Doctor Sleep Arvostelu

Käsikirjoitus: Stephen King alkuperäisnovelli, Mike Flanagan

Kesto: 2h 32min

K-16

Kun isä ja äiti tappelee!

Mike Flanagan on todellisen ohjaus haasteen edessä. Kubrickin ohjaama Hohto on monien lempi elokuva. Joidenkin mielestä kubrick ottaa liikaa vapauksia ja tekee liian omanlaisen hohdosta niin, että kingin alkuperäiset yliluonnollisemmat teemat eivät täysin samalla tavalla välity lopputuloksessa.  Kubrick pyrki tekemään hohdosta enemmän psykologisen ja taiteena avoimemman tulkita. Kubricking hohto on niin monitulkintainen ja psykologinen että, se tulkinnasta on tehty jopa dokumentti elokuva Huone 237. Stephen King ei pitänyt Kubricking hohdosta yhtään.  Onnistuuko hän ohjaamaan jatko osan joka ei jätä kummankaan suuren miehen faneja kylmäksi?

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BOzFZxB-8cw]

Hyvä jatko osa rakentaa alkuperäisteoksen universumia, vastaa joihinkin sen esittämiin kysymyksiin. Se tuo tarpeeksi uutta pöytään ja ei jättää myös alkuperäisteokselle tulkinnan varaa. Tässä tehtävässä Tohtori uni onnistuu enemmän kuin hyvin. Se kunnioittaa alkuperäisteosta. Sekoittaa mukaan tarpeeksi uutta. Se ei lainaa liikaa vaan seisoo omilla jaloillaan viihdyttää lähes koko kestonsa ajan.  Elokuvan rytmitys ei ole viimeisellä kolmanneksella täydellistä ja ne elementit jotka, nojaavat vahvasti Dannyn vanhempiin eivät vakuuta. Voisin kuvitella, että tässä on filmatisaatio Stephen Kingin kirjasta josta kirjalija itsekkin saattaisi pitää, ilman että teos pyllistää myöskään liikaa Kubrickin faneja kohti.

Stephen King kertoo, että alkuperäinen Tohtori uni romaani sai inspiraationsa saatto hoidosta. Luultavasti itse kirjassa käsitellään enemmän tätä puolta. Ainakin elokuvassa tämä teema jää kovin köykäiseksi joka on vähän outoa kun elokuvan nimi on kuitenkin Tohtori uni eikä Hohto 2. Uskoakseni Hohto 2 olisi myynyt nimen perusteella enemmän lipputuloja, koska ihmiset tykkää katsella jatko osia mutta tohtori uni saattaa mennä porukalta ohi koska eivät osaa mielessään pelkästä nimestä yhdistää että elokuva on jatkoa hohdolle. Onkin siis piristäävää, että elokuvan nimi jätettiin kirjan mukaiseksi, koska se oli varmasti tietoinen riski ja omalta taholtaan varmaan kumarrus Stephen Kingin suuntaan.

Elokuva alkaa aluksi vähän köykäisesti vedoten liikaa camppi kauhuun mutta tämän kaiken pelastaa se, että elokuva ei tuhlaa katsojan aikaa ja panokset ovat kovia läpi elokuvan. Elokuva pysyy jännittävänä, koska elokuvan pahisjengin vaarallisuus on käsin kosketeltavaa. Rose the hat:tiä näyttelevä Rebecca Ferguson vetää todella hyvän roolisuorituksen. Hän johtaa elokuvassa romani perinteestä vahvasti kauhovaa new age hippi rikollisjengiä. Elokuvan alkuasetelmassa he jahtaavat ihmisiä joilla on ”shining” kyky.  Shining on vaikea määrittää kai se on joku yliluonnollinen herkkyys joka mahdollistaa monia kykyjä kaikein kuuluisammin toisen pään sisällä puhumista mutta sillä voi myös ennustaa ja jedi voimien kaltaisesti viskoa maitopurkkeja.

Elokuvan rytmitys kärsii viimeisessä kolmanneksessa mutta kaiken kaikkiaan kyseessä on positiivisesti yllättävä ja hohdon jatkon arvoinen elokuva. Tämän katsoo mielelllään. Uskon, että elokuvan vastaanotto vaihteelee sen mukaan mikä on katsojan suhde Stephen Kingiin ja Stanley Kubrickkiin.  Ne jotka on 100% Kubrick faneja ja 0% Stephen King faneja saattavat vähän pettyä mutta kaikille muille kannattaa katsoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top