Estääkö pelko 200 nuorta kertomasta poliisille Alppipuiston puukotuksesta

Alaikäistä poikaa puukotettiin törkeän ryöstön yhteydessä Helsingin Alppipuistossa 10. lokakuuta 2020. Helsingin poliisi jatkaa epäillyn rikoksen tutkintaa, ja rikonimikkeeksi on lisätty myös tapon yritys. Todistajien löytäminen on kuitenkin osoittautunut ongelmaksi, vaikka teon sattuessa on ollut paikalla suuri nuorisojoukko.

Poliisi on saanut lisätietoja puukolla lyömisestä, ja ryöstön kohteeksi joutuneen pojan vammat ovat olleet hengenvaaralliset. Poliisi pyysi jo aikaisemmin vihjeitä tapauksesta, mutta sellaisia ei saatu yhdeltäkään puistossa epäiltyjen tekojen aikaan  henkilöltä.

– Puistossa oli tapahtumahetkellä poliisin arvion mukaan useita kymmeniä nuoria. On erittäin huolestuttavaa, että emme ole saaneet yhtäkään yhteydenottoa tästä vakavasta rikosepäilystä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Marko Forss kertoo Extralle, että puistossa on partioilta saadun tiedon mukaan ollut parisensataa nuorta. ”On käsittämätöntä, että kukaan heistä ei olisi mitään nähnyt”, toteaa Forss. Kysyttäessä, esiintyykö useinkin tämänkaltaista mahdollisten todistajien vaikenemistä, Fors täsmentää: ”Toisinaan ei haluta eikä uskalleta kertoa tietoja poliisille, ja tätä esiintyy myös alaikäisten kohdalla. Asianomistajatkaan eivät aina uskalla ilmoittaa poliisille teoista.

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan epäillyt ovat nuoria miehiä, jotka olivat pukeutuneet tummiin vaatteisiin. Silminnäkijöiden kuvausten perusteella epäiltyjen porukka koostui noin kymmenestä henkilöstä, jotka olivat maahanmuuttajataustaisia. Alppipuisto on ollut aiemminkin nuoret-ryöstää-nuoria -rikosten näyttämönä.

Poliisi pyytää kaikkia sellaisia nuoria ilmoittautumaan, jotka olivat Alppipuistossa lauantaina 10.10.2020 kello 20–22 välisenä aikana. Lisäksi poliisi toivoo, että huoltajat, nuorisotyöntekijät ja sijoituspaikkojen työntekijät tiedustelevat tapahtumista nuorilta.

Vähäisetkin tiedot pyydetään ilmoittamaan poliisille nuorisoryhmän sähköpostiin nuorisoryhma.helsinki@poliisi.fi tai puhelimitse 029 547 1200.

Laki toteaa rikoksentekijän suojelemisesta seuraavaa:’

Joka saatuaan tietää rikoksen tehdyksi edistämällä rikoksentekijän pakoa tai hävittämällä todisteita estää tai yrittää estää rikoksentekijän saattamista vastuuseen rikoksesta, on tuomittava rikoksentekijän suojelemisesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. (Finlex).

(Päivitetty lakitekstin osalta 16:55.)

9 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  8.2.2021 16:31

  Olisiko ennaltaehkäisevä toiminta estänyt todistajien puhumattomuuden: https://poliisi.fi/-/ennalta-estava-toiminta-parantaa-helsingin-turvallisuutta-yhteistyolla

  Vastaa
  1. Merceeri
   8.2.2021 19:10

   ”Toisinaan ei haluta eikä uskalleta kertoa tietoja poliisille, ja tätä esiintyy myös alaikäisten kohdalla. Asianomistajatkaan eivät aina uskalla ilmoittaa poliisille teoista.”

   Ja tämä ilmiö ilmeisesti johtunee siitä, etteivät niin nuoret, kuin eivät vanhemmatkaan kansalaiset ole aina ihan varmoja siitä, että törmääkö sitä ”ilmoitusta” tehdessään vasemmisto-orientoituneeseen, eli ”tietoja-vuotavaan” suvakkipoliisiin ja / tai parodiapoliisiin ja… kun todennäköisesti oikeudessa asia kääntyy vielä niin päin, että ilmoittaja todetaankin syylliseksi vihapuheen lisäksi myös rasismiin, jonka jälkeen ilmoittajaa onkin vastassa: valtamedia, koko suvakkiosasto, sekä kommunistien katutappelijoiden laumat – tyyliin USA!

   Vastaa
 2. Marttilan Isäntä Maalta
  8.2.2021 16:49

  Ministeri Ohisalo esittää ( luulee) olevansa perillä näistä asioista paremmin kuin kukaan muu. Hän voisi vastata, ai niin ,ei hän ole vastannut ennenkään mihinkään, ainakaan opposition esittämään kysymykseen.

  Vastaa
 3. Eräs Jorma
  8.2.2021 18:36

  2003 Helsingin Rautatieaseman taksijonossa eräät potkivat upseeria päähän ja saivat ehdollista. Viime vuonna eräät potki päähän ja syyllisiä on jopa kuunneltu. Poliisia ei kiinnosta kumpikaan näistä tapoista. Kysymys kuuluukin: Kuka on niin hullu, että avaa suunsa, kun näillä eräillä on lupa tappaa? Jos näistä kertoo vähänkin liikaa, niin on oikeudessa.

  Vastaa
 4. Anna-Maria Korhonen
  8.2.2021 19:26

  Mitäs pelättävää nyt maahanmuuttajanuorissa voisi olla? Nuorten kanssahan tulee toimeen puhumalla ja kuuntelemalla. Toki tässä tapauksessa on puukotettu ja ryöstetty, mutta puukottaa ja ryöstelee kantaväestökin. Rikosten taustalla on aina ulkopuolisuus ja kyvyttömyys sanoittaa tunteita ja on selvää, että kantaväestön rasismi ja kielimuuri ovat näitä lisäämässä. Helsinki tuntuu suorastaan pursuavan rasistisia nuoria, jos peräti parisataa paikalla olluttakin vaikenee ehkä useallakin kielellä ikäänkuin tekijät olisivat jotenkin vaarallisia. Ehkä Jari Taposen pitäisi jalkautua rennosti Alppipuiston iltakymmenestä eteenpäin ja jututtaa nuoria siellä sillai rennosti.

  Vastaa
  1. Merceeri
   9.2.2021 01:59

   Parahin Anna-Maria Korhonen

   ”Toki tässä tapauksessa on puukotettu ja ryöstetty, mutta puukottaa ja ryöstelee kantaväestökin. Rikosten taustalla on aina ulkopuolisuus ja kyvyttömyys sanoittaa tunteita ja on selvää”…..

   Kyllä siellä puukkoryöstöjen tai puukolla tappamisten takana on paljon muutakin, kuin näitä psykologien käyttämiä muotisanoja, kuten; ulkopuolisuutta tai kyvyttömyyttä. Mutta, ”tunteiden” sanoittamista sieltä ei missään tapauksessa puuttunut, se oli 100%:sti paikalla, lue; niitä itseoikeutettuja vihantunteita vain korostettiin puukon iskuilla. Itseasiassa – näissä tapauksissa – toisen ihmisen tappaminen puukottamalla on suorastaan ko. tunteiden ylimielisen sanoittamisen korkeaveisu, tai sitten teot tehtiin – yhtäkaikki – silkkaa pahuuttaan! Niin tai näin, mutta toimenpiteet kummankin teon arvioimiseksi ovat tämän suomalaisen pahoinvointi-sosiaalidemokratian ulottumattomissa – valitettavasti, koska sillä ei ole välineitä, ei kykyä, eikä halua ymmärtää väkivallan, eikä pahuuden syvintä sisäsyntyistä olemusta, ei vaikka he itse aloittivat 1900-luvun alussa väkivaltaisen punakapinan?

   Ps. Jotenkin tuntuu siltä, että tämä nykypsykologia on tehtävässään täydellisesti epäonnistunut, ja sen huomaa siitä, että se on kyvyttömyyttään siirtänyt itse itsensä asioiden ulkopuolelle ja sieltä ulkopuolelta toimivaksi, virallisen pintapuoliseksi (usein poliittiseksi) selittelijäksi.

   Vastaa
   1. Anna-Maria Korhonen
    9.2.2021 19:58

    Arvoisa nimim. Merceeri. Kuten varmasti ymmärsitkin, tarkoitukseni oli juuri parodisoida nykypsykologiaa ja sen tahattoman koomisia pyrkimyksiä selittää väkivaltaisten maahanmuuttajajengien tekoja.

    En ole täysin psykologiaa vastaan. Mutta uskon, että sen kieli, kuten kieli yleensä, toimii vain tietyssä kulttuurisessa kontekstissa. Eli psykoterapia auttaa vain potilasta, joka ymmärtää terapeutin käyttämää kieltä. Mikäli potilas on opiskellut vain joitakin Koraanin kohtia ja kaikki julkinen viestintä pohjautuu niihin tavalla tai toisella, ei hän hyödy kognitiivis-behavioristisesta sen paremmin kuin jungilaisesta psykoterapiasta.

    Vastaa
 5. juha.
  8.2.2021 19:46

  Luonnollisesti esimerkki maassamme Ruotsissa tämä ”vaikenemisen kulttuuri” on ollut jo kauan aikaa tyypillistä. Tätä ilmiötä on vielä voimistettu sillä, että mahdollisesta ”laulajasta” on ”päästetty ilmat pihalle”, Tietenkin arkisempaa vaihtoehtoa eli uhkailemista on ilmennyt ”kansankodin” onnelassa.

  Kuten Ruotsissa niin varmuudella Suomessakin poliisi ei laita kovinkaan paljon pahakseen, vaikka rikostapaus jääkin hämärän peittoon vallankin silloin (aina) kun uhri on valkoinen nuori kanta-asukas. Tällöin tilastotkin kaunistuvat ja se TODELLINEN uhka ja Sodoma ja Gomoda eli ”ääääääärrrrrioikeisto” -jahti pääsee oikeuksiinsa punaisessa Helsingissä! Niin paljon, ettei sitten ”muuta” kerrottavaa olekaan Taposella.

  Ikävää suomalaisille nuorille, mutta eihän miehiä Helsingistä löydy. Kaikki aika menee menturoidessa ja nenänpään puuteroimisessa kun se sormuskin on peukalossa!

  Onhan tulossa pormestarinvaalit, mikäli yhtään kiinnostaa edes yrittää suojella nahkaansa. Mutta sehän on vain fiksua olla ”kansainvälinen” eli puukotettavana ”uhrien” toimesta. Ja, jos liikaa uliset. Se on rassismia se!!!

  Vastaa
 6. jani
  8.2.2021 22:20

  Kun 10 kunniakansakaista piirittää sinut kukaan ulkopuolinen ei näe mitä ringin keskellä tapahtuu.
  Voivat tehdä mitä vaan. Ryöstää, puukotta, hakata tai tappaa eikä kukaan näe itse tapahtumaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top