Espanja palautti keskiviikkona aidan yli Ceutaan tulleet siirtolaiset Marokkoon

Keskiviikkona tapahtui jo toinen väkivaltainen rajan yli tunkeutuminen Marokon puolelta Espanjan erityisalueelle Ceutaan lyhyessä ajassa. Sadoista aidan yli kiivenneistä pääsi Espanjan alueelle ainakin 116. Nyt heidät on palautettu Marokkoon.

Espanjalla ja Marokolla on voimassaoleva sopimus, jonka mukaan Marokko ottaa takaisin rajaa loukanneet kolmansien maiden kansalaiset. Sopimusta solmittaessa nykyisenkaltaista tilannetta ei osattu ennakoida, ja sillä pyrittiin hallitsemaan normaalimpaa laittomien rajanylitysten tapahtumista. Tämänhetkisen siirtolaistulvan aikana sopimusta on käytetty vain harvoin, mutta nyt käytettiin.

Nyt tehty ratkaisu on poikkeuksellinen, ja se perustuu Espanjan ja Marokon silloisten sisäministerien, José Luis Corcueran (sosialisti) ja Driss Basrin, allekirjoittamaan sopimukseen vuodelta 1992 Espanjan alueelle Marokosta laittomasti tulleiden ulkomaalaisten palauttamisesta. Marokko sitoutui ottamaan vastaan ”kolmansien maiden kansalaiset, jotka saapuvat laittomasti sen alueelta Espanjan rajaviranomaisten  sitä virallisesti pyytäessä”, jos pyyntö tehdään kymmenen päivän kuluessa rajaloukkauksesta.

Marokko ja Espanja olivat neuvotelleet salaisesti ennen po. sopimuksen soveltamista.

Asiasta kertoi El Pais 23.08.2018.

Espanjan hallitus on aiemmin suhtautunut kielteisesti satunnaisiin tapauksiin, joissa suoraan raja-aidalla, tai siihen tehdyssä aukossa, tavattuja tunkeutujia on pienimuotoisesti luovutettu marokkolaisille poliiseille saman reiän kautta, mistä ovat tulleetkin. Uuteen suhtautumiseen on saattanut vaikuttaa Ceutassa olevien vastaanottotilojen täyttyminen yli majoituskapasiteetin. 

1 Comment

  1. Nestori Lundahl
    23.8.2018 15:51

    Jokohan Bryssel on esittänyt Espanjalle jyrkän vastalauseensa ja uhannut taloudellisilla sanktioilla?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top