Espoo, Helsinki, Turku, Vantaa: Fossiilittomat työmaat v.2025 mennessä

Fossiilittomuus, siis hiilidioksidi-päästöttömyys, etenee taas huimin askelin: Espoon, Helsingin, Turun ja Vantaan kaupungit, ja Senaattikiinteistöt, ovat yhdessä Ympäristöministeriön kanssa allekirjoittaneet vapaaehtoisen green-deal-sopimuksen työmaiden päästöjen vähentämiseksi.

Sopimuksen tavoitteena on, että kaupunkien ja Senaatin työmaat ovat vuoden 2025 loppuun mennessä fossiilittomia, eli niillä ei käytetä fossiilisia polttoaineita. Lisäksi vuoteen 2030 mennessä työmailla käytettävistä työkoneista ja työmaiden kuljetuksista vähintään 50 prosenttia toimii sähköllä, biokaasulla tai vedyllä. Sopimuksen mukaisiin työmaiden päästöihin luetaan työkoneiden, sähkön, lämmityksen ja vaiheittain kuljetusten päästöt.

Kuten muistamme, Suomesta tehdään hiilineutraali vuodeksi 2035. Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseksi mm. työkoneiden päätöistä pitää päästä eroon. Työkoneista aiheutuu noin kahdeksan prosenttia koko taakanjakosektorin eli päästökaupan ulkopuolelle jäävien sektoreiden hiilidioksidipäästöistä, ja niistä aiheutuu myös meteliä. Lisäksi ne saattavat herkän katsojan mielestä olla rumia.

Julkisen sektorin tekemillä valinnoilla voidaan tukea hiilineutraalisuus-tavoitetta merkittävästi. Samoin kysynnän suuntautuminen vähäpäästöisempiin ratkaisuihin luo kysyntää vihreiden energiamuotojen suuntaan. (kuva)

”Sopimus tukee Suomen päästövähennystavoitteiden ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Nyt sovittavilla toimilla ja yhteisesti luotavilla kriteereillä voidaan tukea kuntien ja valtion päästövähennystoimia ja luoda yrityksille uusia kestäviä toimintamahdollisuuksia”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Senaattikiinteistöjen, kaupunkien ja ympäriostöministeriön sopimus on ensimmäinen julkisen sektorin green-deal -sopimus. Ympäristöministeriön tukena sopimuksen toimeenpanossa toimii Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus (KEINO).

”Samalla kun energiantuotannon päästöt ovat Turun seudulla kääntyneet nopeaan laskuun, muiden päästöjen suhteellinen osuus kasvaa ja niiden merkitys korostuu hiilineutraaliuden saavuttamisessa vuoteen 2029 mennessä. Työmaiden päästöjen vähentäminen edellyttää totuttujen käytäntöjen muuttamista samanaikaisesti monella taholla, ja siksi on tärkeää, että tähän on lähdetty yhdessä”, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan kaupunki on ollut jo pitkään mukana päästöttömien työmaiden ideassa: ”Helsingin työmailla olemme ottaneet etunojaa green dealin tavoitteisiin käynnistämällä viiden fossiilivapaan työmaan pilotoinnin keväällä 2020 ja pyrkimällä niistä saatujen oppien myötä fossiilivapauteen kaikilla uusilla infratyömailla jo tämän vuoden aikana.”

-Ja mitä stadi edellä, sitä Espoo perässä:

”Pilottityömaa Suurpellon Lukutori aloitti päästövähennysten aikaansaamisen kesäkuussa. Kehitämme samalla myös päästölaskentaa, jotta voimme paremmin arvioida toimenpiteiden vaikuttavuutta”, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoo.

Tloudellisesti vakaa Vantaakin kantaa kortensa kekoon:

”Tällä green dealilla kaupungit osoittavat markkinoille, että olemme yhdessä sekä yhteisillä tavoitteilla ja hankintakriteereillä torjumassa ilmastonmuutosta. Pitkäjänteiset vuoteen 2030 tähtäävät yhteiset tavoitteet ja toimintatavat helpottavat myös yrityksiä kehittämään työmaistaan lopulta päästöttömiä”, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa.

Näinpä hiilineutraalisuus ja ilmastotavoite edistyvät, paitsi talossa ja puutarhassa, myös työmailla. Kun saataisiin raksoille vielä tupakointikielto.

2 Comments

 1. OnneaVaan
  10.9.2020 16:45

  Veronmaksajat taas kiittävät näitä viher-dealeja. Kaikkien jo nykyään 2-3 kertaa kustannusarvoinsa ylittävien julkisen puolen projektien/hankkeiden hinnat nousevat entisestään viher-höpertämisen vuoksi.

  Saadaanpahan ajettua maa talouskaaokseen ihan vaan viher-virkaelättien tyhmillä päätöksillä. Verotettavilta loppuu kohta verotettava palkka ja omaisuus. Samalla jokainen ajaa kulutusta alas eli vahva laskukausi on edessä.

  Vastaa
 2. Juha6
  10.9.2020 17:25

  Huh. Onneksi asun landella.. täällä traktorit, kaivurit, puimurit ym työkoneet toimii vielä. Voitas rakentaa kehä 3n ympärille korkea aita jonka sisälle kommunistit voivat rakentaa utopiaansa.. samanlaiset aidat Turun ja Tampereen ympäri ohitusteiden paikkeille ja armeija valvomaan ettei tuo sairaus leviä ko alueilta tänne sivistyksen sekaan..

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top