Bruttokansantuote alle 2007-tason: Eikö maahanmuutosta ollutkaan apua?

Valtionvarainministeri Matti Vanhanen kertoi tänään julkistetun Valtionvarainministeriön virkamiesraportin pohjalta Suomen talousnäkymistä, eivätkä ne olleet kovin kauniit: Suomen bruttokansantuote on yhä alle vuoden 2007 finanssikriisiä edeltäneen tason, ja kasvun odotetaan olevan puolet kilpailijamaiden tasosta. Tämä herättää joitain kysymyksiä.

Matti Vanhanen mainitsi tänään tiedotustilaisuudessaan yhdeksi lääkkeeksi osaavan työvoiman lisäämistä maahanmuutolla:

– Olenkin esittänyt, että avaisimme oleskelu- ja työlupien kahden viikon pikalinjan EU:n ulkopuolisille erityisosaajille, start-up yrittäjille, tutkijoille ja innovaattoreille. Pikalinjan valmistelu on hallituksessa vauhdissa ja saadaan käyttöön tämän vuoden aikana, sanoi ministeri Matti Vanhanen. (08.01. 2021)

Tähän ”lääkkeeseen” on pari huomautusta:

 • Suomessa työvoima on kansainvälisessä vertailussa huomattavan koulutettua, ja nuoret ikäluokat opiskelevat pidemmälle kuin mm. Suomeen suuntautuneen EU:n ulkopuolisen maahanmuuton lähtömaissa. Sekin osoittaa nuorten suomalaisten haluttavuutta pitkälle koulutettujen työmarkkinoilla, että he ovat hyvin haluttuja mm. läntisessä Euroopassa, ja harmillisen moni on sinne mennytkin -jäädäkseen. => Suomessa ei ole pulaa osaajista.
 • Suomeen on vuoden 2007 jälkeen tullut arviolta 30-50 000 EU:n ulkopuolista maahanmuuttajaa, jotka ovat olleet työmarkkinoiden käytettävissä. Suurin ryhmä tuli syksyllä 2015. Heidän vaikutuksensa ei näy VM:n raportin madonluvuissa 2007-2019 -jaksolta. => Ei liene syytä odottaa ”pikalinjalta” tai ohituskaistoilta kummoisempaa tulosta.

VM:n raportissa arvioidaan Suomen bruttokansantuotteen kasvavan vuosina 2019-2030 vain puolella vauhdilla Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan verrattuna: 10% mainittuna ajanjaksona, kun verrokkimaissa arvio on 20%.  Nämä kylmäävät tosiasiat pakottavat pohtimaan kahta asiaa:

 • Kun kerran kasvuvajeen on todettu jatkuneen yhtäjaksoisesti jo 14 vuotta, eikä hallituksilla ole ollut lääkettä siihen, julkistalous on jossakin vaiheessa pakko sopeuttaa odotettavissaolevien tulojen mukaiseksi. (Velkaahan Suomi ei saa enää sen jälkeen, kun pohjavedetkin ja työeläkerahastot on konfiskoitu.)
 • Suomalaiset koulutetut nuoret on saatava takaisin ulkomailta, -eikä siinä auta muu kuin kokonaisverotuksen kohtuullistaminen läntisen Euroopan tasolle: -Ei Suomeen kannata jäädä töihin!!, sanoo koulustaan valmistunut nuori, joka nettiaikana tietää mitä saman tutkinnon suorittanut ikätoveri tienaa (nettona) Euroopassa.

Vanhanen otti puheeksi myös investoinnit. Millainen investointiympäristö Suomi on, -se jäi häneltä huomiotta. Äskettäin suuri suomalainen yritys kertoi perustavansa biopolttoainetehtaan Saksaan, -investoinnin arvo satoja miljoonia. Suomen investointiköyhyyteen ei siis löydy syytä kotimaisesta pääomaköyhyydestä tai ulkomaisiin sijoituksiin kohdistuvasta liiasta säätelystä, -mikä ei näytä ainakaan haitanneen ulkomaisia mineraalivarojen sieppaajia kepulaisten kotiseuduilla.

Palaan tähän Vanhasen ”EU:n ulkopuolisiin erityisosaajiin”: Sanonta on tavallaan hoettu mantra, jota aletaan hyristä aina kun se sopii keskusteluun, -ja vaikkei sopisikaan. Edellä totesin, ettei sanonnalla ole mitään loogista kontekstia puheenaolevaan ongelmaan, krooniseen talouskasvun vajeeseen, joka ei liity koronaan, eikä liity talouden suhdaneisiin, vaan on rakenteellinen, muttei liity myöskään eläkeputkeen eikä paikalliseen sopimiseenkaan. Kenelle valtionvarainministeri Vanhanen tuota mantraa sitten hyrisee?

Onko alle 10% vaalikannatusta odottava etelän yliopistokaupunkeihin keskittynyt hallitus-pienpuolue ottanut haltuunsa ikäänkuin ideologisen tahtipuikon, ja johtaa koko hallituksen orkesteria omien ahtaiden ja todellisuudelle vieraiden ambitioidensa mukaan? -Piittaamatta lainkaan seurauksista, joita koituu kansantaloudelle ja hallituskumppaneillekin.

7 Comments

 1. Ei yhtään enempää maahanmuuttoa
  8.2.2021 14:33

  On noilla kyllä termit – vai että oikeen tutkijoita ja innovaattoreja. No niinpä tietenkin, kun kaikki raketti yms inssit on jo täällä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.2.2021 14:48

   Etsi Juutuubista: ”Ceuta e Melilla migranti”, näkyy näitä avaruusinsinöörejä kiipeämässä aidalla. El Faro -lehden mukaan pommittivat innovatiivisesti rajavartijoita omatekemillä pommeilla, joiden materiaali oli ”omasta lähteestä”.

   https://www.youtube.com/watch?v=uQllUYYY8qc

   Vastaa
 2. Urho
  8.2.2021 15:03

  Bruttokansantuote on yksi termeistä joilla meitä sumutetaan. Kun keppostelijat polttavat autoja ja vakuutusyhtiö korvaa, kasvaa BKT. Tämä ei kuitenkaan edistä (kanta)väestön hyvinvointia.

  Vastaa
 3. Minä
  8.2.2021 17:14

  Ihmisen, (poliitikon) tyhmyydelle ei voi Jumalakaan mitään

  Vastaa
 4. juha.
  8.2.2021 19:51

  Valtionvarainministeri Matti Vanhanen on juuri sellainen, jota Suomi tarvitsee KUOLLAKSEEN!!!

  Vastaa
 5. pöh
  8.2.2021 22:34

  Eritysosaajia kaarnaveneitä askartelemaan, senhän piti olla miljardibisnes joka työllistää koko lähi-idän väestön Suomeen ja tekee valtiosta sikarikkaan.

  Mikä tahansa hulluinkin idea menee läpi, jos sen tarkoitus on paapoa mamuja tai haalia heitä lisää elätettäväksi.
  koodaribussi afrikkaan Suomen itsenäisyyden kunniaksi jne.. pössyissä varmaan moni järjetön idea tuntuu huippuhyvältä, mitä lie leivoksia ne vihreät Vanhasellekin siellä eduskunnassa syöttää?

  Vastaa
 6. On aika ryhdistäytyä
  9.2.2021 12:16

  Nyt pitää ymmärtää että valtaapitävien tarkoitus EI OLE lisätä Suomen ja suomalaisten hyvinvointia, vaan kurjistaa maan asioita. Ja siihen asiaan voivat VAIN kansalaiset itse vaikuttaa. Siis omien elinolojensa parantamiseen.

  Me kavereiden kanssa lähdettiin aikoinaan Saksaan töihin kun Suomessa ei ollut työtä omalle ammattiryhmälle tarjota. No, oltiin oltu vuosia töissä yhdessä maailman isoimmista yrityksistä ja sielä oltiin suomalaisiin sekä taidollisesti että moraalillisesti hyvinkin tyytyväsisiä. Jossain vaiheessa meille esitettiin mahdollisuutta perustaa yritys jonka kautta heillä olisi noin 30 suomalasita töissä. Sopimusaika oli viidestä kymmeneen vuoteen. No, kolmelekymmenelle kaverille tietokoneiden, printtereiden, majoituksen ja muun järjestäminen ei olisi ihan ilmaista ja vaikka suurin osa harkituista työntekijöistä henkilökohtaisesti tunnettiinkin, olisi siinä ollut valtava riski.

  No, ei kun KER:lta ja TEKES:iltä kyselemään rahoitusta ja lainoitusta, mukana todisteena esisopimus tämän yhden maailman suurimman yrityksen kanssa. Laskennallisesti takaisinmaksuaika olisi ollut kolme vuotta ja huonoimmassakin skenariossa viisi vuotta. Mutta kummatkin tahot hylkäsivät hakemukset sanoen ”me emme sijoita riskiyrityksiin, ja tässä on ihan liikaa riskejä”. Hölmistyneinä katselimme toisiamme ja takuuna toimivaa esisopimusta, joka ei kelvannut edes pankeille. Pettyneinä matkasimme takaisin Saksaan. Kerroimme että taloudellisista syistä emme voi tarjota palvelujamme heille.

  Aikaa kului, olemassa ollut projekti päättyi ja meidän työt sen myötä. Uusi alkoi ja sielä suomaalisten tilalla olivat muut kansallisuudet. Kättelimme ja hyvästelimme, ja kotiin palattua mietimme että ehkä me kukin tällä reilulla miljoonalla pärjäämme lopun ikämme. Mutta olisihan se ollut hienoa kun maassa olisi ollut lisää 30 miljonääriä.

  Tarinan opetus… Suomen valtaapitävät eivät halua että maahan virtaa ulkomailta tienattua rahaa. Se haluaa että Suomen valtion velka kasvaa ja kansalasitn velka kasvaa. Suomen valtion tukee ulkomaaalaisia telakoita, terästeollisuutta ja kaivosteollisuutta jotka vievät maasta raaka-aineet ja tulot verotta pois. Maksaen vielä toiminnasta aiheutuvat kustannuksetkin suurelta osin. Yhä useamman suomalaisen pitäisi lähteä ulkomaille töihin ja tuoda sieltä saadut varat Suomeen, lisäämään kansallista kulutusta ja ostovoimaa. Vain siten voimme taistella päättäjiämme vastaan. Vain siten eläkeikäisenä elintaso säilyy eikä tarvitse tehdä itsemurhaaa kun raha ei riitä edes syömiseen. Amerikassa on ihan liikaa esimerkkejä eläinten ruuilla elävistä.

  Joten, ei muuta kuin vaikka sivoajiksi eurooppaan muutamaksi vuodeksi. Sen jälkeen kun tulee Suomeen takaisin ja etsii työpaikkaa niin kukaan ei kysy mitä olet tehnyt kun kerrot asuneesi yli kolme tai viisi vuotta ulkomailla. Ei ainakaan meiltä kukaan ole kysynyt työtä etsiessämme. Ja toisaalta, sieltä saa aina kontakteja ja voi kertoa miten hyvin tietyt asiat ovat Suomessa. Hilkulla oli mm. se ettei tullut rakennettua hirsilomakylää firman työntekijöille. Yllättyivät kun kuulivat miten edullisesti täälä voi rakentaa ja ylläpitää infraa järven rannalla. Kyse olisi ollut reilusta 30 yksityishenkilön yhteisestä lomakylästä. Jonne luonnolisesti tarvitaan paljon huoltoa ja ylläpitoa…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top