Bussiväkivallan vastainen kampanja alkoi Nurmijärvellä etuajassa: Nuori koululainen sai vammoja jengin pahoinpidellessä

Ihmisoikeusliitto on yhdessä mm. eräiden liikennelaitosten kanssa käynnistänyt kampanjan joukkoliikenteessä tapahtuvia syrjintätapauksia vastaan. Otsikkokuvamme on Queenslandista Australiasta, mutta esimerkkitapauksemme Nurmijärveltä. Väkivalta busseissa koulumatkoilla on muualla maailmassa ongelmallinen ilmiö, eikä se Suomessakaan ole enää täysin tuntematonta.

Nurmijärven kirkonkylän ja Nukarin välillä sattui parisen vuotta sitten ikävä välikohtaus: Koululaiset olivat kotimatkallaan, ja 14-vuotias joutui pahoinpitelyn kohteeksi. Paikallislehti:

Koulupoika oli pyytänyt bussissa matkustaneita maahanmuuttajataustaisia nuoria pitämään pienempää mekkalaa. Pojat eivät tykänneet huomautuksesta, vaan he kävivät 14-vuotiaan kimppuun.

Rikoskomisario Markku Lylykangas kertoi Nurmijärven Uutisille, että poikaa oli lyöty ja potkaistu, ja pahoinpitelynä tutkitaan. Lylykangas kiisti rikosuhrin joutuneen sairaalahoitoon, mutta nurmijärveläis-lähteen mukaan näin oli tapahtunut.

Poliisin mukaan pahoinpitelyyn oli osallistunut kaikkiaan neljä eri pahoinpitelijää, 13-15 vuotiaita maahanmuuttajataustaisia nuoriamiehiä. Bussin kuljettaja ei onnistunut yrityksistään huolimatta lopettaa pahoinpitelyä, vaan se jatkui vielä rikosuhrin poistuessa bussista kotipydäkillään. Kuljettaja oli turvannut pojan poistumisen.

Kaikki asianosaiset käyvät yläastetta Nurmijärvellä, samassa koulussa.

Lylykankaan mukaan motiivi vaikuttaisi selkeältä, eikä kyse ole rasismista.

Näin siis poliisi lehden mukaan. Yleisen ajattelutavan mukaan rasismi, so. ”viharikos” on muutenkin laittomaan tekoon liittyvä raskauttava asianhaara. Muun, ensijaisen, motiivin löytyminen tekijöiltä ei ole aiemmissa tapauksissa sulkenut pois heidän mahdollista rasismiaan. Nurmijärven tapauksessa siis epäillyt reagoivat väkivaltaisella tavalla ”vähemmän-melua”-huomautukseen.

Joukkoliikenteessä tapahtuviin epäasiallisuuksiin on kiinnittänyt huomiota Ihmisoikeusliiton Kaari Mattila:

Kaikenlainen asiaton käyttäytyminen liikennevälineissä on Suomessa ollut perinteisesti paheksuttua, ja koululaisten ahdistelu erityisesti. Oleminen jatkuvan väkivallan uhan alaisena koulumatkoilla, koulujen pihoilla ja käytävillä, on tuhoisaa lasten ja teini-ikäisten psyykkiselle kunnolle. Kouluista on valitettavasti raportoitu häiriköintiä ja vainoamista, johon puuttumiseen koulujen henkilökuntien resurssit eivät aina riitä.

Ihmisoikeusliiton kampanjan alkaminen kääntääkin huomiota Nurmijärven tapaukseen, joten jäämme odottamaan, ostaako joku pahoinpidellylle pojalle polkupyörän kotimatkoja varten, vai pidetäänkö eduskunnassa kriisikokous. Niihinhän kyllä riittää syitä muutenkin.

Ihmisoikeusliiton kampanja tuo esiin erään huolestuttavan piirteen Suomen nykyisessä ilmapiirissä: ”Poliittinen ihmisluokka”, establishment, elää todellisuudessa jossa asiat hahmotetaan ideologiasta käsin, ja epäkohdat määritellään sen mukaisesti. Tämä saattaa joissain tapauksessa johtaa resurssien väärään kohdistamiseen, ja kansalaisten arjessa esiintyvien ongelmien sivuuttamiseen. Tavallinen rahvas taas kokee ongelmat reaalimaailmassa: Heidän lapsiaan uhkaillaan ja pahoinpidellään kouluissa ja koulumatkoilla, ja heidän tyttäriään lähestytään epäasiallisesti. He joutuvat myös tuntemaan virallisen Suomen piittaamattomuuden omien läheistensä turvallisuudesta ja kajoamattomuudesta. Tämä ristiriita saattaa pidemmän päälle heikentää suomalaisen yhteiskunnan vakautta ja poliittisen järjestelmän legitimiteettiä.

Mielipidekirjoitus.

Asiasta enemmän:

Aamu-TV:ssä:
Ylen areenalla ihmisoikeusliiton esiintyminen 11.02.2019.

Edit: Nurmijärven tapahtuman ajankohta.

4 Comments

 1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  11.2.2019 13:58

  Valtteri myöhästyi bussista, sai jopon. Kantis saa salen lemmikeiltä turpaan bussissa .Missä viipyy salen jopo?

  Vastaa
 2. keijo k
  11.2.2019 15:19

  Onhan se nyt saatana jos ei kohta vanhemmat ala puolustaa lapsiaan. jos oma poikani joutuu matuloisten mukiloitavaksi niin sitten matuloiset opetetaan tutustumaan suomaastoon. suomessa on soita aivan mukavasti johon varmasti mahtuu. ja soldiers of odinia lainatakseni: ei pelkoa matut! en soita poliisia 😉 korpilaki tulee takaisin suomeen. onneksi se lapissa on edelleen voimissaan.

  Vastaa
 3. Pelti
  11.2.2019 15:59

  Muslimit on AINA tapettu kun ovat Eurooppaan tunkeutuneet. Historia tulee toistamaan itseänsä tälläkin kertaa.

  Vastaa
 4. Suomen tyttö
  11.2.2019 16:05

  Addressit-sivustolla on kansalaisaloite, johon kerätään nimiä GCM-sopimuksen hyväksynnän mitätöimiseksi. Jostain syystä sitä ei löydä enää ko. sivuston hakutoiminnalla. Tässä linkki: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3592
  Allekirjoittakaa tämä! Jakakaa tätä!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top