Erdogan tapasi tänään NATO:n pääsihteerin

Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdogan ja Pohjois-Atlantin Puolustusliiton NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg neuvottelivat tänään kahden kesken. Tapaamisen jälkeen molemmat esiintyivät medialle.

”Toivotan tervetulleeksi Turkin ja Euroopan Unionin välisen dialogin, ja uskon että tie eteenpäin voidaan löytää. NATO tulee tekemään oman osuutensa. Tällä hetkellä me autamme pakolais- ja siirtolais-kriisissa GNC:n kautta. Liittolaiset ovat myös kiinnostuneita jatkamaan Turkin tukemista, ja tutkimme mitä me vielä voimme tehdä”, sanoi Stoltenberg toimittajille tapaamisen jälkeen (Sputnik News 09.03.2020)

Uutisen mukaan Erdogan pyytää yhä NATO:lta sotilaallista apua Syyriassa vallitsevan tilanteen takia, vaikka Turkki toimii siellä itse toisen valtion alueella, ja vastoin Syyrian kansainvälisesti tunnustetun hallituksen tahtoa. NATO:n 5. artikla ei koske tämänkaltaista tilannetta, mutta Turkki voi odottaa muilta jäsenmailta tukea myös rauhan aikana.

NATO:ssa on oltu hyvin haluttomia tukemaan Turkkia tilanteessa, jonka Erdogan on itse aheuttanut sotatoimillaan naapurimaassa.NATO:n ja Euroopan Unionin taholta koetun epäsuopeuden oletetaan olleen yksi syy Turkin päätökseen ajaa suuri joukko pakolaisia yrittämään Kreikkaan. Kun tämä ei näytä onnistuvan, ollaan taas pyytelemässä apua.

Erdogan tapasi 05.03. Venäjän presidentin Vladimir Putinin, ilmeisesti saadakseen venäläiset lopettamaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukemisen. Eivät lopettaneet. Erdoganin ja Putinin keskenään sopima Idlibin maakuntaa koskeva aselepo sai al-Assadin hyväksynnän, mutta syyrialaisen tiedon mukaan Turkin liittolaiset, al-Assadia vastustavat kapinalliset, ovat tänään rikkoneet aselepoa kahdessa erillisessä välikohtauksessa (Al-Masdar News).

Ennen aseleposopimusta oli vaara, että Syyrian hallituksen joukkoja tukevat venäläiset tulevat hyökänneeksi Turkin armeijaa vastaan, joka toimii kapinallisten, oikeammin Turkin proxy-sotilaiden, joukossa. Hallituksen joukot, Syyrian Arabiarmeija SAA, on jo aiheuttanut turkkilaisille miestappioita iskiessään islamisteja, Hay’at Tahrir al-Shamia (HTS) tai Turkin tukemia miliisejä ”Syyrian kansallisarmeijaa” NSA:ta vastaan.

Sekä Syyrian hallitusta tukevien lähteiden että kurdien mukaan Turkin proxyissä on runsaasti islamistiterroristien, ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) ja JAI:n sotureita. Stoltenbergille Erdogan on tänään selittänyt, että lännen pitää tukea Turkkia, koska Turkki on ollut niin tärkeä tekijä islamistien vastustamisessa.  Jätän kommentoimatta.

Putinin ja Erdoganin 05.03. sopima Idlibiä koskeva aselepo poisti vaaran Turkin ja Venäjän välisestä sotilaallisesta yhteenotosta, mikäli olisi asettanut NATO:n vaikeaan tilanteeseen, jossa 5.artikla olisi ollut pöydällä.

Asiasta toisaalla: Sputnik News 09.03.2020.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top