Erikoinen alku kyselytunnille eduskunnassa: Ukrainan Suomen suurlähettilästä tervehdittiin aplodein ja seisomaan nousten.

Puhemies Matti Vanhanen muistutti, että ”Ukrainan asia on meidän asiamme”.

(Kuva: Eduskunta)

Perussuomalaiset vaativat turpeen uudelleen mukaan ottamista energiapalettiin. Ja elinkeinoministeri Mika Lintilä lupasi, että näin tehdään mutta määrät eivät nouse enää siihen mitä ne olivat turpeentuotannon alasajon alkaessa.

Kristilliset kysyivät myös sen perään, että Ukrainassa -tuossa Euroopan vilja-aitassa– on jo aloitettu leivän sääntely. Mitä hallitus tekee?

Maatalousministeri Jari Leppä kertoi, että Suomi ja EU ottavat uhkan tosissaan ja tarkoitus on turvata, että myös tulevana syksynä ruokaa riittää kaikille eurooppalaisille. Persut halusivat tietää mitä muuta tulee olla kuin turpeen tuotannon jonkinlainen kasvattaminen ?

Pääministeri Sanna Marinin mukaan perustetaan työryhmä joka aiempaa suuremmalla vakavuudella suhtautuu huoltovarmuusvarastojen kasvattamiseen.

Onko hallitus todellakin valmis kohottamaan turvevarastot riittäviksi, kysyivät persut?

Ympäristöministeri Emma Kari vakuutti, että Suomella on riittävät varmuusvarastot. Ei näyttänyt ilmeistä päätellen siltä, että persut ainakaan olisivat ”äärivihreimmän” ministerin vakuutteluja uskoneet.

Matkailu on Suomessa vähentynyt sodan vuoksi

Elinkeinoministeri kertoi, että Suomen matkailu on jo kärsinyt Ukrainan sodasta, eli varauksia on tullut oletettua vähemmän ja matkoja on peruttu. Etenkin ulkomaalaiset ovat näin tehneet. Lintilän mukaan myös yleisimmin yritykset ovat jo laittaneet jäihin suunnittelemiaan investointeja.

Ukrainalaiset ovat olleet merkittävä maatalouden työvoimalisä niin Suomessa kuten Euroopassakin. Eli mitä nyt? -kysyi kristillisten Päivi Räsänen.

Ministeri Leppä kertoi, että ollaan suunnittelemassa sellaista mahdollisuutta, jossa muualle Eurooppaan ja Suomeen tulevat ukrainalaispakolaiset saisivat mahdollisuuden työntekoon mahdollisimman pian.

Lisää rahaa Suomen puolustukseen?

Kokoomus kyseli, että aikooko hallitus antaa lisää rahaa puolustusvoimille ?

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ensinnäkin kiitteli sitä, että Suomi on ymmärtänyt pitää kiinni korkeasta puolustuskyvystä, vaikka monet muut Euroopan valtiot ajoivat alas armeijoitaan, kun ”kylmä sota” loppui.

Mutta meilläkin on tarpeita vielä vahvistaa puolustustamme, ja siksi puolustusministeriö on kääntynyt valtiovarainministeriön puoleen, jotta olisimme nykyistä vahvempia.

PS kysyi miten hallitus voi auttaa kansalaisia aittamaan?

Pääministeri kertoi ymmärtävänsä auttamishalun, mutta kehotti kääntymään vanhojen avustusjärjestöjen puoleen, mikä vaikutti kylmäkiskoiselta vastaukselta, kun tulkitsi vastauksen aiheuttamaa tyytymätöntä muminaa ja murahtelua.

Todella kuuma peruna jäi käsittelemättä: eli nämä Lähi-idän ja Afrikan nuoret miehet jotka Valkovenäjän presidentti Aljaksandr Lukasenka on ohjannut, näiden turhaan yritettyä Valko-Venäjältä Puolaan, tällä kertaa Ukrainaan ja opastanut näitä esiintymään opiskelijoina. Ongelma vain on se, että puolalaiset rajaviranomaiset eivät oikein tahdo uskoa, että vain arabiaa puhuvat miehet olisivat yliopisto-opiskelijoita

Tuosta on seurannut myös yhteenottoja ”opiskelijoiden” ja samoihin tupaten täyteen juniin kohti Puolaa pyrkivien ukrainalaisten naisten ja lasten välillä.

Seppo Huhta

3 Comments

 1. juha II
  3.3.2022 20:36

  Tyhmää!

  Ennen muinoin ulkopoliittisissa asioissa ja varsinkin kriiseissä valtiovalta piti päänsä kylmänä käyttämällä diplomaattista jargonia ja heti kohta tarjoamalla Suomea sovittelupaikaksi! Ulkopoliittisista kysymyksistä virallisia lausuntoja antoivat ainoastaan Tasavallan presidentti ja ulkoministeri.

  Erilaiset purkka (ei burka) -tytöt ja hakaneula-pojat keskittyivät imemään toistensa kauloja ja fanittamaan jotakin rokki bäntiä elämän ja kuol,eman kysymyksenä!

  Vastaa
 2. Puolueeton
  3.3.2022 21:30

  On se kummallista politikkaa persuiltakin kepun äänien kalasteluun. Turvetuotanto pilaa Suomen laajat vesistöt taas lisää kymmeniksi vuosiksi, kentien lopullisesti. Turpeen kaivuun jäämät kuluttavat hapen, vähentävät kaloja ja hapettomuus tuottaa fosforia kasvien tärkeintä ravinnetta vesistöjen pohjalta. Turpeen hyöty energiana ei koskaan korvaa tätä vahinkoa. Mutta kepulle rahan tulo maaseudulle on tarpeen. Siinä ainoa syy soiden kaiveluun, jolla on pilattu Suomen vesistöt. Maanviljelijöitä ei tule syyttää, mutta kepun politiikkaa sitä enemmän.
  Suuri vahinko vain ei mene nykyihmisten tajuntaan, kun he eivät koskaan ole nähneet Suomen vesistöjä siinä kunnossa, kun ne olivat ennen vuotta 1950, jolloin kaivelu alkoi soilla ja metsissä. Kaikki Suomen vedet kelpasivat sellaisenaan talousvedeksi ja kaloja riitti myös lohikaloja. Näsijärven vesi ei kelpaa edes puhdistettavaksi talousvedeksi Tampereella, se on niin tumman ruskeaa suovettä.

  Vastaa
 3. Kriittinen Kansalainen
  4.3.2022 09:57

  Nimimerkki Puolueeton näköjään tuli tähän sönköttämään vihervasemmistolaista roskaa turpeesta ja vähän muustakin. LIekö vain aivopesty vaiko oikein sellainen Putin-troli?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top