Epäillyn ulkomaalaistaustaisuuden kertominen tänään normi rikosuutisissa

Urbaanitarinan mukaan poliisilla ja rikoksista uutisoivilla toimittajilla on jokin ohje olla kertomatta rikoksesta epäillyn etniteettiä, jos epäily kohdistuu maahanmuuttajaan tai ulkomaalaiseen. Ainakaan tammikuussa 2019 tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkkinä tapaus Turusta, tältä päivältä.

Poliisin tiedote kokonaisuudessaan:

Lounais-Suomen poliisin saaman ilmoituksen mukaan taksin asiakas on neljän jälkeen sunnuntaiaamuna (20.01.) joutunut seksuaalirikoksen uhriksi. Ilmoituksen mukaan ulkomaalaistaustainen taksinkuljettaja oli kyydin jälkeen tunkeutunut asiakkaansa asunnolle jossa epäilty rikos on tapahtunut.
Poliisi pyytää havaintoja tummahkosta henkilöautomallisesta taksista ja tämän mahdollisesti lähi-idän juurilta olevasta tummahkosta ja hoikasta kuljettajasta, joka on ajanut Turun keskustan ja Haritun kaupunginosan välillä.
Asiasta ei tutkinnallisista syistä voida tiedottaa tässä vaiheessa tarkemmin. Jatkotiedottamisen ratkaisee seuraavien arkipäivien aikana asian tutkinnanjohtaja.

Kuljettajaa koskevat havainnot sähköpostilla: vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi

Asiaa tutkiessamme löysimme parin vuoden takaisen uutisen poliisin ohjeistamisesta Lahdessa, koskien rikoksesta epäillyn tai etsityn henkilön turvapaikan-hakemisen mainitsemista tiedotteissa: Uusi Lahti 21.10.2015
Poliiseille tuli kielto kertoa turvapaikanhakijoiden rikoksista.

Hämeen poliisilaitoksen henkilöstö sai viime viikon alkupuolella sisäisen viestintäohjeistuksen, joka koskee nykyiseen turvapaikanhakijatilanteeseen liittyvää poliisitiedottamista. Poliisipäällikön ja laitoksen viestintäpäällikön allekirjoittama kuuden sivun mittainen ohjeistus on herättänyt vilkasta keskustelua laitoksen henkilöstön keskuudessa. Moni kokenut poliisi pitää sitä poikkeuksellisena.

Keskustelua on herättänyt mm. poliisilaitoksen päivittäistiedottamista koskeva ohje, jonka mukaan rikoksista uutisoitaessa ”ei mainita epäillyn asemaa turvapaikanhakijana”. Ohjeistuksessa tätä määräystä perustellaan sillä, että turvapaikka-asiat ovat laajasti salassa pidettäviä ja lainmukaista perustetta turvapaikanhakija-statuksen ilmaisuun ei pääsääntöisesti ole.

Alussa mainitsemamme huhu sai siis vahvistusta: Kolmisen vuotta sitten ainakin yhdessä poliisipiirissä siis ohjeistettiin jättämään rikoksentekijän ei-suomalaisuus kertomatta yleisön nähtäviksi päätyvissä tiedotteissa. Tämä ohjeistus on voinut joissakin tapauksissa johtaa etsittyjen henkilöiden huomiotaherättävimpien piirteiden jäämiseen yleisöltä piiloon. Määräyksen vaikutusta rikosten selviämis-prosenttiin on vaikea arvioida, mutta lehden haastattelemat kokeneet poliisit eivät olleet uudesta silloisesta ohjeistuksesta hyvillään.

Rikosten ennaltaehkäisy on päivän sana, ja siihen sisältyy myös potentiaalisten rikosuhrien neuvominen välttämään riskitilanteita: Esm. ”muista lukita polkupyörä ettei sitä varasteta”. Lahdessa tapahtunut ohjeistus oli siis ristiriidassa poliisin perinteisen valituslinjan kanssa, -ja tilanteessa jossa uudentyyppinen rikollisuus oli poliisin vaan ei suuren yleisön tiedossa.

Turun tapaukseen (20.01.) liittyy normaali laillinen taksi, mutta laittomia kotiinkuljetusten tarjoajiakin on esiintynyt 1990-luvulta alkaen. Uuden taksiliikennettä koskevan säännöstön aikana em. laiton liikennöinti lienee siirtynyt laillisesti toimivien firmojen lipun alle, mutta laittoman kauden tavat ovat kuljettajille jääneet? Siihen viittaa tämänpäiväinen Turun-uutinen.

Turun poliisi on jo v.2016 varoittanut turkulaisia laittomien taksien kyydeistä:

Poliisilla on pimeän taksin toiminnasta Turun seudulla jonkinlainen käsitys, muttei kovin tarkkaa, kertoo ylikonstaapeli Simo Savioja Lounais-Suomen poliisilaitokselta. … Ylikonstaapeli Simo Saviojan mukaan asiakkaiden turvallisuus on todellinen ongelma. ”Heidät voidaan joko pahoinpidellä tai viedä rahat. Naisiin kohdistetaan väkivaltaa, jopa seksuaalista väkivaltaa”, Savioja täsmentää.

Ylikonstaapelin parin vuoden takainen varoitus ei siis ollut turha, osoittaa tämänpäiväinen tapaus. Vuoden 2016 uutinen kertoo myös, että poliisikunnassa on tahto suojella yleisöä ja kertoa vaaroista. Jokin taho näyttää kuitenkin tehneen monen vuoden ajan haittaa poliisikunnalle oudoilla ohjeistuksilla.

Toisaalla Extrauutisissa:

Poliisipomon ratkaisu: Terroristit kouluihin lasten joukkoon

”Protect and Serve” vai ”Multicultural Industry”: Poliisimiehen ajatuksia Australiasta

2 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  20.1.2019 15:40

  Linkitetyssä jutussa aussipoliisi Tim Priest kertoo mm. poliisipäällikkö Jack Ryanista, joka onnistui mädättämään Sydneyn poliisilaitoksen poliittisilla ambitioillaan. En nyt vertaa Ryania kehenkään, mutta lukija itse löytänee verrokkitapauksia…?

  Vastaa
 2. Matti Mainio
  20.1.2019 18:36

  Poliisin tulisi nyt, kun viranomaiset ja valtaapitävät kaikki ovat viimeisen viikon ajan julistaneet kuinka avoimia kaikki haluavat olla, tehdä isolla näkyvyydellä tiedotuskampanja, jossa kertovat suurelle yleisölle Suomessa olemassa olevista vaaroista. Siis myös ulkomaalaistaustaisten, islamin, muslimien ja turvapaikanhakijoiden aiheuttamiin vaaroihin. Näistä vaaroista ei ole kukaan saanut kertoa tähän asti, ei poliisi, ei mediat eikä edes yksittäiset ihmiset tai yhdistykset. Jos sellaista on tehnyt, niin poliisi on ollut heti kimpussa.
  Poliisin tulisi suomalaisten naisten, tyttöjen ja lasten suojelemiseksi varoittaa avoimesti kaikista laittomasti Suomessa olevista turvapaikanhakijoista (tällä hetkellä yli 10.000 irakilaista, afgaania tai somalia ja muita afrikkalaisia ja lähi-itäläisiä). Poliisn ja muiden viranomaisten varoitusten tulisi yksilöidä ja varoittaa mm. ulkomaalaisista taksikuskeista, ostoskeskuksissa, kaduilla, puistoissa ja ulkoilualueilla liikkuvista ulkomaalaisen näköisistä miehistä. Kyseisiin paikkoihin pitää saada varoituskilpiä ihmisille tiedoksi. Samalla tavalla kuin vaaroista kerrotaan kaikessa muussakin, mm. liikenteessä liikennemerkein.

  Näitä ulkomaalaisten näköisten taksikuskien tekemistä raiskauksista ja muusta ahdistelusta on ollut uutisia jo aikaisemminkin viimeisten parin vuoden aikana. Taksikuskeiksi ei pitäisi edes hyväksyä ulkomaalaistaustaisia henkiköitä enää. Loppuisi ne ulkomaalaisen näköisten kuskien tekemät raiskaukset.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top