Eduskuntavaalit 2023 – ensimmäinen ennuste

Kun katsoo vuoden 2019 vaaleja ja ottaa huomioon isompien puolueiden osalta virhemarginaalit ja kannatustrendit ja käydyt kunnallis- ja aluevaalit viimeisen yli kolmen vuoden ajanjaksolta niin varmemmalta näyttää se, että Kokoomus voittaa ja Vihreät häviävät.

KOKOOMUKSEN kannatus on tuoreimman Ylen elokuun kuun alussa julkistetun mittauksen mukaan 23,4 %:a siis nousua vuoden 2019(17,0) vaaleihin on 6,4 %:a. Paikoissa tämä tarkoittaisi paikkamäärän kasvua 38 aina 51 edustajaan-erityisesti kannatuksen kasvun uskotaan johtuvan siitä, että Kokoomuksella on ollut myönteinen Nato-kanta jo parikymmentä vuotta, eikä oppisitioasemakaan ole ollut haitaksi. Kokoomuksen riippana on kuitenkin kokoomus itse eli puolueen kellokkaille tyypillinen ylimielisyys.

SDP on Ylen lukujen perusteella sekin noussut: 17.7 …20,3 prosenttiin eli realisoituessaan tuo tarkoittaisi sosiaalidemokraattien edustajamäärän kohoamista 40 aina 45 paikkaan. Demarien kiistatta merkittävin nostaja on ollut äärisuosittu pääministeri Sanna Marin, jonka kukaan ei toki sano tehneen ihmeitä mutta kiistaa hän on karismaattinen hahmo. SDP:n vaalivoiton voi kaataa se, että viime metreillä kansalaiset näkevät demareissa muutakin kuin Marinin ja se ei ole paljon se.

PERUSSUOMALAISET humpsahtivat kannatuksessaan reilusti, kun Jussi Halla-aho lopetti puheenjohtajana. Mutta Riikka Purra näyttää tehneen hatriavoimin töitä ja pohjalukemista PS on nousussa. Mutta, kun vertaamme vuoden -19 tulokseen niin töitä riittää vastakin kannatuslukema ovat 17,5 …16,3 eli jos noissa pysyttäisiin niin paikkoja puolue menettäisi kaksi eli 39 edustajasta 37 edustajaan- Se ei ole katastrofi mutta jos/kun sekä Kokoomus,että SDP olisiva kevään -23 vaalien jälkeen toinen liki 10 paikkaa edellä ja toinen yli 10 paikkaa edellä niin vaikealta-ainakin nyt näyttää PS hallitukseen nousu. PS:n kannatuksen laskuun kääntyminen-olennaisesti edellyttänee useampaa kohua vaalien kynnyksellä.

KESKUSTA pärjäsi kiistatta ennakko-odotuksiin nähden sekä kunnallisvaaleissa, että aluevaaleissa mutta niitä molempia voi sanoa ”Keskustan vaaleiksi” eli maakunnissa on painopiste. Eduskuntavaalit ovat sitten toinen juttu. Keskusta on menettänyt kolmessa vuodessa eduskuntavaalikannatuksestaan lähes 3 %:a eli on 13,9 …11,0 prosenttia ja tämä tarkoittaisi edustajamäärän putoamista 31 paikasta 25 paikkaan eli tuonne 100 vuotta vanhoihin aikoihin. Se, että Keskusta häviäisi vieläkin enemmän edellyttää sitä, että se pysyy lujasti vihreiden ”iholla”. Onkin luultavaa,että pesäeroa syntyy, kun vaalit lähenevät ja  ,kun ns. peruskeskustalaisten aikaan saama maaseudun ja viljelijöiden sekä metsänomistajien puolustajien huuto alkaa kuulua Helsingin Apollonkadun puoluetoimistoon ja eduskuntaryhmän jäsenet vetävät tulpat pois korvistaan. Mutta jos puolueen äänestäjäkunnalle käy ilmeiseksi, että Keskusta on loppuun saakka vasemmistopuolueiden tossun alla ja kaiken lisäksi Vihreiden aisankannattaja niin edessä voi olla murskatappio ja paikkamäärä putoaa tsaarinaikaisiilin lukuihin eli edustajia on vain 1:sellä alkava luku.

VIHREÄT ovat oikeastaan kamppallailleet jo viisi vuoa eli vuoden 2017 Heinäkuusta alenevan kannatuksen kanssa-tuolloin gallupit lupailivat jopa yli 17 prosentin lukeamia. Eduskuntavaaleissa alle kaksi vuotta myöhemmin kannatuksesta oli sulanut liki kuusi prosenttia eli 2019 se oli 11,5 ja nyt tuoreimman mittauksen mukaan enää 9,3 %:a. Ja, kun otamme huomioon trendin ja 2%:n virhemarginaalin niin ei olisi maailman ihme jos Vihreiden kannatus lukema alkaisi ensi vuoden vaaleissa kuutosella eli 20 paikan sijasta puoluetta edustaisi Arkadianmäellä vain 10 kansanedustajaa-puolet pois.  Siinä on Maria Ohisalolla selittelemistä. No, Ruotsin Vihreillä eli Miljöpartietilla menee vielä huonommin-se ,kun on putoamassa kokonaan Ruotsin valtiopäiviltä 3:n prosenin kannatuksellaan, kun äänikynnys on 4.Suomen Vihreät ovat myös menettämässä ”ranginsijoistusaan”-ovat nyt viidensiä-pudonnevat kuudensiksi , koska Vassemmistoliitto hengittää niskaan.

VASEMMISTOLIITTO pysynee ennallaan eli noin kahdeksan prosentin tuntumassa niin sen paikkamääräkin pysynee 16 edustajassa (vaalipiirijaon ja niiden erilaisuuden vuoksi VL on maakunnissa vahvempi). Viime vaalien alla Vasemmistoliitto ”pelasi loistopelin”-seurasin-. Se nimittäin lopetti jokseenkin kaiken vihertouhun ja muistutti puolueena ja kärkiehdokkaidensa mainonnassa olevansa ”työväen puolue” ja ”vähävaraisten” asialla ja sehän meni ”sukkana läpi”-tuli kolmen paikan vaalivoitto-kun vanha kannattaja heräsivät vaaliuurnille. Veikkaan vahvasti, että Vasemmistoliitto koittaa samaa ”peliliikettä” uudelleen mutta pureeko se, se on toinen juttu. Vasemmistoliitolla on myös lähes yhtä akuutti ongelma SDP:n kanssa peruskannattajakunnassaan eli väki vanhenee-siirtyy tuonpuoleiseen. Toki Li Andersson on onnistunut toistaiseksi pelastamaan puolueensa mua se on myös Vihreiden ansiota,koska heillä ei ole mitään annettavaa työväestölle ja vähäinen virta käy Vihreistä vasemmalle. Vasemmistoliitto siis säilyttänee asemansa entisellään elleivät nyt vaalien alla vaadi jotakin vielä hullumpia ”ympäristötoimia” kuin Vihreät tai jonkun asian suoranaista sosialisoimista.

Seppo Huhta

2 Comments

 1. pää määrää
  10.8.2022 17:25

  On se kummallista, että suurimmasta gallupin osallistujajoukosta, jonka vaikutus on 30% ei puhuta sanaakaan. Tätä joukkoa ei kiinnosta kokoomus, ei demarit ei persut, ei keskusta eikä vihreä politiikka.

  Suomessa ei siis ole demokratiaa, koska suuri osa EI HALUA vaikuttaa yhteiskunnan toimintaan. Asiaa voitaisiin korjata joko
  -jättämällä tämän joukon edustajamäärä pois eduskunnsta. Siis tuloksen perusteella valittaisiin vain 140 edustajaa, jonka jälkeen kansalaiset voisivat havaita jotakin maan hallinnasta. Joukosta edes 60 massahypnoosissa olevaa edustajaa jäisi pois. (Hypnoosi on tila, jossa kohde on saatu tilaan, jossa hän tiedostamattaan alkaa käyttäytyä määrätavalla tai omaksuu tietyn ajatuksen tai asenteen hyläten kaikki vieraat tiedot ja normaalin ajattelun.)
  -arpomalla luku- ja kirjoitustaitoisista suomalaisista 60 edustajaa. Tämä ryhmä voisi jopa pelastaa Suomen nykyisestä tilanteesta. Ainakin osa edustajista ei olisi puolueitten ja median luoman massahypnoosin hallinnassa.

  Vastaa
 2. Seant
  10.8.2022 17:51

  Luulen, että tulokset voi muuttua vielä aika paljon ensi talvena, kun Siperia opettaa ja ruvetaan todella etsimään syyllisiä todella korkeisiin sähkön hintoihin, jotka tulee ajamaan monet todella pulaan. Monilla on vielä voimassa vanhat 2-vuotis sopimukset eikä korkeilla sähkön hinnoilla ole ollut merkitystä, mutta syksyn ja talven aikana se tulee monella menemään umpeen. Nykyinen hallitus on tehnyt paljon tyhmiä energia päätöksiä ja mistään järjettömyydestä ei haluta luopua, niistä tullaan varmaan paljon keskustelemaan ennen vaaleja.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top