Eduskunta kiisteli, kuka saa olla ”ankkurilapsi” 25-vuotiaaksi

Eduskunta kävi kipakan keskustelun hallituksen esityksestä jossa lastenhuollon jatkoksi myös maahanmuuttajanuoret pääsevät lastenhuollon jatkoksi jälkihuoltoon 25 vuotiaaksi saakka.

Uuden lain piiriin tulee todennäköisesti yli kaksituhatta ulkomaalaistaustaista nuorta.

Keskustelun aluksi KD:n Sari Essayh penäsi Hallintovaliokunnan jäseniltä, -joka siis maahanmuuttoasioita erityisesti käsittelee, että puhuttiinko nk. ankkurilapsista ? Meni melkein tunti ennen kuin hänelle kerrottiin,että ankkurilapsi asiaa ei valiokunnassa tässä yhteydessä käsitelty.

”Ankkurilapsi” ilmaisu tarkoittaa sitä,että jostakin toisesta maasta esimerkiksi Afganistanista lähetään alaikäinen nuori toiseen maahan, vaikka Suomeen ja vanhemmat toivovat, että perheenyhdistämislakien perusteella myös vanhemmat pääsevät muuttamaan ja asettumaan sinne minne tuo ”ankkurilapsi on mennyt.

Tämä noin 2000 maahanmuuttotaustaisten nuorten joukko koostuu myös Ankkurilapsista. Hallitukselle satikutia siitä ettei se pidä kiinni eduskunnan kanssa tehdystä herrasmiessopimuksesta:

Kun korokriisi vyöry talvella päälle niin hallitus lupasi ja sopi eduskunnan kanssa, että se tuo vain sellaisia lakiesityksiä eduskunnan käsiteltäväksi jotka liittyvät koronaan ja ovat sen vuoksi kiireellisiä.

Mia Laiho ( Kok.): -On todella ikävää, että on tällaisia esityksiä jotka ovat kaikkea muuta kuin kiireellisiä.

Timo Heinonen ( Kok.): -Arvoisa hallitus mikä tässä lakiesityksessä liittyy koronaan ?. Tämä olisi tullut ehdottomasti siirtää kokonan jälkeiseen aikaan.

Vastausta siihen miksi koronaan liittymätön lakiesitys tuotiin eduskunnan puitavaksi juuri nyt ei ainakaan maanantain täysistunnossa löytynyt ellei sellaiseksi katsota välihuutoa, jonka mukaan korona saatta kestää pitkään.

Jussi Halla-aho  (PS): -Suomessa ei mitata kotoutumisen onnistumista. Ja on murhellista , että Kelasta on tullut Kansaneläkelaitoksen sijasta elättämislaitos.

Mari Rantanen  (PS): -Kehitysvammaiset nuoret eivät pääse itsenäisesti asumaan asumisyksiköihin ja tätä perustellaan sillä, että ei ole rahaa henkilökuntaan. Mutta tähän tällaiseen rahaa kuitenkin löytyy.

Paula Risikko (Kok.): -Täällä on annettu ymmärtää,että tällä lastenhuoltotoimenpiteiden ulottamisella 25 vuotiaisiin ei olisi olemassa yhteyttä ankkurilapsiin mutta kyllä linkki löytyy.

Matti Semi (VAS.): -En minä kyllä yhtään tiedä miksi tämä lakiesitys on nyt täällä.

Anders Adlercreutz (rkp): -On tahallista vastakkainasettelua väittää,että maahanmuuttajille annettu raha on pois kantaväestöltä.

Jussi Saramo (Vas): -Perussuomalaiset ajaa omaa kieroontunutta etua. Täällä eri saisi puhua partalapsista tai ankkurilapsista.

Veijo Niemi (PS): -Olen ammatiltani poliisi ja kyllä meillä oli ihan juuri ankkurilapsiin liittyviä tehtäviä eli kyllä se kohtuullisen virallista on, kun poliisikin sitä sanaa käyttää.

Heikki Laakso (PS): -Miksi Suomen varsin mittava hyäväntahtoisuus ei millään tavoin näy eikä kuulu maahanmuuttajista meille päin. Viime päivien uutisissa muuan somalityttö selitti kuinka he saavat rikkoa talot, koska he ovat ne rakentaneet. Me kaikki tiedämme, että somalit eivät ole niitä taloja rakentaneet. Ja sitten he ihmettelevät, että miksi he eivät ole perin suosittuja. Se on sillä tavalla,että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Aki Linden (sdp): -Minä olen mielestäni maahanmuuttokysymyksissä sellainen keskitienkulkija ja sanon, että ei meidän suomalaisten pidä olla sinisilmäisiä, eikä myöskään sallia etuisuuksien hyväksikäyttöä. Ja myös sanon, että kaikista maahanmuuttoonkin liittyvistä kysymyksistä pitää pystyä keskustelemaan.

Heikki Vestman ( Kok.): -Rkp:läisille sanon, että meitä erottaa tässä asiassa se, että me edellytämme maahanmuuttajilta myös omaa vastuuta.

Hallitus ajanee tämänkin lakiesityksensä voimaan. Mutta sen verran paljon tuli moitetta sellaisista lakiesityksistä joilla ei ole mitään kiirettä ja varsinkaan näin korona-aikana, että hallitus saattaa pysähtyä miettimään hetkeksi, että haluaako se jälleen rikkoa sopimuksensa eduskunnan kanssa, joka oli yksimielinen.

Keskustelun tallenteen voit katsoa tästä linkistä.

Seppo Huhta

6 Comments

 1. Anna-Maria Korhonen
  22.6.2020 20:35

  25-vuotias on jo sellainen ankkurilapsi, jolla on neljä vaimoa ja lapsikatras omien vanhempien, ehkä isovanhempienkin, ja sisarusten kera yhdistettäväksi. Moninkertainen rasite siis alaikäisiin verrattuna.

  Vastaa
 2. Vassarien mielestä ei saa puhua?
  23.6.2020 00:56

  Vassarit, maanpetturit, haluavat kitkeä sananvapauden ja polkea perustuslain itsenäisessä maassa, jota eivät itse mitenkään ansaitse.
  Mitä on ”vihapuhe”?
  Mies leikkii olevansa nainen ja nainen leikkii olevansa mies.
  SINUN PITÄÄ NÄYTELLÄ MUKANA LUULEVASI SEN OLEVAN TOTTA!
  Jos et leiki, rapsahtaa sakot vihapuheesta – ajattelet väärin ja silmäsi näkevät väärin.

  Vastaa
 3. Minä
  23.6.2020 03:36

  ”On tahallista vastakkainasettelua väittää,että maahanmuuttajille annettu raha on pois kantaväestöltä”

  Kenenkäs taskuista ne rahat sitten otetaan? Ei siinä ole mitään vastakkainasettelua, vaan leväperäisen verorahojen tuhlauksen kyseenalaistamisesta.

  Tuo vastakkainasettelu on sanana pelkkää retoriikkaa. Jos RKP on jotain mieltä, niin toista mieltä oleva luo vastakkainajattelua? Tosiasiassa, jos nyt halutaan käyttää sanaa vastakkainasettelu, niin molemmat osapuolet tarvitaan siihen, että olisi jokin vastakkainasettelu. Nykypolitiikassa halutaan luoda mielikuvaa, että vasemmistoperäisestä poliittisesta korrektiudesta poikkeaminen on vastakkainasettelua, ei suinkaan se vasemmistoperäinen poliittinen korrektius, vaikka sen tarkoitus on alunperinkin ollut ryhtyä luomaan vastakkainasettelua.

  Vastaa
 4. Raaka Ile
  23.6.2020 09:02

  Mitä väliä millään enää on – kaikki tunkeutujat pääsevät heti ilmaisia eläkepäiviä viettämään ja jopa niin paljon rahaa saavat että näköjään sitä lähetellään MoneyGram jne palveluiden kautta lähtömaihin…

  Vastaa
 5. eila maria hannula
  23.6.2020 09:42

  Nämä 25-vuotiaat eivät ole missään tapauksessa LAPSIA!Ja se mistä he saapuvat,naitetaan tyttäret jo 8-vuotiaina niin kyllä nämä nauravat PARTAANSA ,kun typerät Suomen päättäjät pitää heitä lapsina ja jälleen kerran eriarvoistetaan suomalaisia nuoria!Ja tälläsiä lakiehdotuksia siellä sitten kikkaillaan läpi niin että heilahtaa,ihan kokoajan maahanmuuttajien etuja vaan parannetaan,mut mikään ei tälle vihervasemmistolle riitä!Milloin siellä ruvetaan miettimään meidän suomalaisten etuja ja asioita?Suomessa on niin paljon köyhyyttä ja syrjäytyneitä ,että olisi todellakin aika jo ruveta laittaa niitä kuntoon,muutenkin viimeiset 20 vuotta suomalaisten elämää on vaan kurjistettu kaikilla mahdollisilla tavoilla!Veronmaksajien rahat kyllä kelpaa,mut mitään hyvää ei saada tilalle.

  Vastaa
 6. K-18 --> K-25
  23.6.2020 15:02

  Sovelletaan sitten 25 vuoden ikärajaa kautta linjan, ajokortti, tupakan ja alkoholin osto, pääsy elokuvateatteriin k-18 lasten lipulla mutta vain holhoojan seurassa jne. Sen voisi nostaa 40 vuoteen, olisivat aikuisia kun hävittäjäpilotti pääsee eläkkeelle.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top