Erdogan tänään: ”Jos terroristit eivät poistu Manbijista parissa viikossa, kärsivällisyyteni loppuu…”

Turkin autokraattinen presidentti Resep Tayyip Erdogan on taas päästänyt sanoja suustaan. Presidentin mukaan hänen kärsivällisyytensä on loppumassa, mutta sanat voi tulkita niinkin, että loppuminen on jo tapahtunut.

Erdogan uhkailee Manbijin kaupunkia puolustavia Syyrian presidentin Bashar al-Assadin armeijaa ja kaupungissa olevia USA:n johtaman liittoutuman paikallisen edustajan, Manbijin turvallisuuskomitean, voimia, jotka molemmat vastustavat Turkin armeijan tunkeutumista kaupunkiin. Manbijilla on strategista merkitystä, jos aikoo jatkaa etenemistä itäiseen Syyriaan. Kaupungissa on myös huomattava kurdiväestö, jota USA:n tukema YPG haluaa suojella.

Tammikuussa Erdogan ja USA:n presidentti Donald Trump kävivät puhelinkeskustelun, aiheesta Turkin vaatima 30km leveä ”turvallisuusvyöhyke” pitkin Turkin-Syyrian rajaa. Erdoganin tulkinnan mukaan Trump olisi näyttänyt vihreää valoa vaatimukselle. Nyt Erdoganin mukaan ”ei ole olemassa tyydyttävää (satisfactory) suunnitelmaa” turvallisuusvyöhykkeestä yhteisymmärryksessä USA:n kanssa.

”Ei ole olemassa vielä tyydyttävää konreettista suunnitelmaa”, Erdogan kertoi parlamenttitapaamisessa puolueensa AKP:n edustajien kanssa. ”Toki me olemme uskollisia sitoumuksillemme. Lupaukset ovat lupauksia, mutta meidän kärsivällisyydellämme on rajat.”

”Jos terroristit eivät lähde Manbijista parissa viikossa (in a few weeks), silloin kärsivällisyytemme loppuu. USA:n täytyy muistaa lupaukset Turkille Syyrian suhteen. Muuten Ankara ottaa itse askeleen eliminoidakseen kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvan uhkan.” (Molemmat sitaatit Sputnik Newsin mukaan.)

Näin siis NATO:oon kuuluvan Turkin presidentti. Taustoitamme:

  • Kesäkuussa 2018 USA:n ulkoministeri Mike Pompeo ja turkkilainen kollegansa Mevlut Cavusoglu hyväksyivät suunnitelman YPG:n vetämisestä pois Manbijista osana alueen stabilointia.
  • Joulukuussa 2018 YPG sopi al-Assadia tukevan Syyrian Arabiarmeijan, SAA:n, kanssa Manbijin luovuttamisesta Damaskoksen hallituksen kontrolliin, tavoitteena estää Turkin armeijan tunkeutuminen kaupunkiin.
  • Vetäytyminen on osittain toteutunut, mutta Manbijia kontrolloi yhä USA:n tukemaan liittoutumaan kuuluva Mambijin sotilaallinen turvallisuuskomitea, jossa YPG on päävoima kuten koko Syyrian Demokraattisissa Voimissa SDF:ssäkin.
  • USA:n armeija on yhä sotilaallisesti läsnä Manbijissa.
  • Al-Assadin armeija on iskenyt alueella Turkin tukemia kapinallisia vastaan, ja syyrialaisten lähteiden mukaan on valmistautunut estämään Turkin armeijan marssimisen kaupunkiin.
  • Tammikuussa Erdogan kertoo puhenkeskustelunsa jälkeen, Trumpin kanssa, että USA hyväksyy ”turvavyöhykkeen” Syyrian alueelle.

Trumpin Syyriasta-vetäytymis ilmoituksen jälkeen kurdit ovat tunnustelleet Venäjän ja al-Assadin suuntaan, mistä näkyy olevan tuloksia. Syyrian tilanteen rauhoittamisella on vielä monia esteitä, eikä asiaa auta että Erdoganilta palaa hermot.

Asiasta kertoivat tänään mm: Sputnik News: Erdogan Warns of Thinning Patience On Situation in Syria’s Manbi, ja Farsnews (Iran): Erdogan Warns of Thinning Patience on Situation in Syria’s Manbij.

Kurdien yllätysveto Syyriassa: Manbij luovutettu al-Assadin joukoille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top