Erdogan julistaa ”historiallista yhteisymmärrystä” Trumpin kanssa, kurdit kieltäytyvät Turkin valvomasta suojavyöhykkeestä

Turkin autokraattisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja USA:n presidentin Donald Trumpin tiistainen (15.01.) puhelinkeskustelu on joko tuonut ratkaisua lähemmäksi, tai sitten ei.

Syyrian kurdien poliittisiin vaikuttajiin kuuluvan Aldar Khalilin mukaan kurdit torjuvat USA:n lupaaman turvallisuus vyöhykkeen Pohjois-Syyriassa, jos se jää Turkin kontrolliin, kertoo Sputnik News. Kurdien vaatimus on saada YK:n joukot heidän ja Turkin armeijan väliin.

Keskusteltuaan puhelimitse Trumpin kanssa Erdogan julisti tiistaina, että Turkki muodostaa 32:n kilometrin levyisen turvallisuusvyöhykkeen Pohjois-Syyriaan. Turkin hallituksen tiedottaja täsmensi myöhemmin, että tämä vyöhyke jäisi Turkin armeijan valvontaan. Tiedottajan mukaan idea vyöhykkeestä oli alunperin Trumpin ehdottama. Trump on aiemmin twiitannut, että ”USA kaataa Turkin taloudellisesti, jos tämä ahdistaa kurdeja”.

Päivitys:
Syyrialaista näkökulmaa edustava al Masdar News muistuttaa tänään, ettei Erdogan ollut sopinut mitään Damaskoksessa olevan Syyrian hallituksen kanssa ennen ”turvavyöhyke”-julistustaan. -Sillä lailla.

Tiistaina aamulla (15.01.) Turkin presidentti Erdogan julisti 32 km:n levyisen turvavyöhykkeen perustamisesta Pohjois-Syyriaan. Uutisen mukaan vyöhyke olisi 460 km pituinen kaistale pitkin Turkin-Syyrian rajaa. Vyöhykkeelle jäisi mm. Raqqan ja Hasakahin kaupungit, ja Sarrin, Ayn Issa, pohjoinen Suluk, Ras al-Ayn, Tal Tamer, Darbasiyah, Amude, Qamishli, Tal Hamis, Qahtaniyah, Yarubiyah, al-Malikiyah, Shuyukh Tahtani, Ayn al-Arab (Kobani) Tal Abyad, Darbasiyah, Amude, Qahtaniyyah, Jawadiyah ja al-Malikiyah, kirjoittaa al-Masdar. Kyseessä on siis melkoinen alue.

Manbijin kaupungin keskusta jää vyöhykkeen ulkopuolelle. Erdoganin määrittelemälle ”turvavyöhykkeelle” jäisi myös useita al-Assadin Syyrian Arabiarmeijan SAA:n kontrolloimia asutuskeskuksia, muistuttaa uutistoimisto. Syyrian hallitus ei siis ole ollut hyväksymässä Erdoganin aloitetta, eikä ilmeisesti kovin helpolla tule hyväksymäänkään.

al Masdar News tänään: Breaking: Turkey declares Syrian Army areas under safe zone despite no agreement from Damascus

1 Comment

  1. Annikki Laitinen
    16.1.2019 13:28

    Kurdit tulevat saamaan oman valtionsa. Ennen pitkää. Aivan kuten Meksikolaisetkin tulevat saamaan Kalifornian, jonka Yhdysvallat otti siltä hyökkäyssodalla. (Jo nyt Kalifornia alkaa olla meksikolaisten asuttama.)

    Geopoliittisesti jokaisella alueella on sen luonnollinen väestö. Ikään kuin tietty väestö kuuluu yhteen tietyn alueen kanssa.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top