Elon Muskin netti-laajakaista -satelliitit aiheuttivat ”ufo”-havaintoja Kaliforniassa

Los Angelesin yli kulkenut pienten valopisteiden jono hämmästytti ja kummastutti eilen ulkoilijoita, ja ulkoavaruuden väkeäkin epäiltiin. Asialla oli kuitenkin Elon Musk ja hänen Starlink-hankkeensa, jonka tavoite on tarjota netti-laajakaista kaikkialle maailmaan.

”Onko se lintu? -Lentokone? -Ei se ole Teräsmies vaan Elon Muskin satelliittien laukaisu.

Kaliforniassa, Oregonissa ja Washingtonin osavaltiossa ihmisiä hämmästyttäneet valot taivaalla olivat SpaceX-kantoraketilla taivaalle sirotellut Starlink-satelliitit, jotka tulevat järjestelmän valmistuttua riittävään laajuuteen tarjoamaan internet-laajakaistan miltei koko maailmassa, myös syrjäseuduilla.

Satelliitin kautta toimiva nettiyhteys on ollut jo pitkään tarjolla usealta eri toimijalta. Inmarsat ja Iridium ovat olleet endelläkävijöitä, mutta ne eivät ole enää vähään aikaan olleet yksin markkinoita jakamassa. Asiakkaita on löytynyt merenkulun piiristä, ja syrjäseuduilla asuvista ja liikkuvista. Iranin syksyn 2019 protestiaallon aktiivit käyttivät näiden firmojen satelliitti-nettiä ja puhelimia välittääkseen ajantasaista tietoa maasta, jonka pappis-johto oli sulkenut normaalin internetin kokonaan protestien ajaksi.

Tämäkin kertoo, millaisen mullistuksen jokaisen tavoitettavissa oleva valtioiden rajat ylittävä laajakaista-netti tuo tullessaan. Tätä kirjoitettaessa halvin satelliittiyhteyttä käyttävä internet löytyy Iridiumilta, -á 1000 laitteisto ja vähän yli 100 USD kuukausimaksu, mutta se ei ole laajakaista: Vain 100-150 kb sekunnissa. Laajakaistoja on niitäkin jo saatavissa, mutta rajoitetuilla alueilla (esm. vain Etelä- ja Pohjois-Amerikka) tai suhteellisen kalliisti.

Maailmanlaajuisen langattoman netin tarjoajat ovat joutumassa Elon Muskin haastamiksi: Muskin yhtiön Starlink perustuu suureen määrään matalalla kiertoradalla lentäviä satelliitteja, jolloin aikaviive jää pieneksi. Jotkut taitavat käyttää vielä jopa geostaattiselle radalle jumittuneita satelliitteja, -kuinka vanhanaikaista!

Musk lupaa 50-150 Mb/s -nopeuksia ja 20 millisekunnin viiveellä, ja tämä palvelu on jo rajoitetussa käytössä. Päättyvällä viikolla laukaistiin taivaalle 60 Starlink-kapistusta, joiden yhteismäärä avaruudessa on nyt 1 565 kappaletta. Starlinkin asiakkaat ovat olleet yhtiöitä ja viranomaisia, mutta yksityisasiakkaita otetaan jo Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Maailmanlaajuisen verkon on tarkoitus käynnistyä vuosina 2021 tai 2022.

Lue lisää:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top