Erdogan ja Putin keskustelleet puhelimitse, tapaaminen mahdollinen?

Turkin uutistoimisto Anadolu kertoi puhelinkeskustelusta, ja vihjaa presidenttien tapaamisen olevan mahdollista. Erdogan ja Putin tapasivat syksyllä Sotshissa Venäjällä, sopien Syyriaa koskevasta aselevosta. Syyriassa on sota edelleenkin.

Pohjois-Atlantin Puolustusliiton NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo ettei liitto sekaannu sotilaallisesti Turkin ongelmiin Syyriassa:

Stoltenbergin twiitti kertoo, että NATO:ssa ollaan hyvin solidaareja liiton jäsenelle Turkille, ja vihaisia Syyrialle ja Venäjälle, jotka ovat ilmapommittaneet turkkilaisia sotilaita Syyriassa. NATO vaatii pikaista aselepoa Idlibiin.

Edoganin neuvonantaja 28.02: Turkki on valmis sotaan Venäjän kanssa

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ulkopoliittinen neuvontaja Mesut Hakki kertoi uutisen mukaan, että Turkki ei pelkää Venäjää, on sotinut sen kanssa ennenkin. Hakki muistutti myös, että Venäjällä on 25 miljoonaa muslimia.

Lausunnosta kertoi 28.02.2020 News.am.

Turkin ja Venäjän edustajat neuvottelevat Ankarassa

Keskustelun aiheena on tilanne Idlibissä. Uutistoimisto TRT:n mukaan neuvotteluun osallistuvat Turkin ulkoministeri, Venäjän presidentin erityisedustaja ja Venäjän varaulkoministeri. Tämänpäiväinen tapaaminen on kolmas. Neuvottelun tuloksesta ei ole vielä tietoa.

Asiasta kertoi 28.02.2020 News.am.

Päivitämme tähän Turkin-Syyrian tilanteen kehittymistä.

1 Comment

 1. Pekka Kemppainen
  28.2.2020 17:58

  MIkäli Putin onnistuu tyynnyttelemään Erdoganin, ja saamaan aikaan jonkinlaisen aselevon Idlibin maakuntaan, hän saa toisen pitkän sulan hattuunsa Syyrian asioiden säätämisestä. Venäjällä on ollut erikoista peliä Syyrian presidentin Bashar Al-Assadin tukijana ja samalla NATO-maa Turkin kaveeraajana. Se ei estänyt Venäjää toimimasta viime syksynä kudien SDF:n ja Assadin hallinnon sovinnon kummisetänä, mikä temppu oli täysin vastoin Turkin intressejä.

  Erdogan on pystynyt pelaamaan sekä Venäjä- että USA-kortilla, mikä on erkoista sillä hän on paitsi islamisti myös arvaamaton aggressori, joka ehti jo pistää sormensa Libyankin soppaan.

  Syyrian rauhanprosessia on jo parisen vuotta ajatettu eteenpäin kokouksilla Sotshissa ja Kazakhstanissa, ja Venäjä on merkittävä vaikuttaja tässä prosessissa. Nykyiseen tilanteeseen on jouduttu, kun Erdogan ei noudata Astana-neuvotteluissa sovittua, ja rohkaisee islamisteja uhmaamaan sovittuja demilitarisointeja ja joukkojen etäännyttämisiä. Idlibin tilanteen sotilaalliseen ratkaisuun päädyttiin Damaskoksessa, luultavimmin siksi että Turkin operaatio Koillis-Syyriassa viime lokakuusta alkaen muutti tilanteen niin että islamisti-enklaavi Idlib on hallitukselle sietämätön.

  Median kommenteista päätellen moni on unohtanut, että Syyria on suvereeni valtio, jonka alueella Turkilla ei ole mitään laillista mandaattia pitää sotilaitaan. Jos niitä joku pommittaa, niin vie ne muualle? Vaikka johonkin paikkaan, mihin ei aurinko paista.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top