Ei ainoastaan Nordea: Bill Browder syyttää myös Swedbankia rikoksesta

Venäläisen rahan pesu Nordeassa ei näytä jäävän ainoaksi suurpaljastukseksi finanssimaailmassa. Sijoittaja Bill Browder, joka on arvostellut entistä liikekumppaniaan Venäjää mm. Magnitskyn tapauksen tiimoilta, on nyt tehnyt kantelun Swedbankia vastaan.

Ruotsin syyttäjävirastolle ja talousrikostutkijoille esitetyssä kanteessa väitetään että Tukholmassa pääkonttoria pitävä, mutta suurella volyymilla Baltiassa toimiva Swedbank on käsitellyt 176 miljoonan $:n edestä rahaa, joka liittyy veronkiertoon Venäjällä. Tämä rahaliikenne on osa talousrikoskokonaisuutta, jonka Browderin aiempi kumppani Sergei Magnitsky paljasti. Magnitsky kuoli v.2009 moskovalaisessa vankilassa, ilmeisesti väkivallan uhrina.

Browder arvosteli äskettäin suomalaista europarlamentaarikkoa Heidi Hautalaa jyrkin sanoin. Hautala ei Browderin kertoman mukaan halua liittää Magnitskyn nimeä EU:ssa tekeilläolavaan talousrikoksia koskevaan lakiin. Sensijaan USA:ssa on jo voimassa Magnitsky-laki, jonka kautta voidaan kieltää eräisiin vakaviin rikoksiin syyllistyneiden maahantulo, ja jäädyttää heidän tilejään. Laki on tarkoitettu käytettäväksi niitä Venäjän johdolle läheisiä henkilöitä vastaan, joilla saattaa olla yhteys Magnitskyn kuolemaan.

Browderin asenne saattaa liittyä venäläiseen dokumentaristiin Andrei Nekrasoviin, jonka dokkari tapaus-Magnitskystä ei yhtynyt Browderin näkemykseen. Nekrasov ja Hautala ovat nähdyt yhdessä, mistä Browderin jaksaa muistuttaa. Hautalan medialle kertoman mukaan ”Euroopassa ei ole tapana antaa laielle henkilöiden nimiä”. Browderia kritisoineet talouskirjoittajat ovat muistuttaneet, että Browder oli itse pidemmän aikaa juuri niiden venäläisten tahojen liikekumppani, joihin epäilyt kohdistunut nyt esilläolevissa veronkierto- ja rahanpesujutuissa.

Hautala on aiemmin joutunut hyökkäyksen kohteeksi erään dosentti Johan Bäckmanin taholta, ja Extrauutisten saamien tietojen mukaan Bäckmanilla on yhteys Hautalaan kohdistuneesessa ”pimeän-palkan-maksu”-skandaalissa toimijoina olleisiin henkilöihin. Hautalan läheisyyteen oli sysätty henkilö, jota hän oli hyväntahtoisesti auttanut. Kun kontaktista oli jäänyt riittävästi jälkiä, henkilö alkoi käyttäytymään omituisesti, ja aikaansai tilanteen joka näytti verottomalta palkanmaksulta, vaikka lienee ollut vastikkeeton suoritus. Skandaalilla vahingoitettiin Hautalan poliittista uraa, ja temppu on yksi ”klassikoista”, jotka ainakin ammattilaiset hyvin tietävät.

Bill Browder ja hänen yhtiönsä Hermitage Capital Management ovat olleet pitkään harmina Kremlille, kirjoittaa FT. Browder on ollut aktiivinen toimija Danske Bankiin ja Nordeaan aiemmin kohdistuneissa rahanpesu-paljastuksissa. Viime kuussa Ruotsin TV väitti Swedbankin sekaantuneen Dansken pimeisiin puuhiin ainakin 5.8 biljoonan verran. (Nyt muistetaan, että amerikanbiljoona on vain miljardi.) Browder väittää, että em. 176 miljoonaa USD ovat tulleet jo kaatuneen liettualaisen Ukio-pankin ja Dansken kautta Swedbankissa oleville tileille, ja tapahtumapaikkoina ovat olleet Viro, Liettua ja myös Ruotsi.

Venäläisen rahan pesusta Baltiassa, Suomessa ja Ruotsissa paljastuu yhä uusia tasoja, ja toiminnan volyymi näyttää jo tämänhetken tiedoilla huikealta.

Asiasta kertoo lisää Financial Times tänään.

Bill Browderin väite: 175 milj.dollaria laitonta rahaa liittää Nordean Magnitskyn tapaukseen

Boris Rotenbergilta kanne Nordeaa vastaan

1 Comment

 1. Rovaniemen Markkinoilla
  8.3.2019 00:05

  Marssijärjestys on tämä: pankki käskee ja valtio panee toimeen. Koska näin on, että pankit kirjoittavat lain ovat ne myös itse kirjoittaneet itsensä suojaan lain edessä kaikilta syytöksiltä.

  — Siksi tämä kanne ei tule menestymään.
  — Siksi Bernerin toimissa ei ole mitään rikollista.

  Kirjoittaa kannattaa. Kyllä. Voihan käydä niinkin, että kansa ottaa lain omiin käsiinsä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top