Davos-foorumilla tänään: Putin varoittaa populismista, radikalismista ja toiseen maailmansotaan johtaneiden virheiden toistamisesta (VIDEO)

Maailmantalousfoorumi Davosissa toteutuu tänä korona-vuonna virtuaalisesti, eivätkä useimmat osallistujat ole paikalla Singaporessa,  joka on virallinen kokouspaikka. Tarkastelemme nyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheenvuoroa. Edellisen kerran Putin otti osaa Davosiin vuonna 2009, silloin Venäjän pääministerinä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi etänä pitämässään puheenvuorossa, että hän näkee modernin maailman olevan vaarallisella tavalla jakautunut, ja todellisen romahduksen uhkaama. Uhkakuvia hän täsmensi väestölliseksi taisteluksi (demographic struggles), ja näki tilanteessa kaikuja 30-luvulta, toiseen maailmansotaan johtaneesta kehityksestä. Tämä on varsin tylyä tulevaisuudenkuvaa.

”Toiseen maailmansotaan johtaneiden virheiden toistaminen”, kuultuna varoituksena Venäjän presidentin suusta ei ole ihan jokapäiväistä retoriikkaa.”Moderni maailma saattaa romahtaa ajautuessaan ”kaikki kaikkia vastaan -taisteluun”, toisti Putin varoituksensa.

Putin jatkoi varoittamalla perinteisten arvojen tuhoamisesta, valinnanvapauden kaventamisesta, ja oikeuden yksityiselämään joutumisesta uhatuksi. Nämä ovat asioita, jotka mainitaan myös länsimaisessa keskustelussa, -mutta niitä ei useinkaan kuulla valtionpäämiesten suusta. Venäjän presidentti näyttäytyy Davos-puheessaan aivan muuna, kuin yrmeänä venäläisenä karhuna, jollaisena hänet usein miellämme. Putin toteaa itsekin esittävänsä ”synkän dystopian”:

”Sosiaalisella ja arvojen kriisillä on jo ollut negatiivisia väestöllisiä seurauksia (negative demographic consequences), joiden kautta ihmiskunta on vaarassa menettää kokonaisia ​​sivistyksellisiä ja kulttuurisia mantereita.” Putin painotti, että tämän ”synkän dystopian” välttäminen on koko maailman vastuulla.

Arvojen kriisistä ovat meillä puhuneet useimmin kristilliskonservatiivit, ja huoli demograafisista seurauksista mainitaan usein käsitteen ”väestönvaihto” yhteydessä. Arvokriisi, perhe-elämän aliarvostus,  ja ikäluokkien pieneneminen ilmaantuvat meillä usein samaan keskusteluun. Kun tänään on kulunut tasan 76 vuotta Auschwitzin keskitysleirin vapautuksesta, Putinin viittaus toiseen maailmansotaan, ja siihen johtaneisiin syihin, saa ulottuvuutta:

”Kyvyttömyys ja haluttomuus” ratkaista 1900-luvun ongelmia johti maailman katastrofiin, painotti Venäjän presidentti. Hän ilmaisi toiveensa, että ”kuuma konflikti” olisi ”yksinkertaisesti mahdotonta” nykyaikana: ”Toivon todella niin, sillä se tarkoittaisi sivilisaation loppua.”

Viitattuaan yhtäläisyyksiin tämänhetken maailman ja 1930-luvun välille, Putin mainitsi nykyisten talousmallien lisäävän jyrkkää polarisaatiota, ja sitä kautta radikalismia ja populismia.  ”Kansainväliset instituutiot heikkenevät, alueelliset konfliktit lisääntyvät ja globaali turvajärjestelmä on hajoamassa”, jatkoi Putin varoituksiaan.

Videointi;: RT 27.01. 2021.

5 Comments

 1. Orang Utang
  27.1.2021 18:46

  Täällä tuo puhe englanniksi “suoraan hevosen suusta”:

  http://en.kremlin.ru/events/president/news/64938

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.1.2021 08:48

   Hienoa! Käytin RT:n briiffausta, jossa oleellisimmat. Lukijat voivat hakea koko tekstin linkistä.

   Vastaa
 2. Ettei vaan historia toistaisi taas itseään
  27.1.2021 20:06

  Mutta viherkommarit ja suvakit haluaa täysin muuta. Niinhän myös 1900 -luvun kommunistit lupailivat työläisten paratiisia ja ties mitä ja mikä olikaan todellisuus.

  Vastaa
 3. jani
  27.1.2021 23:31

  Huomio 1: Saksa on jo kolmatta kertaa 100 vuoden sisällä johtamassa maailmaa suohon. Tällä kertaa äärimmäisen naiivilla ylisuvaitsevaisuudella.

  Huomio 2: Naisilla on ollut todellista yhteskunnallista valtaa vasta muutaman vuosikymmenen. Kun katsoo miten maailma on muuttunut tänä aikana tulee väistämättä mieleen kysymys kuinka paljon tällä on ollut vaikutusta nykytilaan. Ehkä suurin ongelma on että naiset eivät ole sisäistäneet että poliittisia päätöksiä ei voi tehdä tunteiden perusteella vaan päätösten on perustuttava faktoihin ja ympäröivään todellisuuteen. Muuten menee metsään ja raskaasti. Tuloksen voimme nähdä tänään joka puolella.

  Vastaa
 4. juha.
  28.1.2021 20:05

  Putin on viisas mies, jonka rinnalla EU ja NYT Yhdysvallat on ”honkivia” Aaseja. Olen tehnyt sen suuren synnin, että olen kuunnellut Putinin analyysejä – milloin olette kuulleet analyysin pääministeri Sanna Marinin suusta? – maailman tilanteesta siinä missä muut lännen vastaavat kanan aivot latelvat tyhjänpäiväisyyksiä naamalla, joka kertoo vain sen, etteivät he omaa juurikaan sitä älykkyyttä, jota heidän asemassaan vaaditaan. EU tyhmistää Länsi-Euroopan politiikot, joilta ei vaadita mitään Brysselissä, koska he EIVÄT palvele kansojaan vaan ITSEÄÄN ladellen mantroja ylimielisesti ”tyhmille” EU-kansalaisille, joka on kuin multaa eurooppalaisten arkuille, koska ”Eurooppa tarvitsee maahanmuuttoa” eikä hyvinvointia, työtä, turvallisuutta, sananvapautta, kansalaisoikeuksia ja kunniotusta puhumattakaan sellaisesta ”hulluudesta” kuin rakkautta Eurooppaa hallitsevilta politiikoilta. Mutta EI, koska tuo kurja rähjäinen Brysselin parlamenttitalo on pullollaan VAIN omaa etuaan ajavia globalisteja, joilta EI vaadita ainoatakaan ominaisuutta, mitä tavallisen suomalaisen valkoisen miehen toivelistassa oli lueteltu!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top