Elina Louko: Sanna Marin, ”sisko”, mitäpä jos puhuttaisiin

Hyvä Sanna Marin, ”sisko”, mitäpä jos puhuttaisiin nyt hetki Nainen Naiselle. Olet tehnyt Naiseudesta niin suuren asian pääministeri-instituutiossa, että minun on nyt ihan pakko avautua sinulle, ”pikkusisko”.

Olen sinua noin 10 vuotta vanhempi, riittävän paljon vanhempi, että voin avautua Sinulle, nuoremmalle naiselle, kokemuksen syvällä rintaäänellä. Olen elänyt koko elämäni Suomessa, jossa naisilla on ollut täysin yhdenvertaiset mahdollisuudet tehdä mitä tahansa kuin miehillä. Olen 70-luvulla syntynyt, 80-luvun lapsi ja 90-luvun nuori, joka en ole koskaan edes ajatellut, etteikö nainen olisi pätevä tekemään mitä tahansa.

Käytöstavat ja naiseus

Milloinkaan omassa nuoruudessani en muista, että olisimme (ikäpolveni siis) koskaan ikinä ajatelleet, ettei nainen voi käyttäytyä noin, että tuo on miehen työ ja tämä on naisen paikka. Minun sukupolveni on aina ajatellut, että kaikki, jokainen ihminen voi tehdä mitä haluaa.
Siksipä tuntuu kovasti kummalliselta, että teidän nuorien sukupolvi on nyt rajoittamassa tätä kaikkea ja kaiken pitäisi liittyä vain naiseuteen tai mieheyteen – eikä siihen että olemme vain ihmisiä.

Teidän sukupolvenne tuli tähän valmiiseen maailmaan, katettuun pöytään ja alkoi sitten sotkemaan sitä kaikkea, kun ei ollut muuta tekemistä. Miehet eivät ole minua koskaan sortaneet, ainakaan työelämässä tai CV:ssä tai missään mitä voisin pitää konkreettisena haittana. Naiset sen puoleen ovat. Naiset ovat olleet niitä, jotka ovat tehneet elämästä hankalaa. Ja vaikka olen tietysti ollut itse se toinen osapuoli, on minun pakko todeta, että kaikkein häiriintyneimmät ihmissuhteet koskaan ikinä elämässäni ovat olleet naisiin. Naiset ovat pilkanneet ja ivanneet ulkonäköäni ja elämääni ja levitelleet kertakaikkiaan kammottavia juoruja elämästäni, vailla mitään todellisuuspohjaa. Nainen on naiselle susi – erään nuoruuteni huippurunon nimi oli: Femina feminum lupus.

Naisen vahvuus

Hyvä Sanna, ”pikkusisko”, minua häiritsee todella paljon, että piiloudut sukupuolesi taakse ja otat sen esille kilveksi, kun olet itse ryssinyt asiasi totaalisesti. Koskaan ikinä et ole se vahva nainen, joka tunnustaisi omat virheensä, heikkoutensa ja puutteensa ja myöntäisi rehellisesti toimineensa väärin. Ei, sinulle naiseus on pelkkä ase, jota käytät kylmästi hyväksesi tilanteen niin vaatiessa. Se tässä mättää minulle, kenties koko sukupolvelleni ja meille norminaisille. Et sinä ole meidän puolellamme! Ei sinua ole helvettiäkään kiinnostanut pienituloisten naisten, erityisesti hoitajien, tai kenenkään vastaavan agenda virkakaudellasi. Sinä olet päässyt suuriin piireihin leikkimään ja haluat kaikki ihailemaan sinua, vaikka ainakaan minä en ihan täysin ymmärrä, mitä pitäisi ihailla? Mitä ihailtavaa on pääministerissä, joka vain janoaa mainetta, kunniaa ja kauniita kuvia itsestään, muttei koskaan ikinä vastaa mihinkään kysymykseen?

Instituution ravistelua

Hyvä ”pikkusisko”, miksi edes haluat olla pääministeri ja mikä on, kaiken tämän jälkeen edellytyksesi toimia pääministerinä? Maan asioihin et ota kantaa. Kävit poseeraamassa festareilla sen parin vuoden jälkeen, kun hallituksesi ja korona, aiheutti ehkä eniten vahinkoa juuri tapahtuma-alalle. Jaoit avustuksia sitten frendeille, joiden kanssa nyt olet poseerannut vähintäänkin arveluttavissa merkeissä. Mitään vastuuta, vastuunkantoa tai pääministerillistä arvokkuutta en toiminnassasi näe, vaikka kuinka yritän sitä katsoa.
”Pikkusisko”, näytät väsyneeltä, riutuneelta ja ahdistuneelta, ahdistus ja suorastaan epätoivo paistaa silmistäsi. Miksi jatkat? Mitä Suomi sinulle merkitsee? Me elämme poikkeuksellisen vaikeita aikoja, jonka hoitamiseen me ehkä tarvitsisimme aikuisen naisen tai miehen, jolle sukupuoli, ei olisi se ensisijainen kysymys. Me tarvitsisimme maamme johtoon ihmisen, jolla on vankat hartiat sekä poliittista osaamista, älyä, empatiaa ja yhteenhiileen puhaltamista, kansakunnan yhdistämistä. Politiikkaa hard core.

Johtajako

Sanna, vaikka olet ”nuori”, kaunis nainen, äiti – kaikkea mahtavaa ja ihanaa, maan johtajaa en sinussa näe. Se ei johdu siitä, että vähättelisin sinua naisena tai ihmisenä, sillä nimenomaan naisena ja ihmisenä kykenen sympatiseeraamaan sinua, mutta nimenomaan näyttösi ovat hyvin hatarat koko pääministerikaudellasi: kaikki kohusi johtuvat jostain muusta kuin poliittisista ansioista, ja se jos mikä, on surullista.
Minun mielestäni, ”pikkusisko”, sinä teet enintään hallaa Naisille. Kyllä Nainen voi olla pääministeri, presidentti tai johtaja – vain sinä et ole.

Johtopäätösten aika

Vahva nainen tekee omat ratkaisunsa, vaikka ne olisivat vaikeita. Jos haluat vain bilettää, niin ehkäpä joku toinen duuni sopisi sinulle paremmin. En ole ehkä itsekään ihan unelmaduunissa, mutta silti siihenkin erittäin tyytyväinen juuri nyt.
Voimia ja rakkautta ”pikkusisko”!

Elina Louko

1 Comment

  1. Helena Tuokila
    23.4.2023 10:27

    Vihdoinkin joku näkee ulkokuoren läpi. Sannassa näkyy tyypillinen itseensä ihastunut kypsymätön nainen .

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top