisemmin on raportoitu välikohtauksesta Venezuelan ja Brasilian rajaseudulla, jossa sotilaat ovat surmanneet kaksi venezuelalaista Pemón-alkuperäiskansaan kuuluvaa. Tapaus liittyi jollakin tavalla rajan sulkemiseen liikkumiselta. Pemónit asuvat kummankin valtion puolella, ja ovat tottuneet kulkemaan alueillaan, joille nykyaikaiset valtiot ovat ilmaantuneet vasta nykyaikana.

Pemónien ja venezuelalaisten sotilaiden yhteenotot eivät ilmeisesti ole erillään Venezuelan poliittisesta tilanteesta. Brasilian alkuperäiskansojen Roraiman neuvosto on ottanut kantaa pemónien tilanteeseen, kertoo Noticias (02.03.).

Brasilian alkuperäisasukkaat tarjoavat apua alkuperäisille venezuelalaisille. ”Ette ole yksin”, sanoo Gonzalo Himiob Santome twiitissään. Santome viittaa Alkuperäiskansojen Roraiman neuvoston pääkoordinaattorin Rolando Garcían lausuntoon.

Ihmisoikeusaktivisti Tamara Sujú kertoi perjantaina (01.03.), että Pemón-yhteisön jäseniä on joutunut pakenemaan Brasilian puolelle rajaa, etsimään suojaa Venezuelan armeijalta.

Pakotettuja väestönsiirtoja Q-vyöhykkeeltä on todettu tapahtuneen, mikä rikkoo artiklaa 7 Rooman peruskirjassa, kertoo Tamara Sujú twiitissään. Kyseessä on siis laajempi ilmiö, kuin nyt akuuttiin rajojen sulkemiseen liittyvä selkkaus.

Asiasta kertoi Noticias Venezuela 02.03.2019: Indígenas de Brasil ofrecen su apoyo a la comunidad pemona venezolana (Video).

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top