Espanjalais-lehden väite: Johtavat madurolaiset olivat jo loikkaamassa, mutta jättivät Guaidon tyhjän päälle

Olemme aiemmin julkaisseet Venezuelan sitkeästi vallassa roikkuvan presidentin Nicolas Maduron erottaman salaisen poliisin päällikön, Manuel Ricardo Cristopher Figueran, julkisen kirjeen, joka jättää monia kysymyksiä auki. Osaan näistä kysymyksistä saamme vastauksen ABC.es:n kirjoituksesta.

Väliaikaiseksi presidentiksi julistautuneen Venezuelan parlamentin puhemiehen Juan Guaidon vapunaaton vallankumous, joka hyytyi yritykseen vallata La Carlotan lentotukikohta Caracasissa, selittyy myös: USA oli jo sopinut Maduron hallinnon avainhenkilöiden kanssa vallanvaihdosta, ja siirtymisestä Guaidon taakse.

Vallanvaihtosuunnitelma oli Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin ja Venezuelan puolustusministerin Vladimir Padrino Lopezin välinen sopimus.

 • Guaido saapui kannattajineen suunnitelman mukaisesti tukikohdan edustalle, mukanaan kapinaan liittyneitä alempia upseereja. Asiat eivät kuitenkaan sujuneet, vaan koko jengi ajettiin ulos kyynelkaasulla.
 • Epäonnistuneen tukikohdan valtauksen jälkeen guaidolaisiksi kääntyneet upseerit ja kotiarestista vapautettu oppositiopoliitikko Leopoldo Lopez etsivät turvapaikkaa ulkomaiden lähetystöistä. Tämä episodi tapahtuu vain kun kapina menee reisille.
 • Lopezin ottaminen mukaan La Carlotaan tukee käsitystä, että tukikohtaan tunkeutuminen oli suunnitelman kulminaatiopiste: Maduron vallan tukipylväät, armeija ja pakotuskoneisto, olisivat julkistaneet puolenvaihtonsa siellä ja silloin.
 • Entisen turvallisuuspoliisin päällikön kirjeessä toistetaan ja vakuutetaan, ettei hän ole ollut petoksessa mukana, vaikka esittääkin kritiikkiä Chavezin-Maduron kauden kaoottisuutta kohtaan. Jos uskomme Figueraa, joku muu oli pettänyt. Ei petoksesta muuten pidetä ääntä.
 • Lehden tieto puolustusministeri Vladimir Padrino Lopezin suostumisesta loikkaamaan selittää myös USA:n ulkoministeri Mike Pompeon lausunnot johtavien madurolaisten puolenvaihdosta.
 • Vladimir oli siis petoksen avainhenkilö, mutta jostain syystä hän jänisti. Figuera lienee ollut tietoinen hankkeesta, -ja olikin jos osasi hommansa, mutta pysynyt siitä sivussa. Figuera kuitenkin menetti Maduron luottamuksen, -ja virkansa.
 • Kun vallanvaihdon sisäpiiri-kuvio romahti, Guaidon torikokoukset jäivät katuteatteriksi vailla ratkaisevaa poliittista merkitystä.

Venezuelan presidentiaalisen kriisin ratkaisu jäi siis vapunaattona tapahtumatta, ja pattitilanne jatkuu. Korkeantason loikkauksia Maduron leiristä opposition puolelle ei tapahtuneen jälkeen kovin helpolla nähdä. Tilanteen pitkittyminen lisää sen arvaamattomuutta.

Asiasta kirjoitti mm. ABC.es 03.05.2019.

Kilpailu mielenosoituksilla jatkuu, salaisen poliisin erotetun johtajan hurja kirje avaa näkymän valtapeliin?

1 Comment

 1. Pekka ja Pätkä
  4.5.2019 16:42

  > Tilanteen pitkittyminen lisää sen arvaamattomuutta.

  Arvaamattomuus on tulevaisuuden ominaisuus. Arvattavuus puolestaan luo illuusion turvallisuudesta. Turvallisuudella pelottelu on yleisesti käytetty tapa saada ihmiset luopumaan tulevaisuudesta.

  Usko tulevaisuuteen on luopumista omasta tulevaisuudestaan ja antautuminen jonkun toisen kirjoittaman tulevaisuuden edessä.

  Ei ole kuitenkaan olemassa muuta tulevaisuutta kuin tuntematon.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top