Erityisteemana ekologisuus Asumisen elinkaari – löytyykö messuilla vastaus kysymykseen

Turun Messukeskuksessa valmistaudutaan jälleen talven suurimpaan messukoitokseen, Rakenna & Sisusta -messuihin. Rakentaminen ja remontointi käy Lounais-Suomen alueella edelleen varsin hyvin. Tapahtumassa on mukana mm. RaksaWorks, jossa on tarjolla rakennusalan työpaikkoja. Näytteilleasettajia on kaikkiaan mukana lähes 250. Tapahtuma on 7.-9.2.

−Kodin rakentaminen, remontointi ja sisustaminen ovat aina ajankohtaisia. Tämän vuoden tapahtumassa näkyy koko asumisen kaari ensiasunnon ostamisesta aina senioriasumiseen, projektijohtaja Krista Ahonen sanoo.

Rakenna & Sisusta -messut nostaa vuosittain esille myös ajalle ominaisia trendejä. Vuoden 2020 tapahtuman erityispiirteenä on tänä vuonna ekologisuus. Ekoasumisen taidonnäyte tapahtumassa on mm. sisustuksellinen messutalo monine huoneineen, joka kohoaa messukeskuksen halliin. Koti pohjolassa -teemainen talo on sisustettu mm. pohjoismaisella designilla ja mukana on runsaasti luonnollisia valintoja, puuta, kiveä, savea, hamppua, pellavaa ja puuvillaa. Talon suunnittelusta ovat vastanneet Kati Laituri ja Hanna Leino.

Messutalon terassilla on luvassa myös monipuolista ohjelmaa. Elämyspuu järjestää perjantaina 7.2. ja lauantaina 8.2. äänimaljarentoutusta talon inspiroivissa oleskelutiloissa.

Puutarha-alan ammattilainen Annina Jaala-Myllyoja kertoo terassin ruukku- ja hyötykasveista perjantaina ja sunnuntaina. Messutalon kattauskoulussa visualisti ja valokuvaaja Hanna Leino näyttää osallistujille kauniin kattauksen niksit ja opastaa mm. kangasservettien käyttöön.

Sisustusvinkkejä kaipaavien kannattaa suunnata sisustussuunnittelija Seija Strandin meet & greet -tilaisuuteen lauantaina 8.2. Strandin pikakonsultaatiot ovat käynnissä kello 14.15-16 välisenä aikana.

1 Comment

 1. Ei ole hometta
  30.1.2020 09:50

  Jo 1800-luvun lopulla tiedettiin Suomessa yleisesti että rakennukset eivät homehdu jos niiden sisälämpötila pidetään 24 asteisena tai lämpimämpänä. Silloin lämpövirta seinien läpi ulos on riittävän voimakasta jotta se siirtää seiniin kertyvän kosteuden ulkoilmaan. Eli, vapaakiertoinen ilmanvaihto yhdistettynä lämpöiseen rakennukseen pitää ongelmat loitolla. Tällä tavalla minä olen asunut ja lämmittänyt rakennustani viimeiset 25 vuotta. Ja nykyään rakennuksessani käyvät homeelle allergisoitunet ihmiset hoidoissa. Joten, ilmeisesti täälä ei ole paljoakaan hometta.

  Mistä päästään kokonaan toiseen asiaan, nimittäin ”home”. Aikaisemmat tutkimukset eivät kasvualustoineen ole pystyneet erottelemaan hometta esim. antibakteeristen pesuaineiden aiheuttamista muutoksista. Koska anti-bakteeriset pesuaineet tappavat bakteereja ne tappavat myös ihmisen soluja ja näinollen jättävät tutkimuksissa käytettyyn kasvualustaan ”mustan pisteen”. Tämän vuoksi todellan monta homeetonta rakennusta on purettu ”hometalona”. Esimerkiksi julkisissa tiloissa käytetään pesuaineita jotka kuivuessaan tarttuvat likaan ja irroittavat sen. Siitä seuraa että ihmiset kulkiessaan pöllyttävät nämä lika- ja pesuainejäämät ilmaan ja mikrohiukkasina ne menevät hengitysteihin. Aiheuttaen oireita jotka poikkeuksetta sysätään homeen syyksi.

  Kannattaa etsiä Johanna Salon diplomityö aiheesta ja siiten miten ”uudella tavalla” (no, lääketeollisuus kiinnittää solut lämmöllä) mitataan sisäilman kosteudessa olevia hiukkasia. Ja sitten Elisa Aattelan kehittämä mittaustapa. ja mukana on pitkänlinjan homeasiantuntija Salkinoja-Salonen.

  Eli, jos ihmiset käyttäisivät yleisesti vähemmän anti-bakteerisia pesuaineita, ja varsinkin suihku-/sumutinpulloja, niin ihmiset eläisivät terveellisemmin. Eikä rakennuksia tarvitsisi purkaa turhaan. Sitruuna ja etikka ovat moneen paikkaan riittäviä puhdistusaineita.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top