Eduskunta koolla perjantaina Afganistanin takia (SUORA 12:00)

Täysistunnon aiheena perjantaina (20.08.) on valtioneuvoston selonteko puolustusvoimien sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin. Tehtävä liittyy suomalaisten evakuoimisen turvaamiseen.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen on kutsunut eduskunnan koolle täysistuntoon perjantaina 20.8.2021 klo 12.00 käsittelemään valtioneuvoston selontekoa eduskunnalle puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabulin lentokentän alueelle.

Valtioneuvosto on torstaina 19.8.2021 antanut selonteon Afganistanin tilanteeseen liittyen. Koska asia on erittäin kiireellinen, puhemies Vehviläinen on kutsunut eduskunnan, eduskunnan työjärjestyksen 3 §:n 2 momentin nojalla jatkamaan vuoden 2021 keskeytettyjä valtiopäiviä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi Suomen evakuoineen yön aikana Suomen kansalaisia, Suomesta pysyvän oleskeluluvan saaneita, ja Suomen lähetystölle työskennelleitä. Evakuointia suojaamaan lähetetään suojeluosasto, joka koostuu armeijan kantahenkilöistä. Suojausjoukot voivat joutua käyttämään sotilaallisia voimakeinoja tehtäväänsä suorittaessaan.

Suojajoukon tehtävä koskee Kabulin kansainvälistä lentokenttää ja sen välitöntä läheisyyttä. Aluetta suojaavat kansainväliset joukot ovat joutuneet käyttämään voimaa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja edustaja Mika Niikko (PS) oli ensimmäinen kysyjä. ”Suomi joutui päättämään omien joukkojen lähettämisestä, koska EU osoittautui toimintakyvyttömäksi.” Erkki Tuomioja (SD) piti tärkeänä humanitaarisen operaation nopeaa käynnistämistä. Katri Kulmuni (K) totesi että on viikko aikaa saada Suomen kansalaiset pois kriisialueelta. Edustaja Markus Mustajajärven (V) mukaan on riskejä mm. lentoliikenteen loppumisesta kokonaan. Anders Adlercreutz (R) kysyi, mitä tapahtuu sen jälkeen kun USA lähtee lentokentältä pois. Sari Essayah (KD) kysyi, miksi Eurooppaneuvostoa ole kutsuttu koolle. Essayah näki Suomelle tässä mahdollisuuden. Ano Turtiaisen (VKK) mukaan Suomen lakeja ollaan taas venyttämässä. Tom Packalen (PS) painotti turvallisuudesta vastaavasta henkilöstöstä huolehtimista. Edustajien puheenvuoroissa ymmärrettiin yleisesti tilanteen kiireellisyys.

Ministeri Haaviston mukaan selontekomenettely tässä tapauksessa oli tarpeen lainsäädännön epätarkkuuden takia. Eduskuntakäsittely saatiin nopeasti, ja operaatio saadaan käyntiin ilman viivettä. Pääministeri Sanna Marin vastasi Eurooppaneuvostoa koskevaan kysymykseen: Jos kokous toteutuu, Suomi on valmis osallistumaan.

Edustaja Kai Mykkänen (Kok) paheksui esitettyä epäilyä, että operaatiolla tuodaan tuhat afgaania Suomeen. Edustaja Jari Ronkainen (PS) piti tärkeänä suomalaisten turvaamista, ja Suomelle työskennelleiden noutamista turvaan, mutta kysyi näistä Suomessa pysyvästi oleskelevista, jotka ovat vapaaehtoisesti menneet Afganistaniin. Juha Mäenpää (PS), entisenä rauhanturvaajana, ymmärsi Suomelle työskentelevien evakuoimisen avustamisen tärkeäksi. Mäenpää otti puheeksi myös vapaaehtoisesti paikalle menneet. Anna Kontula (V) kertoi puolueensa kannattavan esitettyjä toimia. Hussein Al-Taee (S) kertoi tuntevansa joitain ihmisiä, jotka suojelevat Suomen lähetystöjä maailmalla. Taee tukee suojeluosaston lähettämisestä, ja mainitsi perheenyhdistämisen. Satu Hassi (Vihr) pitää suomalaisten ja Suomea auttaneiden auttamista tärkeänä. Hassi mainitsi alihankkijoille työskennelleet.

Ministeri Haavisto valotti autettavien listaa: 170 henkilöä. Luku 230 tuli jostain esiin. Kehitysyhteistyössä työskennelleet, ja Afganistanissa olevat Suomesta pysyvän oleskeluluvan saaneet, jne. jne. mukaanlukien sanonta kuului ”lähemmin tuhat kuin viisisataa”. Haavisto täsmensi, että kyseessä on lähetettävä suojajoukko jolla on täsmällinen rajoitettu tehtävä. Osallistujien vakuutukset ja terveydenhoito, etc. ovat kunnossa.

Ano Turtiainen (VKK) totesi eduskunnan pystyneen toimimaan hyvin nopeasti kriittisessä tilanteessa. Hän varoitteli myös vuoden 2015 tilanteen toistumisesta. ”Afganistan-asia haisee ja pahasti…”. Puhemies kehotti Turtiaista pysymään asiassa. Sari Essayah (KD) kertoi että puolueensa tukee operaatiota, ja mainitsi tilanteen epävakauden. Hän epäili, että tiedustelutietoa ei ole ymmärretty. Essayah piti tilanteen jälkiarviointia tarpeellisena. Hänkin mainitsi vaikeudet, joita korruptoituneissa maissa esiintyy. Essayah mainitsi pakolaisten käytön hybridioperaatioissa. Euroopan nopean toiminnan joukkoja ei ole pystytty ottamaan käyttöön, ja EU:n passiivisuus sai Essayahilta kritiikkiä.

Edustaja Timo Heinonen (Kok) totesi että ainakin, Norja, Tanska ja Saksa ovat lähettäneet joukkoja kansalaistensa evakuointia turvaamaan. ”Olisin toivonut myös puolustusvaliokunnan käsittelevän tämän asian”. Heinonen pohti lähetettyjen sotilaiden vakuutusturvaa: Onko kantahenkilön vai rauhanturvaajan vakuutus. Päätöksenteko tämänkaltaisissa tilanteessa tulee olla jatkossa nopeampaa.  Katri Kulmuni (K) jatkoi Heinosen ajatusta, ettei tämänkaltaisiin tilanteisiin ole vakiintunutta menettelyä. Siksi selonteko eduskunnalle.

Pia Kauma (Kok) kysyi myös, miksi EU:n nopean toiminnan joukkoja ei ole voitu käyttää. Hän kysyi myös kuinka täsmällinen on evakuoitavien rajaus: Voidaanko tänään tehtävällä päätoksellä evakuoida muita kuin päätöksessä mainittuja ryhmiä? Edustajat Leena Meri (PS), Sheikki Laakso (PS) ja Jussi Halla-aho mainitsivat omissa puheenvuoroissaan Afganistanissa ”lomailevat”. Ulkoministeriö oli matkustusohjeessaan jo kehoittanut kaikkia suomalaisia poistumaan välittömästi. Meri: ”Onko siellä lomailijoita? Onko Suojelupoliisilla vihjeitä siitä, onko terrorismin uhka Suomessa kasvamassa?

Puolustusvaliokunta kokoontuu päättyneen istunnon jälkeen, kertoi valiokunnan puheenjohtaja Mika Niikko.

Artikkelia täydennetään myöhemmin. (kuuluvuus-ongelmien takia joitain tärkeitä puheenvuoroja jäi huomiotta.)

Videolähetys eduskunnasta alkaa istunnon alkaessa klo. 12:00. Tallenne ilmaantuu samaan ikkunaan istunnon päätyttyä.

Videolähetys: Eduskunta

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen kertovat Afganistanin tilanteesta ja suomalaisten evakuoinnista (SUORA 18:30)

1 Comment

 1. Obelix
  20.8.2021 13:30

  ILTASANOMIEN PÄÄKIRJOITUS

  ”Pääkirjoitus: Afganistan romahtaa takaisin ääriliikkeen valtaan – länsimaiden olisi nyt keskityttävä humanitaarisen katastrofin estämiseen”

  Ihmeellistä pähkäilyä IS:ssa ja eduskunnan istuntosalissa? Vielä ihmeellisintä on, että jostain näköalattomasta moraaliperseily syystä jätetään täysin huomioitta, että SuperRikas Kommunistinen Kiina on jo vuosia toiminut talebanien Kummisetänä!

  Ps. Länsimaiden olisi nyt keskityttävä kertomaan Kiinalle, että maksa kuule kulissihieroja nähtävissä oleva, tuleva humanitäärinen katastrofi ihan itse, ts. maksa ja kanna vastuusi harjoittamastasi maailmanvalloitus politiikasta omilla rahoillasi.

  Kyllä tälle Kiinan maailmanvalloitus politiikalle täytyy kansainvälisen yhteisön edes hintalappu antaa. Toisaalta, jos sitä hintalappua ei uskalleta antaa, niin yhtä hyvin kansainvälinen yhteisö voisi heiluttaa VALKOISTA LIPPUA antautumisen merkiksi, sekä maksatuttaa köyhtyvillä kansalaisillaan tämäkin Kiinan ValloitusSota-Operaatio, kaikkien muiden Kiinan valloitusoperaatioiden lisäksi.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top