Ensimmäinen Itämeren-maa, Liettua, julisti tänään hätätilan

Itämeren rantavaltio Liettua on reagoinut Euroopan maaperällä syttyneeseen sotaan julistamalla tänään hätätilan. Päätöksen tekivät presidentti ja Maanpuolustusneuvosto.

Liettuan presidentti Gitanas Nausėda julisti tänään maahan hätätilan tänään Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maanpuolustusneuvoston kokouksen jälkeen presidentti sanoi, että Liettuan eduskunta Seimas pitää tänään ylimääräisen istunnon vahvistaakseen poikkeustilan julistamisen.

Pääministeri Ingrida Šimonytė sanoi uutistoimistolle pitävänsä aamulla alkanutta Venäjän toimintaa täysimittaisena sotilaallisena hyökkäyksenä. Pääministeri korosti myös eurooppalaisten yhtenäisyyden tarpeellisuutta. Liettua kuuluu puolustusliitto NATO:on ja Euroopan Unioniin.

Liettua itsenäistyi helmikuussa 1918, -samoissa oloissa kuin mm. Suomi ja Ukraina. Jouduttuaan vuonna 1940 miehitetyksi Liettua menetti valtiollisen itsenäisyytensä, jonka se otti takaisin vuonna 1990, -ensimmäisenä neuvostotasavaltana. Vielä tammikuussa 1991 Neuvostoliitto yritti väkivalloin palauttaa valtansa Liettuassa. Yritys miehittää Liettua uudelleen aiheutti ihmishenkien menetyksiä. Venäjä tunnusti Liettuan itsenäisyyden 17.01. 1991.

Luettavaa:

 

 

 

3 Comments

 1. Nykyään mikään ei ole varmaa maailman politiikassa
  24.2.2022 14:21

  ”Venäjä tunnusti Liettuan itsenäisyyden 17.01. 1991”
  Tarkkaan ottaen se oli silloin Neuvostoliitto. En fanita nyky venäjää, mutta en myöskään kulttuurimarxilaista länttä, joka on mitä ilmeisimmin superrikkaiden psykopaattien halinnassa ja tämä sota sattaa hyvinkin olla heidän järkkäämänsä – siis hyvinkin.

  Vastaa
 2. Kaliningrad
  24.2.2022 14:57

  Kun nyt vaan olisivat sielä rauhassa eivätkä alkaisi provosoimaan mitään niin saattaisivat jäädä huomiotta. Esim pyyydä NATO-miinoittajalta sulutustaan maansa merialueeen eteen.

  Vastaa
 3. Ville Koskinen
  24.2.2022 15:41

  Vasallivaltion naurettavaa yliampuvaa hyvesignalointia. ”Meillä täällä lännessä kuuluu nyt pöyristyä, koska pankkiirit haluavat meidän tekevän niin”

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top