Etyj:n Ukraina-ryhmä käsittelee Donbassin tilannetta lauantaina

Ukrainan varapääministeri ehdotti perjantaina kolmen osapuolen välistä neuvottelua pidettäväksi Etyj:n Ukraina-ryhmän lauantaisen ylimääräisen kokouksen yhteydessä.

”Toivomme, että tällainen (kolmenvälisen kontaktiryhmän) tapaaminen järjestetään huomenna. Olemme valmiita työskentelemään, valmiina vuoropuheluun, valmiita tekemään kaiken, jotta tulitauko jatkuisi eikä siviiliväestö kärsisi”, Ukrainan varapääministeri, väliaikaisesti miehitettyjen alueiden integraatioministeri, Iryna Vereshchuk sanoi tiedotustilaisuudessaan perjantaina Sputnik Newsin mukaan.

Päivitys: ”Ukrainan valtuuskunta kolmenvälisessä kontaktiryhmässä ilmoittaa, että Venäjän federaatio ei tänäänkään osallistunut TCG:n ylimääräiseen kokoukseen, joka kutsuttiin koolle TCG:n ETYJ-koordinaattorin aloitteesta pidettäväksi 19.2.2022 klo 11:00. Asiana on keskustella kiireellisesti turvallisuustilanteesta”, Ukrainan valtuuskunta kertoi Interfax Ukrainen (19.02.) mukaan.

Päivitys: ”Lähetimme ehdotuksen TCG:n kokouksen pitämisestä [18. helmikuuta]. Mutta kuten olette jo nähneet, Venäjä kieltäytyi osallistumasta tänään. Toivokaamme, että pystymme vielä huomenna (lauantaina) tapaamaan kolmenkeskisessä yhteysryhmässä”, ministeri Vereschuk sanoi tiedotustilaisuudessa Donbasin tilanteesta Ukrainan presidentin kansliassa perjantaina. (Interfax Ukraine 18.02.)

Sputnik News syyttää Ukrainaa lauantaisen kokouksen torjumisesta: ”Kolmenvälisen Ukrainaa käsittelevän kontaktiryhmän kokousta ei järjestetä lauantaina, koska Kiova ei ole valmis rakentavaan vuoropuheluun, lähde kertoo Sputnikille.” (linkki päivittyvään seurantaan.)

Euroopan Turvallisuus- ja Yhteistyöjärjestön Etyj:n perjantaiksi koollekutsuttu Donbasin yhteysryhmän (TCG) ylimääräinen kokous pidetään lauantaina aamulla (19.02.). Alueen turvallisuustilanne on erittäin hälyttävä, sanoi Etyjin puheenjohtajan erityisedustaja yhteysryhmässä Mikko Kinnunen.

Ukraina pyytää Saksaa ja Ranskaa lähettämään edustajansa Etyjin erityisryhmän (TCG) kokoukseen, jotta he voivat arvioida itsenäisesti Donbassin tilannetta, Vereshtšuk sanoi. Venäjä ​​on valmis osallistumaan kontaktiryhmän kiireelliseen kokoukseen, jos Ukraina ja Donbassin ”tasavallat” ovat yhtä mieltä sen järjestämisestä, tietolähde Moskovassa kertoi Sputnikille. Donbassista on lehden mukaan jo ilmaistu suostumus.

Kolmenväliseen Ukrainaa käsittelevään kontaktiryhmään (TGC) kuuluu edustajia Ukrainasta, Venäjältä ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöstä (Etyj). Vuonna 2014 perustettu ryhmä pyrkii tukemaan Itä-Ukrainan konfliktin diplomaattista ratkaisua.

Itä-Ukrainan osapuolet ovat syytelleet toisiaan parin päivän ajan mm. tykistön käytöstä toisiaan vastaan. Ukrainan ulkoministeri kiistää Ukrainan osalta syytökset.

Kiistämme kategorisesti Venäjän disinformaatiot Ukrainan väitetyistä loukkaavista toimista tai sabotaasitoimista kemiallisen teollisuuden tuotantolaitoksissa. Ukraina ei toteuta tai suunnittele tällaisia ​​toimia Donbasissa. Olemme täysin sitoutuneet vain diplomatiaan konfliktin ratkaisemiseen, twiittaa Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston (NSDC) sihteeri Oleksiy Danilov toisti tänään ulkoministerin sanoman, että Ukrainalla ei ole aikomusta muuttaa sotilaallisesti kapinatasavaltojen tilannetta, eikä toimia hyökkäyksellisesti.

Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyn pitäisi lauantaina olla Münchenissä, turvallisuuskonferenssissa, jossa Yhdysvaltoja edustaa varapresidentti Kamala Harris. Huolimatta sovitusta tapaamisesta Harrisin kanssa, Zelensky saattaa jäädä Kiovaan maan tilanteen takia.

Tilanne itäisessä Ukrainassa näyttää hyvin kriittiseltä, ja kehityksen suunta saattaa ratketa pikaisesti. Venäjä ilmoittaa pitävänsä lauantaina sotaharjoitukset ballistisilla ohjuksilla.

Luettavaa:

Ukraina vie Venäjän duuman päätöksen Donbassista YK:n turvallisuusneuvostoon, alueella tänään kuultu tykistötulta

5 Comments

 1. Perämeri
  19.2.2022 00:22

  Miksei tälle Itä-Ukrainalle voida tehdä Kosovoja? Vaikkei Ukraina ja Venäjä ole tunnustaneet Kosovoa, niin USA ja Suomi kumminkin ovat. Seurauksena Kosovon tilanne on vakaa ja ne pelaavat jalkapalloa, eivät aivan yhtä hyvin kuin Suomi.

  Vastaa
 2. jupi
  19.2.2022 09:40

  hyvin harva ymmärtää ukrainan tilanteen. eliitti haluaa päästä käsiksi itäukrainan laajoja luonnonvaroja ja ovet valmiita sotimaan siitä. harmittaa pirusti ukrainalaisten kohtalo

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   19.2.2022 09:45

   Ei se noin simppelisti mene. Paljon isommista asioista on kyse. Saattaa myös olla, että tilanne on karannut käsistä.

   Vastaa
 3. juha II
  20.2.2022 15:09

  Etyj:n Ukraina-ryhmä sotkee Donbassin tilannetta lauantaina

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.2.2022 18:20

   Etyj:n Ukraina-ryhmä (OSCE-SSM) oli viimeinen tilaisuus estää kärjistyminen. Ehkä nyt puheeksi tullut Etyj:n kokous on vielä yksi tilaisuus välttää sota.

   Etyjin kokousta ei pidetty, koska joko separatistit tai Venäjä sotki pelin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top