Etsitty 5-miljoonan mies menehtyi syöpään

Vuonna 1985 TWA:n lennon -Kairosta mm. Ateenan kautta San Diegoon- kaapanneisiin terroristeihin kuuluvan miehen kerrotaan menehtyneen syöpään Beirutissa. Yhdysvallat oli luvannut viiden miljoonan $:n palkkion kaappaajasta.

Ali Atwa, jota epäillään libanonilaisen shia-islamistisen äärijärjestön ”Hizbollahin” jäseneksi, menehtyi syöpään Etelä-Beirutissa omaistensa kertoman mukaan. Atwia syytetään osallisuudesta TWA:n lennon 847 kaappaamisesta 14. kesäkuuta vuonna 1985. Kaappaus kesti ennätykselliset 17 vuorokautta, ja päättyi sopimukseen kaappaajien kanssa, vaikka sitä ei myönnetä.

Lento 847

TWA:n Boeing 727-200, rekisterinumeroltaan N64339, lähti Kairosta kesäkuun 14. päivän aamulla. Välilaskulla Ateenassa miehistö vaihtui uuteen: Kapteeni John Testrake (kuvassa), ensimmäinen perämies Phil Maresca, lentoinsinööri Christian Zimmerman, ja matkustamohenkilökuntaa johti emäntä Uli Derickson, joka kunnostautui myöhemmin kaapatun koneen toisella välilaskulla Beirutiin.

Koneen noustua klo. 10 Ateenasta kohti Roomaa kaksi arabiaa puhuvaa libanonilaista miestä kaappasi koneen. Kaappaajat olivat salakuljettaneet yhden pistoolin ja kaksi käsikranaattia koneeseen, ilmeisesti Ateenassa. Miten aseet olivat ohittaneet Ateenan lentokentän turvavalvonnan, se ei ole tiedossa. Tavanomaisin keino on toimittaa käsiase koneen WC:n roskikseen, roskapussia vaihdettaessa roskiksen pohjalle. Tempun tekee maapalveluyrityksen työntekijä, jolla saattaa olla poliittinen tai uskonnollinen yhteys terroristeihin. Tässä asiassa turvatoimet eivät ole parantuneet v.1985 jälkeen.

Kaappaus alkoi Kreikan ilmatilassa kahden terroristin hyökätessä ensin Dericsonin kimppuun, ja tunkeuduttua ohjaamoon, jossa pahoinpitelivät kolme lentomiehistön jäsentä. Kapteeni Testrake pakotettiin aseella uhaten muuttamaan koneen kurssin Rooman sijasta Beirutin kansainväliselle lentokentälle, jossa kone seisoi useita tunteja. Kaappaajat vapauttivat koneen 139:stä matkustajasta 19, polttoainetankkausta vastaan.

Laskeutumislupa ei irronnut helpolla. Radiokeskustelussa lennonjohdon kanssa kapteeni Testrake käytti mm. sanontaa: ”Hän (terroristi) on vetänyt käsikranaatin sokan ja on valmis räjäyttämään lentokoneen, jos hänen on pakko. Meidän on toistettava, että meidän on laskeuduttava Beirutiin. Meidän on laskeuduttava Beirutiin. Ei vaihtoehtoa.”

Iltapäivällä 14.07. kone jatkoi Algeriin , missä kaappaajat vapauttivat 20 matkustajaa. Kaappaajat olivat tunnistaneet matkustajien joukosta Yhdysvaltain laivaston sukeltajan Robert Stethemin. Terroristit ampuivat hänet, ja heittivät ruumiin koneen portailta kentälle. Viiden tunnin seisokin jälkeen palattiin Beirutiin seuraavana yönä. Libanonissa oli silloin sisällissota, ja Beirutia kontrolloivat useat aseelliset joukot, mm. Hezbollah.

Juutalaiset erotellaan

Beirutin lennonjohtoa kontrolloivat tuohon aikaan shia-miliisit. Kaapattu kone sai taas polttoainetäydennyksen, ja seitsemän matkustajaa joilla oli juutalaisilta kuullostavat nimet, luovutettiin shia-miiliseille panttivankeina säilytettäviksi. Lentoemäntä Uli Derickson oli kieltäytynyt auttamasta kaappaajia juutalaismatkustajien tunnistuksessa. Algerissa Dericson oli rauhoittanut kaappaajat -lentoaseman kieltäydyttyä maksuttomasta tankkauksesta, maksamalla 22 700 litran polttoainetäydennyksen omalla luottokortillaan (5500 $). Beirutissa kymmenisen raskaasti aseistettua miestä liittyi kaappaajiin, ja seuraavana päivänä (15.06. 1985) kone palasi Algeriin. Tällä kertaa vapautettiin loput 65 matkustajaa ja kaikki viisi matkustamomiehistön naisjäsentä. Kaappauksen päätyttyä kaappaajat katosivat omille teilleen.

Kaappaajat vaativat:

 • Yhdysvaltain Kuwaitin -suurlähetystön pommi-iskuun vuonna 1983 osallistuneiden vapauttaminen,
 • 766 pääasiassa libanonilaisen shiian vapauttaminen Israelin Atleat -vankilasta,
 • ja Israelin vetäytyminen Etelä-Libanonista.

Koneesta Beirutissa poistettuja 40 panttivankia säilytettiin shiia-järjestö Hezbollahin vankiloissa, mutta järjestö kiistää yhteytensä kaappaajiin. Yksi vangeista vapautettiin sydänvian takia, muut vapautuivat Libanonin ja Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin vaatimuksesta. Heidät toimitettiin Syyriaan Damaskokseen, jossa Kansainvälinen Punainenristi otti heidät haltuunsa 30.06.. Israel vapautti myöhemmin yli 700 shia-vankia, mutta tämän ei myönnetä liittyvän kaappaukseen.

Kaappaajista  Mohammed Ali Hamadi otettiin myöhemmin kiinni ja sai teostaan elinkautisen tuomion Saksassa. Hänet vapautettiin myöhemmin, ilmeisesti jossakin vankienvaihdossa jossa terroristien käsiin Lähi-Idässä joutunut saksalainen siviili oli toisena vaihdokkina.

Ali Atwi, hezbollahien sankari

Kaappaja Ali Atwan kuolemaa surraan eteläisessä Beirutissa, jossa hän on asustellut shia-enemmistöisessä ympäristössä. Hänet haudataan tänään lauantaina, jonkinlaisena vapaustaistelijana. Yhdysvallat oli tarjonnut jopa 5 miljoonan dollarin palkkion  Atwaan liittyvistä tiedoista.  Kaappaukseen sekaantunutta Ezz El-Dinia ei ole vielä löydetty.

Luettavaa:

3 Comments

 1. Kepa
  9.10.2021 23:53

  R.I.P:ä aatteensa puolesta taistelleelle/eläneelle jampalle!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.10.2021 12:14

   Vaan hänen aatteensa oli ikävien tyyppien -mm. meidän- tappaminen.

   Vastaa
   1. Piitu
    10.10.2021 17:36

    Tuon jutun mukaan yks yankee pääsi hengestään ei suomalasia. Ainakin viime aikoina yankeet on tainneet tappaa kymmeniä tuhansia hänen heimoa eli vuoroin vieraissa…

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top