Eduskunnan kansliatoimikunta päättää tänään VTV:n pääjohtajan virastapidättämisestä (SUORA 14:00)

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoo suorassa videolähetyksessä kansliatoimikunnan ratkaisusta Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV:n) pääjohtajan virastapidättämis-asiassa. 

Videolähetys: Eduskunta.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on ollut huomion kohteena pääjohtajaansa Tytti Yli-Viikariin kohdistuneiden moitteiden takia. Osa arvostelusta on liittynyt pääjohtajan omaan rahankäyttöön,  VTV:n edustuskuluissa. Tarkastusviraston varsinaisen leipätyön, tarkastusten, väheneminen on herättänyt kummastusta, ja VTV:n toimihenkilöiden julkisuudessa vahvistama tieto tarkastuskertomusten siistimisestä, ja jopa käskystä hävittää tutkimusaineistoa, on poliittista dynamiittia. Arvostelu on osunut myös nykyisen oikeuskansleri Tuomas Pöystin pääjohtajakauteen. Pöystin väitetään myös aktiivisesti edistäneen Yli-Viikarin poikkeuksellisen nopeaa urakehitystä, jossa on epätavallisia piirteitä.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan mukaan vanhat toimintatavat eivät enää kanna nykyisessä, moninaistuvassa yhteiskunnassa. (VM 06.07. 2018)

Kun epäilyksen varjo on osunut valtion virastojen ja ja -yhtiöiden toiminnan laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta vartioivaan virastoon, VTV:hen, ja sen entiseen pääjohtajaan, nykyiseen oikeuskansleriin, tapaus saattaa vahingoittaa kansalaisten luottamusta hallintoon ja edustukselliseen päätöksentekoon ylipäätään. Vahinko siis kohdistuu suoraan valtiomuotomme legitimiteettiin. Tänään 14:00 eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoo suorassa lähetyksessä medialle eduskunnan kansliatoimikunnan ratkaisusta.

Eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee kokouksessaan torstaina 8. huhtikuuta Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan viralta pidättämistä.  Tiedotustilaisuudessa ovat läsnä myös pääsihteeri Maija-Leena Paavola ja hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Tytti Yli-Viikari pidätettiin virastaan kansliatoimikunnan päätöksellä KRP:n suorittaman esitutkinnan ajaksi. Häntä ei ole irtisanottu VTV:n ylijohtajan toimestaan. Median kysymyksiin puhemies Vehviläinen vastasi mm. VTV:n erityistilintarkastuksesta, joka valmistuu huhtikuun lopulla. Silloin on aika tehdä arvioita. Kansliatoimikunta on saanut tietoa KRP:ltä ja Yli-Viikarilta itseltään. Nämä tiedot riittivät virastapidättämis-päätöksen tekemiseen. Päätökseen vaikuttaneet moitteet koskivat Yli-Viikarin Finnair-pisteitä ja erään virkamiehen kahden vuoden disponibiliteettia. Näistä asioista kansliatoimikunta ei saanut Yli-Viikarilta tyydyttäviä selityksiä. Yli-Viikari ei saa virastapidätys-ajalla palkkaa, mutta jos esitutkinta päätyy vapauttavaan lopputulokseen, hän saa palkan takautuvasti. Extrauutisten Ismo Kähkönen kysyi Finnairin plus-pisteisiin liittyvästä asiasta: Onko Finnair myös tutkittavana tähän rikokseen liittyen. Vehviläinen vastasi, ettei kansliatoimikunnalla ole ollut käsittelyssä muita kuin Yli-Viikariin liittyviä kysymyksiä.
Luettavaa:

 

1 Comment

  1. Päitä vadille
    9.4.2021 11:52

    Mitenkäs joku twiittas ”Seitsemän tonnia tohon naamaan eikä edes näy missään”.

    Minusta tuolta henkilöltä (naisoletettu) voisi vaatia takaisin kaikki palkat siltä ajalta kun sitä on kielletty tekemästä töitä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top