Espanjalainen väite: USA on sekaantunut hyökkäykseen Pohjois-Korean lähetystöön Madridissa viime helmikuussa

Tämän vuoden helmikuussa murtauduttiin Pohjois-Korean suurlähetystöön Madridissa, ja murtautujat veivät mukanaan mm. tietotallenteita. Tänään kerrotaan yhden näistä kymmenestä hyökkääjästä olleen kontaktissa USA:n liittovaltion poliisin FBI:n kanssa, tarjoten varastettua dataa jenkeille. Murto tapahtui 22.02.

Asiasta on kertonut Espanjan korkein oikeus. Murtautuja-joukossa oli tiedon mukaan USA:n, Mexikon ja Etelä-Korean kansalaisia, ja nämä olisivat toimineet omasta aloitteestaan. Lähetystöön murtautuneet joutuvat oikeusistuimen mukaan syytteeseen mm. kidnappauksesta ja murrosta. He olivat olleet rakennuksen sisällä useita tunteja, joten kidnappaus liittynee vartijan tms. toiminnan estämiseen.

El Confidencial -lehti on maaliskuussa väittänyt jo, että USA:n tiedustelu on murron taustavoimana. Lehden mukaan murtokoplassa on ollut koreaa puhuvia henkilöitä. Murtoa seuranneessa poliisitutkimuksessa espanjalaiset viranomaiset olivat löytäneet lähetystöstä sekä pitkä- että lyhytpiippuisia ampuma-aseita, mistä seurasi selittelyä P-Korean ja Espanjan välille. Etelä-Korean edustaja Espanjassa, Chung Hong-Jo, kiisti jo helmikuussa, ettei heillä ole mitään tekemistä asian kanssa.

Reuterin mukaan FBI:in otti yhteyttä koplaan kuuluva USA:ssa assuva mexicon kansalainen. Kontakti tapahtui 27.02., vain parisen päivää murron jälkeen. Näillä tiedoilla tapaus ei vaikuta USA:n tiedustelun tai liittovaltion poliisin aloitteelta. Uutinen ei kerro, päätyikö tietoa FBI:lle.


Pohjois-Korean edustustot ovat usein muurien ympäröimiä, ja salaperäisen oloisia. Kuvassa Madridin lähetystön portti.

Lisää aiheesta Reuterin uutisessa tänään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top