Erdogan ja Putin tänään Moskovassa: Aselepo alkaa Idlibissä keskiyöllä

Venäjän presidentti Vladimir Putin otti tänään vastaan Moskovassa turkkilaisen kollegansa Recep Tayyip Erdoganin. Keskustelujen aiheena on Syyriassa vallitseva tilanne.

Päivitys 19.38: Putin ja Erdogan ovat sopineet aselevosta Idlibin maakuntaan Syyriassa. Aselepo astuu voimaan vuorokauden vaihtuessa. Turkki ja Venäjä aloittavat yhteiset sotilaspartiot M-4 -moottoritiellä Aleppo-Latakia. Tämän liikenneväylän omistuksesta on taisteltu hallituksen joukkojen ja terroristien kesken. Asian kertoi Al-Masdar News.

Venäjän liittolainen Syyria on viime viikkoina painostanut viimeisiä islamistiterroristien tukikohtia Idlibin maakunnassa, ja siinä sivussa ovat Turkin armeijan joukot alueella saaneet kranatteja niskaansa. Presidenttien tapaamisen aluksi Putin pahoitteli kolmenkymmenen turkkilaisen sotilaan kuolemaa Turkin armeijan tarkkailupisteen saatua osansa sen lähelle asettuneisiin Hay’at Tahrir al-Sham -terroristijärjestön taistelijoihin kohdistuneesta tykistö-iskusta. Venäläisen ja syyrialaisen näkymyksen mukaan turkkilaisten tarkkailupiste kyseisessä paikassa ei ollut Syyrian armeijan tiedossa.

Reaktiona siihen, että Syyrian perinnölliselle presidentille Bashar Al-Assadille uskolliset joukot tulittivat Turkin armeijaa, Erdogan lähetti Turkissa olevia pakolaisia kohti Kreikan rajaa, mistä aiheutuneesta kriisistä puhuttiin tänäänkin Suomen eduskunnassa.

Syyrialaisten lähteiden mukaan Idlibin alueelta on paennut Turkkiin noin 35 000 (kolmekymmentäviisi tuhatta) syyrialaista. Suurempi pakolaisongelma Syyriassa on Turkin joukkojen ja niiden tukemien kapinallisten kodeistaan karkoittamat 350 000 Afrinin alueen ja Koillis-Syyrian asukasta, joista suurin osa on kristittyjä tai kurdeja. Turkkiin siirtyneistä pakolaisista jokin osa on Turkin tukemien miliisien perheitä.

Turkin suojelema Hay’at Tahrir al-Sham HTS on kansainvälisen terroristiverkoston al-Qaedan syyrialainen osasto. Se dominoi sitä osaa Idlbinin maakunnasta, joka ei ole vielä hallituksen hallussa.

Turkissa on oman ilmoituksensa mukaan jopa 3,7 miljoonaa pakolaista, joista vähintään 2/3-osaa on ilman yhteyksiä Syyriaan. Turkkiin on saapunut, ja saapuu edelleenkin, runsaasti irakilaisia, afganistanilaisia, pohjois-afrikkalaisia, pakistanilaisia ja iranilaisia toivossa päästä Turkin kautta EU:n alueelle.

Seuraamme tässä uutisessa, mitä tuloksia presidentit saavat aikaan Moskovassa.

Päivitämme.

1 Comment

  1. Väyrysen velikö?
    6.3.2020 23:08

    En usko että Erdooganin sanaan voi luottaa. Millos se politikkokin valehtelee? Sillon kun sen huulet liikkuu.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top