Drone-hyökkäys Libanonista Israelin puolelle torstaina

Ilmeisesti libanonilaiselle Hezbollah-islamistijärjestölle kuulunut miehittämätön lentolaite drone (UAV) ammuttiin alas Israelin Iron Dome (rautakupu) ilmapuolustusjärjestelmän toimesta torstaina.

(Kuvaan käytetty UDF:n ja Hezbollahin aineistoa)

Myös Gazan-kaistan ja Israelin rajalla on tapahtunut drone-välikohtaus, ja Pohjois-Israelissa on kuultu tänäänkin siviilipuolustuksen ilmahälytys.

Vain vuorokautta ennen Libanonin-Israelin rajalla tapahtunutta drone-episodia, keskiviikkona (16.02.), islamistijärjestö Hezbollahin johtaja Hassan Nasrallah oli kertonut liikkeensä käyttävän Libanonissa droneja sotilaallisiin tarkoituksiin. Nasrallah oli kehuskellut Hezbollahin voivan käyttää näitä halpoja laitteita  täsmäohjattuina ammuksina. Torstaina pudotettu UAV näyttää olevan kiinalais-valmisteinen kaupallisessa levityksessä olevaa DJI-nelikopteri. Nasrallahin mukaan Hezbollahilla on Libanonissa omaa drone-tuotantoa.

Israelin armeija epäilee dronen lähettäjiksi libanonilaisen shia-miliisin Radwan-eliittiyksikköä. Hezbollah ei ole kommentoinen eilistä välikohtausta.

  • Vuonna 2021 Hezbollah lähetti rajan yli Israelin puolelle  74 UAV:tä,
  • vuonna 2020 94, ja
  • vuonna 2019 54 UAV:tä.

Libanonin hallitus esittää säännöllisesti vastalauseita Israelin puolustusvoimien IDF:n lentolaitteista, joita lähetetään Libanonin ilmatilaan. Israelilais-lehti muistuttaa, että näillä UAV:lla tarkkaillaan islamistiterroristien liikkeitä, joita Libanonin viranomaiset eivät kykene tai halua valvoa. Hezbollahilla on Libanonissa suuri vaikutusvalta, eikä maiden välillä ole muodollista rauhansopimusta.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top