Brittien haettava oleskelulupaa Suomessa 30.9. mennessä

Iso-Britannian erottua Euroopan Unionista Suomessa olevat britit joutuvat hakemaan oleskelulupaa syyskuun aikana, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Suomessa on arvion mukaan noin 5000 Iso-Britannian kansalaista, joista 3923 on jättänyt elokuun loppuun mennessä ns. brexit-lupahakemuksen. Brexit-luvan hakuaika päättyy syyskuun lopussa.

– Odotamme vielä loppusuoralla merkittävää määrää brittien hakemuksia, sanoo ylitarkastaja Mika Walldén Maahanmuuttovirastosta.

Iso-Britannian kansalaiset ovat maan EU-eron jälkeen Euroopan unioniin kuulumattoman maan kansalaisia, ja he tarvitsevat oleskeluluvan enemmän kuin 90 päivää kestävää Suomessa oleskelua varten.

  • Ulkomailta Suomeen 31.12. 2020 jälkeen muuttaneet britit hakevat oleskelulupaa kolmansien maiden kansalaisina.
  • Brexit-lupaa Suomessa hakevat vain ne britit, jotka ovat asuneet Suomessa jo ennen niin sanotun siirtymäkauden päättymistä. Siirtymäkausi tarkoittaa ajanjaksoa, jonka aikana EU:n vapaan liikkuvuuden säännöksiä sovellettiin vielä EU-eron jälkeen Iso-Britannian kansalaisiin samalla tavalla kuin ennen eroa. Siirtymäkausi päättyi vuoden 2020 lopussa.

Britit hakevat joko erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta tai erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta riippuen siitä, miten pitkään he ovat aiemmin asuneet Suomessa. Myös osan brittien perheenjäsenistä pitää hakea brexitin takia oleskelulupaa. Brexit-lupapäätöksiä on tehty Maahanmuuttovirastossa tähän mennessä 2280. Suurin osa päätöksistä on ollut myönteisiä, eli oleskeluoikeus on myönnetty.

Siirtymäkauden jälkeen, eli vuoden 2021 alusta alkaen, ulkomailta muuttavat britit ovat hakeneet muiden EU-alueen ulkopuolelta muuttavien kansalaisten tavoin oleskelulupaa esimerkiksi työntekoa tai opiskelua varten. Vuoden 2021 tammi-elokuussa 256 brittiä on hakenut Suomeen muuttamista varten oleskelulupaa työn, opiskelun, perheen tai muun syyn vuoksi.

Määräajan noudattaminen tärkeää, että oleskeluoikeus säilyy

Brexit-hakemusten yleinen käsittelyaika on 6 kuukautta. Osassa hakemuksia käsittelyaika voi olla pidempi, koska hakemusten käsittely on ruuhkautunut. Jos hakemuksen käsittely on kestänyt yli 6 kuukautta, käsittely voi kestää enimmillään 10–14 kuukautta. Tärkeintä on kuitenkin, että hakemus on jätetty määräaikaan mennessä.

– Päätöstä voi odottaa rauhassa. Kun hakemus on vireillä, oleskeluoikeus Suomessa on voimassa käsittelyn aikana, eli esimerkiksi työntekoa ja opiskelua voi jatkaa normaalisti, sanoo Walldén.

Hakemuksen voi jättää verkossa Enter Finlandissa, ja oikean hakemuksen, eli lupatyypin, valinnassa opastaa migri.fi-verkkosivu.

 

1 Comment

  1. p.grandell
    21.9.2021 15:28

    vai sillä tavalla! mutta 40 000 yön-timoa sai oleskeluluvan olla täydellä ylläpidolla tom of finlandiassa, vaikkei tiedä edes omaa syntymä aikaa? nergin päivin pikku palleroiset, on maailman kellot sekaisin….

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top