Entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton varoittaa ydinaseita olevan Talebanin ulottuvilla

Yhdysvaltain edellisen presidentin turvallisuusneuvontaja John Bolton varoitti sunnuntaina mahdollisuudesta, että talebaanit -ja heidän kauttaan islamistiterroristit- voivat saada haltuunsa ydinaseita, jos islamismi etenee Pakistanissa.

Presidentti Donald Trumpin pitkäaikainen turvallisuusneuvonantaja John Bolton mainitsi sunnuntaina antamassaan (26.09.) TV-haastattelussa pitävänsä mahdollisena, että Afganistanissa vallan kaapannut islamistiliike Taleban saattaa päästä käsiksi 150:een ydinpommiin. Taleban on alunperin perustettu Pakistanin maaperällä, koraanikouluissa –madrasseissa– joissa uskonnolliset kiihkoilijat villitsivät afgaanipakolaisia jihadisteiksi. Talebanin nykyinen johtoryhmä koostuu osittain terroristijärjestö al-Qaedan johtohenkilöistä, ja järjestöjä yhdistävät myös perhesiteet. Yhdysvaltain alkuperäinen sodan päämäärä Afganistanissa vuonna 2001 olikin juuri al-Qaedan ajaminen sieltä pois.

Afganistanin joutuminen Talebanin kontrolliin uhkaa mahdollisuudella, että terroristit ottavat Pakistankin kontrolliinsa… tämä saattaa tarkoittaa, että 150 ydinasetta joutuu terroristien käsiin, sanoi John Bolton.

The Taliban in control of Afghanistan threatens the possibility of terrorists taking control of Pakistan … that means maybe 150 nuclear weapons in the hands of terrorists,’ he said.

Pakistanilla arvellaan olevan 150-160 ydintaistelukärkeä, mukaan lukien 102 maasta laukaistavaa ohjusta. Pakistanin F-16 -hävittäjistä 24 on varustettu ydinaseen laukaisumahdollisuudella (ilmeisesti pommitähtäimellä).

Brittiläinen eversti-evp. Richard Kemp varoitti jo 16.08. mahdollisuudesta, että Talebanin paluu vallanpitäjäksi Kabuliin, mistä amerikkalaiset heidät karkoittivat vuonna 2001 ja minne he palasivat vuonna 2021, samantien kun pöly oli laskeutunut vetäytyvien amerikkalaisten jäljiltä, voi johtaa dominoefektiin, joka ulottuu Pakistaniin. Eversti Kempin mukaan Pakistanin ydinaseet voivat tuolloin joutua terroristijärjestöjen käsiin. Valta- ja voimasuhteet Pakistanissa eivät ole aivan helposti hahmotettavissa, islamistikapinallisten ja maan hallituksen lomittuessa keskenään, -ja tämä koskee nimenomaan tiedustelupalveluita.

Entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton nosti saman huolen esiin 23.08.  The Washington Postissa, ja ryhmä kongressiedustajia osoitti kysymyksen presidentti Joe Bidenille: ”Onko teillä suunnitelma sen varmistamiseksi, että Talebanin miehityksen alla oleva Afganistan ei koskaan saa ydinaseita?” Venäjällä ilmestyvä Sputnik News takoi kuumaa rautaa 08.09. kirjoittamalla Yhdysvaltain osuudesta Pakistanin ydinaseen tavoittelussa.

Pakistan toteutti maanalaisen ydinkokeen vuonna 1998, mutta viime elokuussa maan presidentti Arif Alvi julkisti ydinaseen olleen hallussa jo 1981. Ydinkärkeä kuljettavan ohjusmallin, Shaheen III;n, Pakistan esitteli vuonna 2018. Yhdysvallat oli tietoinen Pakistanin puuhista: CIA:n raportti kesäkuussa 1978 kertoi, että Pakistan ”todennäköisesti… kykenee kokoamaan ydinlaitteen 1980-luvun alussa”, mutta ”saa uskottavan ydinasevaihtoehdon vasta 1980-luvun puolivälissä”.  Yhdysvallat ei kuitenkaan käyttänyt tehokkaita painostustoimia Pakistaniin, -johtuen kansainvälispoliittisesta tilanteesta jota ei ollut varaa horjuttaa.

Jouluna 1979 Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin vaihtaakseen vasemmistohallituksen vielä vasemmistolaisempaan, mutta saikin aikaan oikean sodan. USA menetti lopullisesti mahdollisuutensa painostaa Pakistania, jota tarvittiin nyt Afganistaniin liittyvissä toimissa. Samaan aikaan amerikkalaiset aloittivat historiansa typerimmän operaationsa: Mujaheedien -todellisuudessa jihadistien– tukemisen Kabulin hallitusta vastaan.  Pakistanin tiedustelupalvelu ISI oli jo tuolloin korviaan myöten mukana Intialle kuuluvan Kashmirin kapinallisten tukemisessa.

Pakistanin ydinpommi-projektin alku

1960-luvulla sekä Intialla että Pakistanilla oli himoa ydinpommiin. Jonkun tulkinnan mukaan sellaista kuvaillaan Bhagavad Ghitassakin, vai oliko sellainen apinaprinssi Hanumanilla? Pakistanin sekulaari pääministeri Zulfikar Ali Bhutto oli ensimmäinen Pakistanin johtaja, joka puhui ääneen ydinaseesta, ja Intiassa oltiin samalla aaltopituudella.

Sputnik Newsin mukaan Belgiassa koulunsa käynyt insinööri Abdul Qadeer Khan oli se henkilö, joka mahdollisti uraaninrikastuslaitosten rakentamisen Pakistaniin. Khan työllistyi 70-luvulla Hollantiin, yritykseen jolla on jännä nimi: Uranco. Hänen väitetään puuhailleen siellä  kaasusentrifugitekniikan parissa. Kaasusentrifugit ovat se konsti, jolla uraani rikastetaan -uraanioksidina- halkeamiskelpoiseksi. Yhdysvaltain National Security Archivestä vapautuneisiin asiakirjoihin vedoten Sputnik News esittää, että Hollannin viranomaisten epäillessä Khania jostakin, CIA pyysi jättämään hänet rauhaan.

Samaan aikaan Neuvostoliitto ”auttoi” omaa ystävämaataan Intiaa ydin-asioissa, -jättäen sen viimeisen mutterin kiristämättä, elikkä eväämällä intialaisilta sen tiedon, millä he saavat pomminsa toimimaan. Espoolaisen -tarkistamattoman toki- perimätiedon mukaan puuttuvat tiedon palikat haettiin jostakin ”lähiulkomaasta”. Tarina ei kerro mistä. Joka tapauksessa sekä Intialla että Pakistanilla on pommi.

Onko Pakistanin hallinto vakaa?

Tämä onkin se kysymys. Talebania sanotaan joskus Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n luomukseksi, mutta ISI ei ole pystynyt tekemään mitään Pakistanin pohjoisten ”heimoalueiden”, Waziristanin, käytännössä irtautumisesta keskushallinnon kontrollista. Keitä sitten ovat nämä takapajuiset pataanit, jotka sietävät alueellaan hallituksen lähettämiä poliiseja vain jos nämä pysyvät asemillaan, eivätkä kurki ikkunoista ulos. Siellä he voisivat nähdä karvaisia miehiä hiippailemassa AK-47:t käsissään toimittamassa kaikenlaisia asioita. Näistä miehistä ei kukaan tiedä, ovatko he pakistanilaisia islamisteja vai afgaani-jihadisteja, -kun eivät ilmeisesti tiedä itsekään.

Hävittyään taistelukentillä amerikkalaisille Afganistanin talebaanit vetäytyivät pitkälti Waziristaniin. Al-Qaeda oli jo siellä, ja käytti tilanteen hyväkseen lujittaakseen otettaan sekä ”heimoalueen” fundamentalistimuslimeista että talebaaneiksi. Tämä ote ei liene höltynyt. Samaan aikaan toisaalla: ISI soluttautui Kashmirin puolella rajaa toimiviin terroristiryhmiin, mm. Lashkar-e-Taibaan- mutta ei nujertaakseen niitä, vaan käyttääkseen aseina Intiaa vastaan.

Urbaani 2000-lukua elävä Pakistan kehittyi eri suuntaan, kuin oppimattomat massat ja heille myrkyllistä hengenravintoa tarjoavat islamistit. Sekulaari modernismi ilmeisesti hävisi taistelunsa pääministeri Benazir Bhutton tultua murhatuksi. Pakistanin hallinto jäi niiden käsiin, jotka osaavat ja onnistuvat tasapainoilemaan islamistien kanssa, ja siitä huolimatta pystyvät hoitamaan asialliset jutut. Nykyinen pääministeri Imran Khan on juuri tässä tilanteessa. Pelimiehen taitonsa hän osoitti jo kriketissä.

Pakistanin islamistit olivat osa Talebanin armeijaa

Intialainen politiikantutkija Shreyas Deshmukh mainitsi Sputnik Newsille ”Pakistanin talebaanit”, Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP). Tämä järjestö oli mukana sotimassa Afganistanin hallituksen joukkoja vastaan 2001-2021, ja kiitokseksi Taleban jätti heidän kontrolliinsa Afganistanin-Pakistanin rajanylityspaikat. Kuinka hyvin Kabulissa valtaa nyt käyttävä Taleban pystyy/haluaa lunastaa ulkovalloille antamansa lupauksen estää terrorismi muita valtioita kohtaan Afganistanin maaperältä? (En viitsi vastata edes itse.)

Uuden islamistien johtaman enklaavin ilmaantuminen maailmaan aiheuttanee samantapaisen terrorismin rohkaistumisen, kuin ”islamilainen valtioSyyriassa ja Pohjois-Irakissa. Pakistanin herkälle tilanteelle tämä vaikutus voi olla kohtalokasta: Islamistiset mielialat eivät ole Pakistanissa suinkaan heikentymässä, päinvastoin. Pakistan voi pudota jihadistien koriin kuin kypsä hedelmä, -kaikkine ydinaseineen.

Elokuussa päättynyt 20-vuotinen sota Afganistanissa sai alkunsa New Yorkissa tapahtuneesta terrori-iskusta 11. syyskuuta 2001. Al-Qaedan terroristit toteuttivat historian näyttävimmän terroriteon, joka heidän sisäisen suunnitelmansa mukaan oli ”taistelukutsu”. Maailman muslimeille kerrottiin näin, ettän lopullinen rynnäkkö on alkanut, koko maailma alistetaan sharialle.  Jos heillä olisi ollut muunkinlaiset aseet, kuin lentokoneet? Mitä heillä ensi kerralla on?

 

Luettavaa:

6 Comments

 1. Jupi
  28.9.2021 12:53

  Luuleeko extran toimitus että wtc isku toteutettiin jostain pakistanilaisesta luolasta? On päivänselvä asia että oli sotatellisuuden asesiipi cia joka iskun suunnitteli ja toteutti

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.9.2021 13:06

   Ei toki. Luola oli Afganistanissa.

   Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  28.9.2021 13:17

  Tilanne on siis menossa siihen malliin, että Bidenin häpeällinen vetäytyminen Afganistanista, joka aiheutti jo Dohassa sovitun aselevon ja vallanjako-ratkaisun romahtamisen, saattaa aiheuttaa dominoefektin Pakistanissa. Siellä on nyt suhteellisen asiallinen hallitus -toki Intia voi olla muuta mieltä- mutta Pakistanin hallitus on oman maansa islamistien puristuksissa. Tilanne ei ole vielä #kaksoisvalta, mutta Imran Khanin liikkuvuus on rajoitettu. Pakistan on ikäänkuin vaa’an kielellä. ”Pakistanin talibaanit” saattavat sekä rohkaistua, että islamismin vastustajat masentua.

  Pitää nähdä, mihin tämä voi johtaa.

  Vastaa
 3. juha II
  29.9.2021 02:10

  Tyyppi on pahimpia sotahaukkoja kautta aikain Yhdysvalloissa Zbigniew Brzezinskin (1928-2017) joka oli v. 1976 presidentti Jimmy Carterin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja,

  Brzezinski patologisessa Neuvostoliiton vihassaan puski kuin härkä läpi Yhdysvallat tukemaan ja aseistamaan uusimmalla sotateknologialla Afganistanin Mujahedeja sodassa Neuvostoliittoa vastaan kun se oli v. 1979 miehittänyt maan vaihtaakseen uuden kommunisti sätkynuken valtaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.9.2021 09:45

   Bolton on oikeessa talipaavien suhteen.

   Vastaa
 4. X
  30.9.2021 19:43

  A pommit vaan menemään, pääsee vääräuskoiset paratiisiin minne haluavatkin. Siihen vaihtoehtoon joudutaan menemään loppujen lopuksi kuitenkin, sanokaa minun sanoneen. Siihen kun kiertävät sitä kiveä olisi hyvä ladata muutama Mt.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top