Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen haluaa edistää kansalaisten osallistumista päätöksentekoon

Eduskunnan puhemies Vehviläinen haluaa vahvistaa tapoja, joilla kansalaiset voivat osallistua päätöksentekoon muutenkin kuin äänestämällä vaaleissa.

(Kuva: Eduskunta)

Anu Vehviläinen puhui aiheesta Pohjoismaisten ja Baltian maiden parlamenttien puhemiesten kokouksessa maanantaina (29.11.). Vehviläinen osallistui kokoukseen heikentyneen koronatilanteen takia etäyhteyksin.

”Edustuksellinen demokratia antaa puitteet poliittiselle
päätöksenteolle, mutta tarvitsemme myös osallistavaa demokratiaa ja
kansalaisyhteiskunnan aktiivista osallistumista. On tärkeää vahvistaa
kansalaisten ja instituutioiden välistä luottamusta. Siksi meidän on
säännöllisesti kehitettävä tapoja, joilla kansalaiset voivat
osallistua päätöksentekoon”, Vehviläinen totesi.

Puhemies kertoi kollegoilleen Suomessa kohta kymmenen vuotta käytössä olleesta kansalaisaloite-mahdollisuudesta, jonka suosio on tasaisesti kasvanut.

”Seuraava askel voisi olla kansalaispaneeli. Paneeli voisi arvioida esimerkiksi kansalaisaloitetta tai hallituksen lakiesityksiä, kun ne on toimitettu eduskunnalle”, Vehviläinen ideoi.

Paikallishallinnossa osallistavan demokratian perinne on Suomessa pitkä. Kuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi tekeillä oleviin liikenne- ja muihin rakentamishankkeisiin, kun suunnitelmia on lain mukaan pidettävä julkisesti nähtävillä. Osallistavassa budjetoinnissa kuntalaiset otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan
keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon.

”Osana parlamentaarista uudistusprosessia pohdimme myös tapoja lähentää kansalaisia ja poliitikkoja toisiinsa paikallisella, alueellisella, kansallisella ja EU:n tasolla. Yksi prosessissa tullut ehdotus on käyttää kirjastoja poliitikkojen ja kansalaisten tapaamisiin, koska meillä on Suomessa laaja kirjastoverkko, ja kirjastoihin on kaikilla vapaa pääsy”, Vehviläinen kertoi.

Pohjoismaisten ja Baltian maiden puhemiehet tapaavat kerran vuodessa. Tämän vuoden kokouksen järjesti Tanskan parlamentti. Vehviläisen piti matkustaa kokoukseen Kööpenhaminaan, mutta heikentyvä koronatilanne muutti suunnitelmat.

Kokouksessa keskusteltiin kansalaisvaikuttamisen lisäksi myös muun muassa ajankohtaisesta koronatilanteesta, hybridiuhista sekä uusista keinoista, joilla parlamentit voivat valvoa hallitusten toimintaa. Esillä oli myös ajankohtainen tilanne Valko-Venäjän rajalla.

Eduskuntatiedotus 29.11. 2021.

9 Comments

 1. pöh
  30.11.2021 04:28

  Tätä täysin järjetöntä maailmaa viimeiset vuodet seurrannena
  Ainoa keino millä kansalaisten tahto edes jotenkin tapahtuisi, olisi täysin puolueeton vapaa media.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.11.2021 09:53

   Sitä edistämme pitämällä esillä vaihtoehtoa. Toivoisinkin ihmisten lukevan ”noagenda”-medioita.

   Vastaa
 2. Leino Kimmo
  30.11.2021 05:44

  Ja kas kummaa mitä nykyinen ”eduskunta” on tehnyt lukuisille kansalaisaloitteille ?

  Ne on haudattu ”oikeusministeriöön”.

  Näyttää VAALIMAINOKSELTA tämä demokratian vaatimuksen lisäämien, kun VVK nostaa päätään !

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.11.2021 09:52

   Viime viikolla oli isossa salissa käsittelyssä kaksi.

   Vastaa
 3. Rivien välistä
  30.11.2021 06:53

  Rivien välistä: Valta kuuluu kansalle (VKK) puolueen kannatus raketoi ja vanhoilla puolueilla siksi täysi paniikki

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.11.2021 09:51

   Extra on uutisoinut kalifornialaismiehen yrityksen lentää omatekemällä raketilla stratosfääriin. En muista kuin äijän kävi.

   Vastaa
 4. Fränk
  30.11.2021 09:57

  Tuo kansalaispaneeli vaikuttaa hyvältä siellä vaikuttavat ihmiset voisivat sitten torpata vääränlaiset kansalaisaloitteet ettei eduskunnan tarvitsisi niihin aikaa tuhlata, sitä voitaisiin oikeastaan kutsua kansalaisneuvostoksi vrt. julkisensanan-neuvosto ym. muut neuvostot.

  Vastaa
  1. Obelix
   30.11.2021 16:54

   ”Tuo kansalaispaneeli vaikuttaa hyvältä”….toki, mutta vielä paljon paremmalta vaikuttaisi, jos edes oppositio vaivautuisi lopettamaan varjonyrkkeilynsä. Esim. Nyrkkeilysalilta: Mitä hyötyä on oppositiolle / nyrkkeilijälle ns. voimalyöntien harjoittelusta, jos hän aina sopivasti keskeyttää lyöntinsä 20cm ennen hiekkasäkkiä / vastustajan nenää? Toisin sanoen: Mitä hyötyä sellaisesta harjoittelusta on itse salissa / ”kehässä”, koska koko mittelöhän saa sellaisesta kollektiivisen sopuottelun leiman – ainakin lajia seuraavien kansalaisten silmissä?

   Ps. Liekkö tämä ilmeisen sovittu konsensus-asetelma syynä siihen, ettei mikään Suomessa koskaan muutu?

   Vastaa
 5. Timppis
  30.11.2021 11:32

  Veit jalat suusta,vaalilörpötystä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top