Britannian suunnitelma koronaviruksen leviämisen varalta lähenee poikkeustilaa

Brittihallitus varautuu koronaviruksen leviämiseen kolmen kuukauden poikkeussuunnitelmalla, joka julkaistiin eilen. Britannia varautuu mahdollisuuteen, että jopa viidesosa työvoimasta voi olla samanaikaisesti poissa palveluksesta. Hallinto toimii tällöin poikkeusoloissa, ja armeijaa ja vapaaehtoisia käytetään pitämään rutiinit yllä.

Suunnitelman mukaan sekä poliisi että terveystoimi priorisoivat tehtäviensä suorittamista, -mm. pieniin rikoksiin ei reagoida ja ei-kiireelliset potilaat siirretään sairaaloista koteihinsa hoitokapasiteetin käyttämiseksi virusepidemiaan liittyviin tehtäviin. Sotilaat tuodaan myös kaduille ylläpitämään järjestystä. Sotilaitä käytetään myös tärkeiden siviilitoimintojen ylläpitoon.

  • Suunnitelma antaa rajaviranomaisille valtuudet pidättää matkustajia, jos se on tarpeen tartuntojen leviämisen estämiseksi.
  • Suuret julkiset tilaisuudet voidaan myös kieltää samasta syystä.
  • Virkahenkilöstöä voidaan siirtää muista tehtävistä  sairaalojen palvelukseen.
  • Vapaaehtoisia käytetään suunnitelman mukaan laajalti terveyspalveluissa.
  • Suunnitelma rohkaisee myös yrityksiä teettämään työntekijöillään kotitöitä liikkumisen minimoimiseksi.
  • Pahimmassa skenaariossa 80 prosenttia Yhdistyneen Kuningaskunnan väestöstä saisi virustartunnan, ja jopa viidesosa työntekijöistä olisi samanaikaisesti työkyvyttömiä.
  • Poikkeustoimia oletetaan tarvittavan 12 viikkoa.

Pääministeri Boris Johnson esitteli hallituksen suunnitelman  tiistaina. Lehdistötilaisuudessa Johnson sanoi, että laaja sairastuvuus  Britanniassa on ”erittäin todennäköistä”. Eilisen iltapäivän tilanteen mukaan vahvistettujen tapausten määrä oli noussut 39: stä 51: een. Pääministeri kertoi luottavansa brittien ”Bulldog-henkeen” vaikeuksista selviämisessä.

Hallituksen tiistaina julkaisema 28-sivuinen toimintasuunnitelma hyväksyttiin maanantaina hätäkokouksessa.

Suunnitelmasta kirjoitti 03.03.2020 Daily Mail.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top