Eikö Niinistöistä Jussi olisi riittänyt NATO-kokoukseen?

Kaikkihan jo tietävät, että U.S.A:n presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat toisensa Suomessa, Helsingissä 16.7.2018. Vain päiviä aiemmin, 11.-12.7., presidentti Sauli Niinistö osallistuu NATO:n huippukokoukseen.

Joka paikassa on rummutettu sitä, kuinka hieno tapahtuma USA:n ja Venäjän presidenttien tapaaminen on koko Eurooppaakin ajatellen, että kaksi suurvaltioiden päämiestä saa tavata neutraalilla, sivistyneellä maaperällä, Suomessa.

Venäjän virallisessa mediassa, Pravdassa, on huomioitu tapaamista viimeksi tänään tiistaina 3.7.2018 seuraavalla julkaisulla. Koska julkaisu on venäjänkielinen, päätimme kääntää -vapaasti tosin- muutamia näkemyksiä sieltä tähän yhteyteen.

Vaikka julkaisussa löytyi myös kritiikkiä mm. EU:n asettamia talouspakotteita kohtaan ja viitattiin kylmään sotaan, oli julkaisu pääosin hyvin positiivinen ja jopa rohkaiseva. Lehdessä mainittiin, kuinka Valkoinen talo on ilmoittanut paikaksi Suomen Helsingin, ja Kremlin suostuneen ehdotukseen. Kerrottiin myös, kuinka Washington on tunnustanut virallisesti, että Moskova ei halua vastakkainasettelua. Pravda mainitsi myös että presidentit eivät tapaa keskustellakseen säästä, vaan tavoitteena on mm. luoda riittävää suhdetoimintaa Venäjälle.

Erityisesti huomio menee lehtijutun loppupuolelle,  jossa Pravda muistuttaa, että huipputapaamisen kohtauspaikka ei ole sattumalta valikoitu:

1.8.1975 allekirjoitettiin Helsingissä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen ETYK:in kansainväliset asiakirjat. ”On tarkoitus, että maailma näkee kokouksen jälkeen uusia Helsingin sopimuksia, jotka tekevät maailmasta vähän turvallisemman paikan”, Pravda kirjoittaa ja jatkaa: ”Jokatapauksessa kyseessä on henkilökohtainen tapaaminen. Vaikka polku onkin kapea, on sekin parempi, kuin väärennetty hyvinvointi”.

Mitä tekee Suomen hallitus?

Ilmoittaa 3.7.2018 presidentin kanslian sivuilla, että tasavallan presidenttimme Sauli Niinistö aikoo osallistua NATO:n huippukokoukseen vain 4 päivää ennen Trumpin ja Putinin kokousta.  Kyllä, luit oikein. Tosiasiahan on, että Suomi ei ole NATO:n jäsen, joten sinne voi osallistua matalammallakin profiililla, eli presidenttimme Sauli Niinistön sijaan paikalle voisi mennä vaikkapa puolustusministeri Jussi Niinistö.

Presidentin kanslian sivuilla oli kommentoitu jo 26.6.2018 NATO:n huippukokousta, mainitsematta presidentin osallistumisesta kokoukseen. Asiasta ilmoitetaan lyhyesti vasta vajaa viikko ennen kokousta kanslian sivuille..

Maallikon silmin tällainen liike tuntuu joko hyvin lyhytnäköiseltä, todennäköisesti Venäjää provosoivalta tempaukselta tai sitten fiksulta, poliittiselta liikkeeltä, jonka taka-ajatuksena on, -mikä?

Suomen vieminen NATO:on vaikka sitten väkisin; -samalla tavoin, kuin meidät vietiin EU:hun 90-luvulla?

Pravda 03.07.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top