Esiteltiinkö Mike Pompeolle ”kolmannen temppelin” suunnitelma?

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo on tänään jo Libanonissa, jossa hän muistuttaa puheissaan USA:n ja Libanonin ikimuistoista ystävyyttä, kuten eilen Jerusalemissa, mutta puhuiko hän Israelissa jotain enemmän? Venäläinen uutiskanava Sputnik News kysyy, hyväksyikö USA:n ulkoministeri Israelin jo 52 vuotta jatkuneen kontrollin Syyrialle kuuluvaan Golanin ylänköön lailliseksi olotilaksi tunnustamisen lisäksi jotain muutakin. Sputnik spekuloi ajatuksella, että Pompeolle esiteltiin myös suunnitelma ja malli Jerusalemin temppelin jälleenrakentamiseksi.

Apokalyptisisissä visioissa, joita herätti jo USA:n ja eräiden muiden valtioiden edustustojen siirtäminen Tel Avivista Jerusalemiin, israelilaisten Temppelin jälleenrakentaminen on lopun merkki. Tarkastelemme.

Mooseksen ja Joshuan aikana israelilaisten pyhäkön virkaa teki tiettyjen sääntöjen mukainen telttarakennus, Tabernaakkeli, jossa arvoesineitä säilytettiin. Kun kerran kirjoituksissa sanottiin, että näin pitää tehdä, tapaa jatkettiin vielä nykyisen Israelin alueella, Juudan valtiossa jossa yhteen aikaan kuninkaana oli Schlomo l. Salomon. Häntä pidetään viisaana ja taloudellisesti järkevänä valtiomiehenä, mutta jostain syystä hän ryhtyi tuottamattomaan suurhankkeeseen rakentaa iso temppeli yhteistyössä Libanonissa valtakuntaansa pitävän Foinikian kuninkaan Hiiramin kanssa.

Hiiramin nimi on mukana myös Vapaamuurarien mytologioissa, koska hän liittyi oleellisesti tähän rakennusprojektiin. Hiiram antoi liittolaiselleen Salomonille pääomat Temppeliä varten. Tämä velkasuhde oli kummallekin edullinen, sillä valtiot käynnistelivät suurta merenkulku- ja kauppahanketta Eilatista Punaisellemerelle, ja Etelä-Arabiaan ja Afrikkaan asti. Kun hanke oli hyvin mittava, oli Hiiramille edullista, että liittokumppani on hänelle velkaa, ja siis pysyy lojaalina.

Hiiram näytti valtaansa myös Jerusalemissa: Temppeliin tuli joitain elementtejä, mm. Jaakim ja Boas -pylväät, joille ei ollut teologista perustaa pyhissä kirjoituksissa. Ne olivat tarkkaan ottaen juutalaisille pakanallisia elementtejä. Niillä siis Hiiram allekirjoitti julkisesti, että ”minä Hiiram tämän rakennuksen maksoin”.

Myöhemmin tulivat viholliset ja tuhosivat koko Temppelin. Kas, kuten Pompeo eilen, iomaantui ystävä: Lähi-Idän ikuisesti sotivalle alueelle tuli tilapäinen rauha, kun persialainen (sic!) Kyyros otti kaiken pitkäksi aikaa anturansa alle. Kyyros halusi pitää veroamaksavat alamainensa tyytyväisenä, ilman että täytyi höllentää ohjaksia. Niinpä hän Persian rahoilla korjautti ja uudelleenrakennutti alamaistensa temppeleita. Jerusalemiinkin riitti apurahaa.

Nyt meillä on siis ensimmäinen temppeli, Salomon foinikialaisella rahalla rakennuttama, ja toinen Kyyroksen kustantama. Tämäkin temppeli tuhottiin. Kun Rooman suurvaltapolitiikka alkoi dominoimaan Syyriaa, josta Palestiina tai Juudea oli osa, roomalaiset asettivat Jerusalemiin hallitsijaksi erään idumealaisen prinssin, Herodoksen. Hän oli joustava, ahne, paheellinen ja kiero kuin basaarikauppias, mutta sai olot pysymään rauhallisina, alamaiset vaurastumaan, ja Rooma sai veronsa. Tähän hommaanhan hänet olikin nimitetty.

Sitten tuli makkabealaisten kapina ja muuta sotkua, ja roomalaiset hävittivät Temppelin, joka oli jo kolmas, mutta juutalaisen laskutavan mukaan vasta toinen. Israelilaiset saivat nyt tottua harjoittamaan uskontoaan synagogissa ja elämään diasporassa. Paluu omaan maahan ja pyhään kaupunkiin muuttui myyttiseksi ja esoteeriseksi asiaksi. Temppelin uudelleenrakentaminen oli rukousten aihe, mutta myös pelkojen: Maailman lopussa Mosiah, messias, palauttaa Temppelin, tekee Jerusalemista israelilaisten pääkaupungin, ja sitten tulee maailmanloppu ja viimeinen tuomio, kuten Toorassakin on kerrottu.

Osa uskonnollisista juutalaisista katsookin yhä, että Israelin valtion perustaminen Pyhälle Maalle, kuten Temppelin rakentaminenkin, on tehtävä joka ei kuulu ihmiselle, vaan messiaalle ja Jumalalle. Jos ihminen siihen ryhtyy, se on jumalanpilkkaa.

Näistä syistä nykyisen modernin Israelin valtion pääkaupungin siirtäminen Jerusalemiin herätti paljon tunteita. eivätkä samaa kaupunkia pyhänä pitävät muut uskontokunnatkaan olleet tyytyväisiä. Temppelin rakentamisessa on omat riskitekijänsä, sillä sen paikalla on nyt muslimien toiseksi pyhin moskeija. Eräs myytti, jolla jihadistit radikalisoivat kannattajiaan, on väite että pahat juutalaiset aikovat tuhota Kalliomoskeijan ja al Aksan, ja rakentaa paikalle jotain muuta. Kalliomoskeijassa on näkyvillä kivi. jonka päältä Muhammed hyppäsi taivaaseen. Paikka on siis ainutlaatuinen muslimeille, sellaista ei löydy toista eikä uutta saada tilalle.

Maallisemmat apokalyptistit näkevät Jerusalem-syndroomassa varmoja todisteita Uudesta Maailmanjärjestyksestä, jonka demonstraationa jokin salainen maailmanjohtajien kasti rakentaa Temppelin Jerusalemin Temppelivuorelle. Pääministeri Ben Netanjahu siis vei vieraansa Mike Pompeon katsomaan Temppelivuorta sen juurelta, Länsivallilta l. Itkumuurilta.

Sputnik News siis kirjoittaa, että ”Kolmannen Temppelin” ideaa olisi esitelty USA:n ulkoministerille eilen Jerusalemmissa. Emme ole taipuvaisia uskomaan, sillä asia on yksinkertaisesti liian hullua ollakseen totta.

Asiasta kirjoitti Sputnik News (Venäjä): Pompeo’s VIDEO Shows ‘Third Temple’ Model, Sparks Fears Over Biblical End Times.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top