Erdogan uhkaa Syyrian hallitusta sotatoimilla, jos jihadistien moukaroiminen Idlibissä ei heti lopu

Turkin islamisti-presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti tänään perjantaina, että Turkin armeija voi aloittaa sotillaallisen operaation Idlibissä, ellei kyseisen alueen tilannetta välittömästi rauhoiteta. Idlibin tasku on viimeinen Syyrian hallitusta vastustavien jihadistien tärkeä tukialue, ja siellä pitää valtaa terroristijärjestö al-Qaedan syyrialainen edustaja Hay’at Tahrir al-Sham (HTaSh) liittolaisineen. Turkin on jo aiemminkin epäilty epäsuorasti tukeneen tätä järjestöä.

Erdogan antoi lausuntonsa puhuessaan Ankarassa tänään. Hän vetosi mahdollisen Idlibistä lähtevän pakolais-aallon Turkin alueelle aiheuttamaan rasitukseen. Jihadistit ovat mahdollisesti aikaisemmin estäneet idlibiläisiä pakenemasta taisteluja, mutta viime vuoden lopulla alueelta lähti äkisti kymmeniä tuhansia asukkaita. Ainakin osa tästä pakolaisjoukosta on sijoitettu Erdoganin lokakuussa aloittaman sotaretken kohdealueille, joista Turkin proxy-sotilaat, ns, Syyrian kansallisarmeija NSA on karkoittanut asukkaat. Suurin osa alueen asukkaista on kurdeja ja muita vähemmistöjä, kuten kristittyjä.

Syyrian hyvin kansainvälisen sisöllissodan eri osapuolet ovat jo parin vuoden ajan neuvotelleet keskenään. Näitä neuvotteluja ovat tukeneet presidentti Bashar al-Assadin ulkomaiset ystävät, Venäjä, Iran ja Turkki. Neuvotteluissa on myös pyritty säästämään Syyrian tiheimmin asuttua osaa, Aleppon ja Idlibin maakuntia, taisteluilta, ja on sovittu yhteisesti tietyistä alueista jotka demilitarisoidaan, tai ainakin siirretään raskaat aseet pois. Tätä on nimitetty joukkojen loitontamiseksi, ja sopimukseen kuuluu ettei alueiden hallintaan pyritä saamaan muutoksia sotatoimin.

Näillä järjestelyillä pyrittiin tukemaan poliittisen ratkaisun löytämistä em. neuvotteluilla. Syyrian sodanjälkeisen hallinnon koostumus oli se suurin kysymys. Al-Assadia myötäilevät syyrialaiset ovat syyttäneet Turkkia yrityksestä työntää HTaSh:n jihadistit osaksi Syyrian tulevaa hallitusta. Turkkia on myös syytetty jihadistien rohkaisemisesta rikkomaan em. loitontamissopimuksia ja viemään raskaita aseita demilitarisoiduille alueille.

Koska demilitarisointeja jatkuvasti rikottiin jihadistien taholta, Syyrian hallituksen mitta tuli täyteen noin vuosi sitten: Saattoi sattua, että asemiin jotka oli sovittu tyhjennettäviksi jihadisteista, satoikin Syyrian armeijan SAA:n tykistökeskitys. ”Eihän siellä ketään ollut?” Syksyllä al-Assadin hallitus sai Venäjältä tuen Idlibin solmun ratkaisuun voimalla.

SAA ja Venäjä käyttivät tulivoimaa, tykistön ja lentopommitusten avulla, ja jihadistit pyrkivät pitämään siviilit ihmiskilpinä, -nyt nähtävään politiikan muutokseen asti. Vahinkoja ja tragedioitahan siitä seurasi, mutta myös jihadistien asemien vyöryttäminen. Nyt siis Erdogan on tulossa suojattiensa avuksi, ja uhkaa al-Assadia sotilaallisella iskulla.

Syksyn aikana Erdogan on ehtinyt siirtämään useita tuhansia Turkkia tottelevia taistelijoita Syyriasta Libyaan, jossa Turkilla on myös hämmennys meneillään. Libyassa on nähty, paitsi suoraan Turkin alaisen NSA:n (FSA:n) joukkoja, myös tunnistettuja ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) jihadisteja ja myös HTaSh:n väkeä. Näyttää siis siltä, että Erdogan pystyy suoraan komentelemaan osaa syyrialaisista paramilitaareista t. uskonnollisista miliiseistä.

”Jos [tilanne] Idlibissä ei palaudu normaaliksi, jatkamme toimia. Haluamme vilpittömästi vakauden Syyriassa. Poliittinen prosessi on pantava täytäntöön nopeasti ja oikeudenmukaisesti. Emme vältä tekemästä mitä tahansa tämän saavuttamiseksi, mukaan lukien sotilaallisen voiman käyttäminen ”, Erdogan sanoi.

Erdogan on myös syytellyt Venäjää vakauttamis- ja demilitarisointisopimusten rikkomisesta. Saahan sitä syytellä, jos peiliä ei ole käsillä.

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitry Peskov ehti jo perjantaina torjua Turkin presidentin väiteet Sotshin sopimusten rikkomisesta. Peskov toisti samassa yhteydessä huolensa Idlibiin kerääntyneiden terroristien aiheuttamasta uhasta.

”Venäjä noudattaa täysin kaikkia Sotšin sopimuksista johtuvia velvoitteitaan, jotka koskevat Idlibin vyöhykettä. Samanaikaisesti pidämme valitettavana, että tilanne siellä jättää vielä paljon toivomisen varaa. Valitettavasti tällä alueella on edelleen keskittymässä suuri joukko terroristeja, jotka toteuttavat jatkuvasti hyökkäyksiä ja aggressiivisia toimia Syyrian arabitasavallan asevoimia ja Venäjän tukikohtaa vastaan Khmeimimissä. Tämä on syvä huolenaihe”, Peskov sanoi.

Syyrian armeija aloitti operaation Kaakkois-Idlibissä joulukuussa torjuen islamisti-militantit jatkuvat hyökkäykset hallituksen joukkoja ja siviilejä vastaan. Uusi tulitauko solmittiin aikaisemmin tässä kuussa Venäjän ja Turkin välisten neuvottelujen jälkeen, mutta terroristit rikkoivat tätäkin sopimusta ja jatkoivat hyökkäyksiä, tappaen vähintään 40 Syyrian sotilasta tai virkailijaa, ja aiheuttaen 80 muun luokkaantumisen viime viikolla. Tähän Damaskos reagoi jatkamalla hyökkäystä.

Idlibin provinssista, joka rajoittuu Turkin alueeseen, on tullut viimeinen merkittävä hallitustenvastaisten miliisien ja terroristien keskittymä, Suurin osa muusta maasta on Damaskossa istuvan al-Assadin hallituksen kontrollissa, lukuun ottamatta maan koillisosaa jota valvovat SDF:n kurdijoukot, ja jolla alueella liikkuu yhä amerikkalaisiakin. SAA ja Venäjän armeija valvovat Koillis-Syyriassa eräitä kohteita SDF:n kanssa sovitulla tavalla.

Suurin osa Idlibin de-eskalaatiovyöhykkeestä on edelleen Hayat Tahrir al-Sham -terroristiryhmän hallinnassa, joka käytännössä toimii al-Qaidan Syyrian-osastona. HTaSh:n apuna alueella on myös ulkomaisia islamisteja.

Asiasta kertoi tänään al-Masdar News.

2 Comments

 1. Turkki voi kutsua maahansa
  1.2.2020 17:31

  Mihinkähän voisi osoittaa rahalahjoituksen jolla Syyrian joukot voisivat ostaa valkoista fosforia? Ei muuta kuin kerralla hiljaiseksi kaikki daesh-joukot. Siinä olisi sitten Erdoganillakin vähän miettimistä kun kaikki ei menekkään niinkuin Ankarassa.

  Ja miksi Erdogan puuttuu Syyrian sisäisiin asioihin? Jos se kerran kantaa huolta Daesh-joukoista niin kutsuisi ne Turkkiin asumaan ja lomailemaan. Hyvin yksinkertaista. Mutta herää kysymys että eivätkö ne sittenkään ole veljiä?

  Vastaa
 2. Maximum
  1.2.2020 21:06

  Nytkö sairaat ihmiset osoittelee sormia joka suuntaan..mites käykään,kun yhdysvallat lähti pois sieltä ja nyt hirvee kaaos..vai yhdysvallat pilaa kaiken..hah nyt näkyy faktat,ett eivät pärjää ilman yhdysvaltalaista sotilaita..tunkekaa päänne taka pesään

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top