Covid-19 -viruksesta kaksi versiota: Aggressiivisempi ja kavalampi

Wuhanista Kiinasta joulukuussa liikkellelähtenyt virus, josta nyt käytetään nimitystä covid-19, vuoden 2019 koronavirus, leviää kahtena versiona, joista toinen on alussa huomaamaton ja toinen vaikuttaa potilaassa radikaalimmin,

Kiinalaiset tutkijat ovat tunnistaneet viruksesta kaksi varianttia: S– ja L-linjan. Virusten mutatoituminen, siis sen geenissa tapahtuvat muutokset, ovat normaali ilmiö viruksen levitessä. Virussukupolvi on lyhyt, viruksen jakautuessa on riittävästi tilaisuuksia epätäydelliseen kopioitumiseen, joten uudet virussukupolvet poikkeavat jonkinverran edeltäjistään. Kun luonnonvalinta karsii ne, jotka eivät pysty ohittamaan isäntäeliön (esm. ihmisen) immuunijärjestelmää, virukset kehittyvät yhä tarttuttavammiksi, ja niille voi kehittyä kyky tartuttaa uusiakin isäntäeliöitä.

Juuri niin on käynyt tapauksissa, joissa kotieläimissä tai ravinnoksi käytettävissä eläimissä elänyt virustyyppi on ”loikannut” ihmiseen.

Viruksella on ns, reseptoreja, joilla se kiinnittyy isäntäeliön soluun ja alkaa tehdä pahojaan. Kun eri eläinlajien valkuaisaineet ovat erilaisia, ja muille viruksille kuin kyseiseen eläimeen erikoistuneille sopimattomia, virus tarvitsee juuri oikeantyyppisen reseptorin tarttuakseen uuteen potilaaseen. Virukselle onnekas mutta ihmiselle onneton sattuma voi antaa esm. sioissa tai linnuissa elävälle virukselle meihin toimivan reseptorin. Mutaatioiden, so. geenin virheellisen kopioitumisen, ikuinen ruletti joko antaa virukselle kyvyn tartuttaa, tai sitten ei.

Jokavuotisissa kausi-influenssoissa on havaittu, että epidemian alussa flunssan kokenut henkilö voi saada ”saman” flunssan uudelleen saman sesongin aikana. Tämä johtuu juuri em. mutatoitumisesta: Virus on ihmisestä toiseen levitessään kokenut muutoksia siinä määrin, ettei saman viruskannan vanhemman version aiheuttama vasta-aine enää tehoa muuttuneeseen virukseen.

Viruksen geenit vaikuttavat siis siihen, kuinka nopeasti ja miten se vahingoittaa potilasta, ja kuinka herkästi se tarttuu potilaasta terveeseen henkilöön. Covid-19 -viruskannassa on tunnistettu kaksi erilaista tyyppiä:

Geenisekvensointi on osoittanut, että nämä kaksi stabiilia varianttia ovat levinneet eri tavalla. Ensimmäinen, L-tyyppi, on yleisempi: 70 prosenttia potilailta tutkituista virusgenomeista ovat tätä lajia. L-tyyppi on erityisen yleistä Wuhanissa, missä epidemia on saattanut alkaa viime vuoden joulukuussa. L-variantti käyttäytyy aggressiivisemmin.

S-variantti, jota löytyy vain 30%:sta näytteitä, aiheuttaa potilaalle vähemmän oireita ja vaikuttaa lievemmin. Juuri siksi S-tyypillä oli ratkaiseva etu L-tyyppiin nähden: Wuhanissa pian käyttöön otetut karanteenitoimenpiteet ja tartunnankantajien radikaali eristäminen osuivat erityisesti aggressiiviseen L-varianttiin hidastaen sen leviämistä.

S-tyypin viruksen matalampi aggressiivuus auttoi sen leviämistä: Potilaat olivat pidempään oireettomia, mikä vaikeutti viruksen kantajien tunnistamista ja eristämistä. S-tyyppi leviää vähemmän nopeasti, mutta huomaamatta: Oireettomissa potilaissa.

Amerikkalaisen tutkijan mukaan S-tyypin Covid-19 on voinut itää USA:ssa jopa kuukauden terveysviranomaisten huomaamatta.

Luettavaa:

1 Comment

  1. Veijo Hoikka
    6.3.2020 07:51

    Kiitos!
    Hyvä kirjoitus, hyvät linkit.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top