Yksityishenkilö tuhosi politiikantutkijoilta kiinnostavan aineiston: Rajat-kiinni facebook-ryhmän arkiston

Kesästä 2015 asti on suomalaisen maahanmuuttokritiikin ja mm. rajat-kiinni-mielenilmaisujen historiaa tallentunut Facebookin Rajat Kiinni! -Kansanliike -ryhmään. Nämä arkistot eivät ole enää käytettävissä politiikantutkijoille, kiitos suvaitsemattoman laumahyökkäyksen.

Enimmillään Rajat Kiinni Kansanliike -ryhmässä on ollut yli 11 000 jäsentä, viimeisimmän tilaston mukaan noin 10 tuhatta, ja ryhmässä ovat voineet keskustella niin maltillisemmat kuin jyrkemmätkin maahanmuuttopolitiikkaan kantaa-ottavat. Tämä ryhmä toimi myös ajankohtana, jolloin Suomessa järjestettiin kesän ja syksyn 2015 massamaahanmuuttoa vastustavia mielenosoituksia  useissa kaupungeissa. Mistä näitä tapahtumia järjestäneet henkilöt ilmaantuivat, mitä he ajattelivat, ja miten he orientoituivat poliittisesti, -tämä tieto tallentui nyt kadonneeseen fb-ryhmään.

Rajat Kiinni -Kansanliike -ryhmän poistuminen Facebookista ei ollut palvelun ylläpitäjän ratkaisu, vaan siihen johti poliittinen kampanjointi ulkoapäin. Pohjoissavolainen henkilö tunnustaa ja ylpeilee tällä sananvapautta ja länsimaisen demokratian perusarvoja halventaneella kampanjalla:

Voisimme jättää tarkastelun tähän, ja siteerata jo viime vuosituhannella lausuttua viisautta:

”Tulemme näkemään mitä ahdasmielisimmän suvaitsemattomuuden nousevan puolustamaan suvaitsevaisuutta.”

Näiden kaukonäköisten sanojen lausuja on jo unohtunut, mutta lauseensa on toteutunut enemmän kuin kirjaimellisesti: Mikään ei erota enää suvaitsemattomuutta ja sen vastustajien muiden-turvat-tukkoon! -asennetta toistaan.

Kun Syksyn 2015 rajat-kiinni-aktiivien henkilökohtaiset fb-profiilit on jo suljettu, joskus useaan kertaan, suuri määrä julkaisuja on kadonnut. Nyt on kadonnut tärkein arkisto, Rajat Kiinni Kansanliike -fb-ryhmä. Somea tutkimalla ei ole enää mahdollista saada kokonaiskuvaa syksyn 2015 tapahtumista. Tutkijoille menetyksen laajuus paljastunee vasta lähivuosina, riippumatta siitä tutkiiko hän kansalaisaktivismia vai ”rasismia”. Rajat-kiinni-toiminnasta on silti yhä jäljellä Wikipedia-artikkeli, mutta se ei korvaa tutkijalle alkuperäisaineistoa, joka nyt on menetetty.

Postuneen facebook-keskustelun mukana katosi bittiavaruuteen mm. helsinkiläisen tummaihoisen nuoren viesti, jossa hän kysyy voiko hänkin osallistua rajat-kiinni-mielenosoituksiin, ja kiitos-viesti siitä että sai olla mukana. Aineiston hävittäminen palvelee siis yksinkertaisen, mustavalkoisen, maailmankuvan rakentajia, -ja vastakkaisuuden syventäjiä.  Simppeliin yksiarvoiseen totuuteen uskovat haluavat siis levittää onnettomuutensa muillekin.

Extrauutiset kysyi kadonneen Rajat Kiinni! -Kansanliike -ryhmän ylläpitoon kuuluvalta Petja Sillanpäältä, onko ryhmässä todella ollut hyvät tavat rikkovia julkaisuja? Sillanpää kertoo moderaation pidetyn tiukalla linjalla,  eikä häiriköinti ole ollut suuri ongelma enää viime kuukausina.  Sillanpään vaikutelman mukaan ilmiantojen suuri määrä on vaikuttanut tulokseen, eivät niinkään yksityiset viestit joihin olisi puututtu.

”Ehkä ilmiantokampanjalla haluttiin häiritä Suomen ensimmäisen terrori-iskun muistamista 18.08”, arvelee Sillanpää.  ”Tapahtunut ei pysäytä toimintaa, vaan sitä jatketaan muissa facebook-ryhmissä, ja muilla alustoilla.” Sillanpää vertaa rajat-kiinni-ryhmien poistamista somesta ”stalinistiseen retusointiin” jossa ei-mieluiset hahmot poistuivat historiallisista valokuvista. Nyt 2000-luvulla retusoidaan sosiaalista mediaa.

Rajat-kiinni-liikkeellä on käytössään useita sosiaalisen median tilejä, häirintätoiminta huolimatta. Nähtäväksi jää, kohdistuuko hyökkäys nykyisin käytössäolevaan fb-tiliin: https://m.facebook.com/groups/305614472895499

Rajat-kiinni-fb-arkisto on siis tuhottu, ja tuhotyöllä kehuskelee eräs pohjoissavolainen henkilö.  Blogijulkaisunsa 04.05.2020 mukaan hänellä on ollut myös rakentavia projekteja, joista hän mainitsee esimerkin. Valitettavasti hänen mainitsemansa konsortio, jolle hän olisi toteuttanut jotakin, ei ilmoituksensa mukaan ole ollut hänen kanssaan tekemisissä, ja vastasi Extran kysymykseen: ”Älkää mainitko meitä tämän henkilön yhteydessä.”

Päivitys 18.7. klo. 18.12:

Iina H:n viesti Extrauutisille: ”Minä en ole demariaktivisti, koska en kuulu mihinkään puolueeseen. Olen ollut heillä työharjoittelussa, mutta se ei tietääkseni tee minusta aktiivia enkä itseäni sellaiseksi miellä. Kaikki demari aktiiviin liittyvät asiat pois, koska asia ei ole näin. Olen yksityishenkilö ja minua on turha liittää mihinkään puolueeseen näissä asioissa.” Tätä uutista on editoitu esitetyn toivomuksen mukaisesti.

Savo-Karjalan Demokraatit ry:n puheenjohtaja Tiina Kaartinen kertoi, -kysyttäessä heidän jäsentensä luvallisista aktiviteeteista, että Rasmus-ryhmän toimintaan osallistuminen on OK, mutta ei väkivaltaisen äärivasemmiston.

Pohjoissavolaisen oman todistuksen mukaan hyökkäys Rajat Kiinni! -Kansanliike -fb-ryhmää vastaan oli laumahyökkäys: Jonkinlainen johtaja maalittaa kohteen, ja sitten tehdään ilmiantoja. Toiminta täyttää nettiahdistelun ja vainoamisen tuntomerkit täydellisesti. Suomessa on viime vuosina kuultu arvovaltaistenkin henkilöiden puheenvuoroja nettivainoamista ja mm. erilaisilla ilmiannoilla häiritsemistä vastaan, -syystäkin. Vaikka yksittäiset teot ovat pieniä, niiden jatkuminen ja toistuminen voi olla huomattava taakka häirinnän kohteelle. Jopa lainsäädäntöä on peräänkuulutettu tämän ongelman poistamiseen.

Somen keskustelualustojen sulkemisella on myös negatiivisia yhteiskunnallisia seurauksia. Se estää tyytymättömyyden tuloa julki, ja riistää johonkin asiaan suivaantuneilta purkautumiskanavat. Riskeja, joita näin kerätään, ei useinkaan ymmärretä, vaikka niillä saattaa olla fataaleja vaikutuksia. Kun puheenaiheemme on nyt maahanmuuton haitat, olisi kokonaisuudelle hyväksi, jos päättäjillä on tieto siitä miten heidän hallintoalamaisensa kokevat esm. oman turvallisuustilanteensa, tai lastensa turvallisuuden kouluissa ja koulumatkoilla. Päätöksiä tehtäessä olisi hyvä tietää, miten ne vaikuttavat ihmisten arkeen. Sensuroijat riistävät päättäjiltä tärkeän tietolähteen ja indikaattorin mahdollisista tulevista ongelmista.

Keskustelualustat, joilla karkeillekin puheenvuoroille löytyy paikkansa, ovat tärkeä elementti yhteiskuntamme vakauden, ja ristiriitojen hallinnan, kannalta. Ilman niitä suomalainen yhteiskunta on helpommin horjutettavissa, ja alttiimpi vastakkaisuuden lietsomiselle. Toisinajattelun ja erimielisen henkilön mielipiteenilmaisun sietäminen on myös tavallaan demokratiaan kelpoisuuden kypsyyskoe, joten otammekin loppuun Voltairea:

”En hyväksy Teidän mielipidettänne, mutta tulen kuolemaani saakka puolustamaan Teidän oikeuttanne ilmaista se.”

18 Comments

 1. Pequulijenkkatwist
  17.7.2020 22:12

  Juurikaan mistään en paljoakaan tiedä, mutta miksi tällaista keskustelua ei kukaan ole jossain vaiheessa tallentanut omiin arkistoihin?
  Ainakin meillä.on valokuvat, kotisivut ym. pitkältä ajalta kertyneet tiedostot useassa paikassa tallessa jamuutaman kuukauden välein tallennetaan.

  Vastaa
 2. Anna-Maria Korhonen
  17.7.2020 22:20

  Itse en koskaan osallistunut ko. FB-ryhmän toimintaan, joihinkin mielenosoituksiin osallistuin. Koin jotenkin hukkuvani suuren jäsenmäärän takia informaatiotulvaan.

  Tuossa demariaktiivin toiminnassa olen näkevinäni samaa kuin BLM-liikkeen patsaankaadoissa. Pyritään tuhoamaan historia ja kun historia tuhotaan katoaa myös ihmisten yhteys siihen. Juurettomia ja eksyneitä ihmisiä on helppo alistaa ja hallita.

  Muutenkin sanaa rasismin käytetään karkealla tavalla väärin. Rajat kiinni -ajattelu pohjautuu ainakin kohdallani siihen, että ihmisillä on oikeus voida kontrolloida, keitä ja kuinka paljon heidän lähellään asuu jo oman ja läheisten turvallisuuden sekä yhteiskunnan rauhan ja vakauden takia. Ihon värin kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Leimaamalla kaikki kysymykaet ja kyseenalaistaminen rasismiksi, tukitaan rumalla ja brutaalilla tavalla ihmisten suut.

  Vastaa
  1. mika
   17.7.2020 23:58

   kävipä taannoin..työkaveri,naapurikin jo vuodesta -98..ghanasta, pidimme grillaus illan..akat töissä ja me lasten kanssa. yläkerran # joka muuttanut asuntoon -16 päätti oikaista minun parvekkeen läpi..kaveri ojensi ja ohjeisti et kulku etuoven kautta kiitos, jos avain on..kamelikuski kuite mun parvekkeen ovesta menossa sisään ni kaveri otti hupusta kii ja veti ulos et ulko-ovesta käynti kiitos ja heihei..eipä uskonu ja kävi päälle ni kaveri veti polkupyörän pumpulla ottaan..no, tyyppi häipy toisaalle ja tunnin päästä poliisit koputti oveen..ja minut vietiin putkaan pahoinpitelystä ym..

   Vastaa
 3. Los6666
  17.7.2020 22:36

  fuck the sheissbook.. siellä nää munattomat reppanat saa vallan tunnetta vaientamalla järkeviä ihmisiä

  Vastaa
 4. Jouni
  17.7.2020 23:00

  Eikö tuon vasemmistoaktiivin nimen olisi voinut julkaista, olisi mielestäni ollut jopa velvollisuus.

  Peliä tulee pelata heidän itsensä määräämillä säännöillään myös heitä kohtaan.

  Mistään maalittamisesta ei siis voi olla missään muodossa kyse, he itsehän tässä maalittivat.

  Vastaa
 5. Totuus esiin
  17.7.2020 23:47

  Demarit suvaitsee kaiken, kun se vaan edistää omaa kassaa veronmaksajien varoilla. Koska lopetetaan SDP? Tuo historiantuhoaja pitää saada vastuuseen teostaan!

  Vastaa
 6. Eero
  18.7.2020 05:49

  Eli tarvittaessa ei tarvitse noudattaa Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistusta ja varsinkin sen 30. artiklaa.

  Mitään tässä julistuksessa ei saa tulkita niin, että valtio, ryhmä tai yksityinen
  henkilö voi sen perusteella katsoa oikeudekseen tehdä sellaista, mikä voisi
  hävittää tässä määriteltyjä oikeuksia ja vapauksia.

  https://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/fin.pdf?fbclid=IwAR1S5dFrL8LkOJXcjPg0kMVhJtxZ-YNY1q0iv-r8fTxfjOKCKOvwA3HrWFI

  Vastaa
 7. Hessu Kristian Naantalilainen
  18.7.2020 06:06

  Tämänkin SDP-läisen sydän on hyvin kylmä ja sielunsa musta, täynnä ihmisvihaa ja ajatteluaan ohjaa fanaattinen palo kohti voimakkaan totalitaarista yhteiskuntaa, mielensä uskoen itsensä olevan muita paremman ihmisen.

  On jotenkin surkuhupaisaa seurata miten he ryhmänä toimivat toistaen hyvin tarkasti historiaa. En tule yllättymään yhtään sinä päivänä kun nämä samat ”oikeamieliset” tulevat ensin vaatimaan valitsemansa kansanryhmän, jota he syöpäläisiksikin nimittävät, merkitsemistä esim. julkisesti näkyvin vaikkapa hihamerkein ja myöhemmin leirittämistä ja lopulta tuhoamista, koska näkemystensä mukaan nämä tuhottavat edustavat heidän unelmaansa vastustavaa ”suvaitsematonta” ”rassismia” ja heitä ei tarvitse suvaita.

  Tämän äärimmäisen paradoksaalisen ja varaallisesta psykoottisesta mielenlaadusta kertovan iskulauseen he ovat jo monesti lausuneet julki: ”suvaitsemattomuutta ei tarvi suvaita”

  Jos vain edes muutamalla heistä löytyisi kykyä ymmärtää työn lauseen karmaiseva irvokkuus… ja sitä miten historian saatossa vain ensimmäinen sana on tarvinnut korvata aina sopivalla kohderyhmälle. Aikanaan tälläinen ryhmä joka sai tuntea miltä tuntuu kun heitä ei tarvitse suvaita olivat mm. juutalaiset ja toisessa historian sosialistisessa unelmassa heidän sijassaan olivat toisinajattelijat, kapitalistit jne. Ja nyt 2000 luvun suomessa heidän kohtaloaan jakavat jälleen toisinajattelijat.

  Näillä itsensä jumaliksi ylentäneillä meillä-on-unelma-eikä-siihen-mahdu-toisinajattelijat ihmisillä on jo laumana veren himo päällä, eivätkä he pysähdy ennen kuin se tulee tyydytetyksi. Kirjat jo palavat ja sivistyneet osaavat aavistaa mitä poltetaan seuraavaksi.

  Vastaa
 8. Demarin pelko persiissä on viisauden alku
  18.7.2020 06:16

  ”Robota Svoboda” sanoi Stalinkin, muiden historian julmien sosialistien tavoin.

  Kun vielä demarien messias ja kuningatar Sanna ensimmäinen julma saa kannattajansa kiihotettua lopulliseen kiimaan kohti unelmaa tulee epäilemättä ”työ vapauttamaan” väärinajattelijat suomessakin ja kaikenlaiset Huumoset saavuttavat dystopiansa.

  Vastaa
 9. Vastareaktio
  18.7.2020 06:35

  Toteamus vain, että itse en kuulunut ko ryhmään jne, mutta tälläinen toiminta näiltä ” suvaitsevilta” saa minut kiukkuiseksi. Ja entistäkin enemmän vakuuttumaan, että asialla ovat maanpetturi kommunistit jotka ovat täysin sokaistuneet ideologiassaan.

  Vastaa
 10. Petri Salomaa
  18.7.2020 07:39

  Iina Häkkinen on kyseessä. Untuvissa oleva ja kasvanut kakara. Ei tule olemaan helppo elämä. Toiminta todistaa sen.

  Vastaa
  1. Chori Zhiitäh
   18.7.2020 17:53

   Tämä on hyvin tyypillistä demareiden kantasuomalaisille naisjäsenille. He ovat toistaiseksi nyky demareiden suurin osajoukko. Ei tosin mene montaakaan vuotta kun ovat ensin vähemmistönä puolueessaan ja lopulta heidät potkitaan ulos, koska kunnon ”voldemortistir” ei hyväksy naisia ensinkään tasavertaisina saatika kelvollisina politiilkaan.

   Eli näiden tytön heitukoiden paijaamat kultamunat ja raketti-insinöörit tulevat heittämään äitinsä symbolisesti sanoen katolta heti kun ovat enemmistössä. Nämä sinisilmäiset ja naivit demari-unelma suomitytöntylleröt eivät sitä osaa ja pysty näkemään ja uskovat luultavasti tapahtuneeksi kun maanpinta ottaa kiinni otsaan. Senkin jälkeen kognitiivinen dissonanssi estää heitä yhdistämästä näitä asioita toisiinsa ja syyttävätkin luultavasti rakenteellista ”rassismia”.

   Vastaa
 11. Tutkija EVP
  18.7.2020 13:06

  Jaa, että politiikantutkijoiden materiaalit katosi feisbuukista. Jos jotain matskua tutkijoille on tarkoitus säilöä niin ei kai asiaa nyt jonkun fasen tai vastaavan kontolle jätetä, se on naurettavin ajatus ikinä.

  Vastaa
  1. Ismo Kähkönen
   18.7.2020 13:41

   Facebook nyt vaan sattuu olemaan nykyaikaa. Some on. 🙂

   Vastaa
 12. pöh
  18.7.2020 18:42

  Vai että 10 000 rasistia?
  Kannattaisikohan demarin etsiä niitä rasisteja vaan ihan omista piireistään.

  Se että ei halua turvapaikkahuijareita, rikollisia ja terroristeja maahansa, ei tee kenestäkään rasistia.

  Vastaa
 13. IKirouta
  19.7.2020 21:08

  Naamakirja on yksityinen yritys ja moraaliposeeraus on tätä päivää!
  Jos ei ole pakko olla naamakirjassa, tulkaa heti pois!

  Vastaa
 14. A
  20.7.2020 10:19

  Mitä ihmettä sekoilette? Jokainen tutkija tietää, että nettiaineistot voivat muuttua tai poistua koska tahansa. Lisäksi tätä samaa soopaa löytyy kyllä muualtakin. Ei ne loputtomat itse keksityt huhupuheet ja kaikesta mahdollisesta maahanmuuttajiin liittyvästä kirkumiset niin arvokkaita ole 😀

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.7.2020 18:29

   Varmaan siellä oli myös tietoja toimivista henkilöistä ja tapahtumien päivämääristä yms., jotka ennen wanhaan silloin viime vuosituhannella kirjattiin paperille puukstaaveilla, joita tutkija saattoi räknätä myöhemmin. Maailma on muuttunut siitä kun isä lampun osti ja Matti ja Liisa menivät Hämeenlinnaan ihmettelemään rautatie-ihmetta. Juna oli iso ja puhisi.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top