Eduskunta keskustelee tänään sisäisestä turvallisuudesta (SUORA 14:00)

Eduskunnassa on tänään käsittelyssä Suomen sisäinen turvallisuusselvitys.

Kuvassa Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käyttänyt edustaja Kari Tolvanen.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra esitteli puheenvuorossaan valiokunnan kolme moitetta hallituksen esitystä kohtaan. Ryhmäpuheenvuoroissa todettiin Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön muuttuneen nopeasti, mikä on luonut paineita sisäisestä turvallisuudesta huolehtimiseenkin.

Keskustelussa edustaja Mikko Ollikainen (Ruots.) mainitsi myös disinformaatio-hyökkäykset yhtenä osana turvallisuus-uhkia. Edustaja Päivi Räsänen (KD) toisti monen jo mainitseman sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden eron hämärtymisen. Hän toivoi pitkäjännitteisyyttä sisäisestä turvallisuudesta huolehtiville, mainiten poliisin rahoitusvajeen. ”Ketju on niin vahva kuin sen heikoin lenkki.” Muuttoliikettä hyväksikäyttävä vaikuttaminen tuli mainituksi, kuten jengirikollisuuskin. ”10-vuotiailla teräaseita”, huomautti Räsänen.

Edustaja Harry Harkimo (Nyt) mainitsi Venäjän suunnalta tulevat hybridi- ja kyber-uhkat. Yksityisten kansalaisten ja yritysten sietokykyä on parannettava.  Venäjä voi vaikuttaa sosiaalisen mediankin kautta, muistutti edustaja. Ilmatilaan kohdistuu myös häirintää (lentoliikenteen paikannus). Yrityksien on suojattava itsensä. Suomen valmiudet riittävät ”hyvän sään” ajan, mutta elämme jo myrskyn aikaa. Edustaja muistutti nuorista huolehtimisesta.

Sisäministeri Krista Mikkonen vastasi kysyjille. Hän kertoi turvallisuusselonteoista. Suomen sisäisessä turvallisuudessa joudutaan huomioimaan myös muut yhteiskuntapolitiikan alueet. Ministeri mainitsi Venäjän toiminnan muuttaneen turvallisuusympäristöämme. Hybridi ja kyber mainittiin.

”Suomi on maailman turvallisin maa”, sanoi ministeri. Syrjäytyminen ja sosiaalinen pahoinvointi ovat Suomessa suurimmat turvallisuus-uhkat, täsmensi Mikkonen. Arjen turvallisuuden kehitys pääasiassa myönteistä, mutta viranomaisresurssit riittämättömiä. Tasokorotus-tarve 10%.

Edustaja Turtiainen (oma ryhmä) piti selontekoa ”kaunopuheisena”.  ”NATO:n ihannointi” tuli mainituksi, ja islamistisen terrorismin silottelu. Turtiainen tyrmää selonteon.

Edustaja Viljanen (SD) muistutti järjestäytyneen rikollisuuden turvallisuus-uhkasta. Edustaja Peltokangas (PS) pitää maailmantilannetta uhkaavana. Hän kysyi ministeriltä varautumisesta hybridivaikuttamiseen rajoilla. Edustaja Tolvanen (Kok) muistutti, että Putin on kirjannut Suomen vihamieliseksi valtioksi. Eihän Suomi aio ottaa maan sisään turvapaikanhakijoita?

Edustaja Kärnä (Keskusta) muistutti aiemmista turvapaikanhakija-vyöryistä. Ovatko valmiudet rajoilla kunnossa? Tiina Elo (Vihr.) muistutti ylisukupolvisen syrjäytymisen aiheuttamasta turvallisuuden uhkasta. Mari Rantanen (PS) kysyi ministeriltä, onko hallitukselta tulossa lakiesitys, jolla rajavartiosto voi keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottamisen. Heikki Westman (Kok) kysyi samaa.

Riikka Purra (PS) kommentoi ministerin vastausta. Turvallisuuskäsitteen laajentaminen sopii normaaliin tilaan, mutta nyt Suomen lähistöllä käydään sotaa. Venäjän lähetystö on pyytänyt Suomessa asuvia venäläisiä ilmoittamaan kokemastaan syrjinnästä. ”Mihin Venäjä tällä pyrkii?” -kysyi edustaja.

Pasi Kivisaari (Kesk) totesi, että ”tykit paukkuvat ympärillämme”. Edustaja Kankaanniemi (PS) kysyi kaksoiskansalaisuudesta. -Monet heistä käyttävät kansalaisuutta Suomen edun vastaisesti. Onko syytä palata vanhaan lakiin, että Suomen kansalaisuuden saava luopuu vanhasta kansalaisuudestaan?

Edustaja Veronika Honkasalo (Vas) liitti turvallisuus-teemaan naisten turvallisuuden: Parisuhdekumppanit surmaavat naisia, kertoi edustaja.

Ministeri Mikkonen vastaili kysymyksiin. Hybridivaikuttamis-tilanteeseen ministeri totesi että tällä hetkellä rajalla on rauhallista. Reserviläisten käyttöä ministeri piti mahdollisena. Hybridiuhka lisätään valmiuslakiin. Nytkin voidaan sulkea rajanylityspaikat, tarvittaessa. -Nykyisen lain puitteissa. Kyberturvallisuudesta huolehtimiseen on varauduttu, sanoi ministeri. Kysymys disinformaatiosta on äärimmäisen tärkeä, hän korosti. Ruotsin kanssa on keskusteltu tästä uhasta.

Jukka Gustafsson (SD) siteerasi selontekoa syrjäytymisen osalta. Edustaja Talvitie (Kok) kysyi, voidaanko koko Itäraja sulkea? Useampi edustaja, kuten Pekka Aittakumpu (Kesk) otti puheeksi disinformaation levityksen ulkomais-peräisenä Suomen horjuttamisena.

Pauli Kiuru (Kok) otti puheeksi Ruotsiin ilmaantuneet alueet, joilla ruotsalaisilla viranomaisilla ei ole valtaa. Sari Multala muistutti edustaja Purran jo mainitsemasta Venäjän lähetystön toiminnasta (venäläisiltä pilkitään syrjintäkokemuksia).

Pasi Kivisaari (Kesk) muistutti, että puolueettomuus ei ole vaihtoehto nykyisessä rauhattomassa maailmassa. Tiina Elo (Viuhr) kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan 65% nuorista pelkää sodan leviämistä Suomeen.

”Koko itäraja voidaan sulkea!”

Janne Sankelo (Kok) huomasi, että ministeri Mikkonen oli myöntänyt koko itärajan sulkemisen mahdolliseksi. Tämähän on toisin, kuin ministeri Ohisalo oli sanonut: Hänen mukaansa ainakin yksi rajanylityspaikka on pidettävä auki.

Katja Hänninen (Vas) kiinnitti huomion lasten turvallisuudentunteen heikkenemiseen. Sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia. Viestitulva, jota lapsi ei ymmärrä, aiheuttaa ahdistusta. Edustaja toivoo lasten mielenterveyspalveluiden olevan kunnossa.

Hannu Hoskonen (Kesk) liitti turvallisuuskysymykseen energia-omavaraisuuden. Edustaja mainitsi turpeen huoltovarmuutta vahvistavana tekijänä, ja moottoripolttoaineiden valmistamisen kotimaisesta materiaalista Fisher-Tropsh -menetelmällä. (-tästä puhutaan hyvin harvoin, vaikka menetelmää on käytetty.) Heikki Westman (Kok) haluaa raja-aidan, johon voidaan saada EU:n rahaa.

Turvallisuusselvityksen käsittely päättyi.

Videolähetys eduskunnasta alkaa istunnon alkaessa klo. 14:00. Tallenne ilmaantuu samaan ikkunaan istunnon päätyttyä.

Videolähetys+kuva: Eduskunta

Luettavaa:

1 Comment

 1. Obelix
  16.3.2022 15:11

  Susanna Päivärinnan vieraina Jussi Halla-aho ja Ville Niinistö – kannattaa katsoa. Videon lopussa Halla-aho muistuttaa korostaen, että sen (tietyn) pendoliinon kyydissä voi tulla – tavallisten venäläisten seassa – ns. Vihreitä Miehiä siviilivaatteissa maahamme. Keskustelussa tuli myös esiin erikoiset venäläisomistukset lentokenttien, armeija-alueiden -ja strategisien vesiväylien varsilta.

  Ps. Toivotaan, että preventiivisiltä viranomaisilta liikenee aikaa paneutua mm. tähän vesiväylä-ongelmaan – keskellä kaikkea vihapuhe -ja natsimetsästystään!

  https://www.iltalehti.fi/iltv-paivarinta/a/208d8650-f7e6-4fb1-87b4-bb9abec357f5

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top