Egypti kieltäytyi ottamasta vastaan Ukrainasta varastettua vehnää

Kolme Venäjän lipun alla purjehtivaa irtolastialusta kuljettaa Ukrainan miehitetyiltä alueilta varastettua viljaa maailmanmarkkinoille, mutta aina sitä ei oteta vastaan.

Irtolastialus Matros Pozynich havaittiin Krimin rannikolla  27. huhtikuuta, jolloin alus sammutti transponderin. Seuraavana päivänä se otti lastin Sevastopolin satamassa. Bosporinsalmen kautta kuljettuaan laiva saapui Egyptiin, Aleksandriaan. Ukrainasta oli varoitettu Egyptiä, että vilja oli varastettu, ja Matros Pozynich käännytettiin pois ilman lastin purkamista.

Egyptillä on tällä hetkellä suuria vaikeuksia ostaa tarvitsemaansa vehnää, koska viljahuutokaupoissa hintataso on noussut. Egypti on ainakin kerran joutunut vetäytymään kaupoista hintahuutojen noustua yli sen maksukyvyn. Ukrainan viljan jääminen pois markkinoilta, mikä on Venäjän hyökkäyksen takia hyvin mahdollista, saattaa aiheuttaa todellisia vaikeuksia Afrikan ja Lähi-Idän maille. Venäjä on aiemmin estänyt Ukrainan viljaviennin Mustallamerellä.

Matros Pozynich yritti seuraavaksi Beirutissa, samalla tuloksella. Beirutin jälkeen (05.05.) aluksen transponderi oli jälleen suljettu. Yksityisen satelliittikuva-palvelun Maxar Technologiesin kuva osoittaa, että laiva ilmaantui sitten  Syyriaan, Latakian satamaan. Viljan arvellaan jatkavan Syyriasta matkaansa salakuljetettuna.

30 000 tonnia varastettua ukrainalaista vehnää

Ukrainalaisen viranomaistiedon mukaan Matros Pozynichiin on lastattu lähes 30 000 tonnia ukrainalaista vehnää. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kommentoi varastetulla tavaralla käytävää kauppaa:

”Venäjä on tehnyt kolminkertaisen rikoksen: se pommitti Syyriaa, miehitti väliaikaisesti osan Ukrainaa, ja myy parhaillaan sieltä varastamansa ukrainalaista viljaa Syyriaan. Haluan muistuttaa kaikille tähän hämärään bisnekseen osallistuneitlle, että varkaus ei ole koskaan tuonut kenellekään onnea”, sanoi Ukrainan ulkoministeri.

Ukrainan laskelmien mukaan venäläiset ovat jo varastaneet vähintään 400-500 tuhatta tonnia viljaa, arvoltaan yli 100 miljoonaa dollaria. Lähes kaikki Sevastopolista lähtevät viljalastiset alukset kuljettavat varastettuja ukrainalaisia ​​tavaroita, toteaa Ukrainan ulkoministeriö.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24.02. vehnän vienti Sevastopolista on kasvanut merkittävästi. Laivattava vehnä on viime vuoden satoa, jota on varastoitu vientiä varten, ja jota kuljetetaan miehitysjoukkojen toimesta Sevastopoliin rekoilla. Viljaa ilmeisesti kuljetetaan myös Ukrainasta Venäjälle.

 

Luettavaa:

4 Comments

 1. Zardex
  15.5.2022 22:50

  Jos Egypti tosiaan on tehnyt tuollaisen Venäjä-vastaisen performanssin, niin olisi mielenkiinoista selvittää taustoja, että miksi ne one menneet tuohon Davos agendan kelkkaan. Tuskin on Venäjä vastainen narratiivi hirveän vahvassa kurssissa tavallisen kansan parissa, niin täytyy varmaan Egyptin johtajien varautua aika kovaan vastarintaan jos tuo uutinen pitää paikkansa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.5.2022 23:13

   #Varastettuun ei pidä kajota.

   Vastaa
   1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
    15.5.2022 23:42

    Entäs Irakin kulta ja öljyt? Niin ja se Libya. Kuka noita vanhoja muistelee, sitä tikulla silmäänn tuo

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     16.5.2022 13:00

     Siitä huolimatta Egypti ja ilmeisesti muutkaan viljanostajat eivät ota vastaan Venäjän Ukrainasta varastamaa vehnää. Ainoiksi ostajiksi jäävät siis Venäjästä riippuvaiset valtiot, ja salakuljettajat.

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top