Cold Response 2020 -harjoituksen suomalais-joukot harjoittelevat kotimaassa, Koronavirus saattaa olla vaarallisempi kylmässä ilmastossa

Cold Response 2020 -harjoitukseen Norjassa tarkoitetut suomalaisjoukot toteuttavat oman harjoituksensa Lapin alueella. Yhteispohjoismaiseen harjoitukseen osallistuminen peruutettiin covid-19 -tartunnan löytyessä harjoitukseen Norjassa osallistuvalta norjalaiselta sotilaalta, mihin norjalaiset reagoivat laittamalla osan joukoistaan karanteeniin.

Pois jääneille suomalaisille järjestettyyn korvaavaan harjoitukseen Lapissa osallistuu  Lapin jääkäripataljoonan valmiusyksikkökoulutuksessa olevia varusmiehiä Jääkäriprikaatista, ilmatorjuntaosasto ja huollon henkilöstöä. Toimintaa on 10.-15.03.

Vaikka tämänkertaisen korona-epidemian pahin pesäke Euroopassa on Pohjois-italia, ei virustartunnan mahdollisuuteen tule suhtautua kevyesti täällä pohjoisessakaan. Oslon yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kylmä ja kuiva ilma saattavat pidentää hengitysteitse leviävän viruksen elossapysymistä ihmisen elimistön ulkopuolella.

Virukset kulkeutuvat ulos taudinkantajan hengityksen mukana, sylkipisaroissa, mutta happi ja uv-säteily yleensä tappavat ne jonkin ajan kuluessa. Oslolaisten tulokset viittaavat siihen, että kylmässä ja kuivassa ilmassa virus elää pidempään, -ja kykenee tartuttamaan uuden potilaan pidemmän ajan kuluessa.

”On paljon, mitä emme tiedä korona-viruksesta”, kertoo Gunnveig Grødeland Oslon lääketieteellisen koulun immunologian laitokselta NRK:lle. Tutkijan mukaan kukaan ei tiedä, kuinka kauan korona selviää elimistön ulkopuolella. Lämpötilalla ja ilman kosteudella on vaikutusta siihen, ja näyttää siltä että se elää ja pitää tarttuttamiskykynsä pidempään kuivassa ja kylmässä ilmassa.

Grødeland arvelee, että virus säilyy elossa pidempään Norjan olosuhteissa, kuin Wuhanissa mistä se lähti liikkeelle. Tämä on asia, joka täytyy ottaa huomioon sellaisten tilaisuuksien järjestämissä, kuten nyt ongelman kohdannut Cold Response -harjoitus, tai talviurheilukisat.

Raikas ulkoilma ei siis näytä olevan turvallisempi ympäristö epidemian oloissa.

Tutkija Gunnveig Grødelandin haastettelu kokonaisuudessaan: News in english.

 

 

 

1 Comment

  1. Juha Raahela
    9.3.2020 22:30

    Eikö olisikin hupaisaa jos ilmenisi, että koronaviruksen onkin pistäneet liikkeelle ilmastohörhöt rajoittaakseen päästöjä?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top