Erilaisia reaktiota öljymarkkinoiden kriisiin

Yhdysvallat on lähestynyt eräitä öljyntuottajia, toivoen tuotannon lisäämistä kattamaan Venäjään kohdistuvien pakotteiden ja Ukrainassa käynnissä olevan sodan aiheuttaman vajeen. Reaktiot ovat olleet vaihtelevia.

Pappisjohtoinen Iran ampui sunnuntaina (13.03.)  jopa 12 ohjusta Erbiliin Irakin Kurdistanissa, kohteena ilmeisesti lentokenttä ja Yhdysvaltain edustusto. Isku ei aiheuttanut vahinkoja, mutta jokin viesti sillä oli. Yhdysvallat on myös avannut keskustelua kommunistijohtoisen Venezuelan kanssa.

Brasilia vastaa: Öljyä lisää!

Brasilian hallitus vakuutti maanantaina (14. maaliskuuta) Yhdysvalloille lisäävänsä öljyntuotantoaan. Tämä päätös voi auttaa lievittämään huolta maailman raakaöljyn toimituksista Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan.

Brasilian kaivos- ja energiaministerin Bento Albuquerquen ja Yhdysvaltojen energiaministerin Jennifer Granholmin keskustelun jälkeen Brasilia ilmoitti pyrkivänsä lisäämään öljyntuotantoaan. Albuquerque kertoi keskustelun koskeneen Yhdysvaltain toivetta tuotannon lisäämisestä.

”Hän (Granholm) kysyi minulta, voisiko Brasilia olla mukana tässä ponnistelussa (tuottaa lisää öljyä), ja vastasin hänelle: ”Tietenkin se voi. Olemme jo lisäämässä tuotantoa, kun taas useimmat OECD-maat ovat vähentäneet sitä. Olemme lisänneet tuotantoamme viimeisten kolmen vuoden aikana”, Albuquerque sanoi ministeriön uutistoimistolle lähettämässä muistiossa.

Kaivos- ja energiaministeri ei kertonut tarkemmin, kuinka paljon Brasilia aikoo lisätä tuotantoaan. Brasilia kuuluu maailman 10 suurimman öljyntuottajan joukkoon, tuotannon ollessa noin kolme miljoonaa barrelia päivässä. Sovitun tuotannon lisäämisen aikataulusta ministeri ei kertonut.

Brasilia on yksi ns. BRICS-maista, jotka toisinaan nähdään dollarivetoisen rahatalouden haasteena, ja Venäjän turvana.

Luettavaa:

 • INA 15.03. 2022,
 • SEE 15.03. 2022.

4 Comments

 1. Vanha juoni
  18.3.2022 14:58

  Ihmettelen tätä USA:n pyyntöä, sillä se voisi lähes yksin lisätä öljyntuotantotaan niin paljon että Venäjän aiheuttama muutos BRICS maiden ulkopuolelle kompensoituisi. Mutta eihän se nyt omiaan halua pumpata. Se haluaa että muilta loppuu ensin.

  Vastaa
 2. Perämeri
  18.3.2022 23:05

  Oli muuten joku aika sitten hyvä neuvo Extran toimittajalta pysyä erossa kryptovaluutoista. Nythän naamiot putosivat, kryptolompakko ole sen turvallisempi ko pankkitili. Kumpikin voidaan jäädyttää, ainakin venäläisten kryptoja jäädytettiin. Kutti kutti, oisivat käyttäneet patjanalustaa dollariensa jemmaamiseen.

  Vastaa
 3. pää määrää
  19.3.2022 06:58

  Kriisi on tehty öljy-yhtiöiden omasta toimesta. Öljyvarastoihin on hankittu öljyä halvalla ja nyt sitä myydään kovin hinnoin. Kenen taskuun voitot menevät?

  Vastaa
 4. juha II
  19.3.2022 22:16

  Suomessa ja Ruotsissa sen sijaan hierotaan käsiä yhtä tyytyväisinä kuin Göring konsanaan

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top