EU rajoittaa transrasvan käyttöä elintarvikkeiden valmistuksessa

Transrasvan eli osittain kovetetun rasvan käyttöä elintarvikkeissa rajoitetaan uudella EU-asetuksella. Samalla kielletään Yohimbe-kasvin käyttö mm. ravintolisissä. EU hyväksyi viime vuonna kaksi EU:n elintarvikkeiden täydentämisasetusta (EU no 1925/2006 ) koskevaa muutosta, jotka tulivat voimaan 15. toukokuuta.

Tulevaisuudessa teollisen transrasvan osuus saa olla korkeintaan 2 prosenttia rasvasta kuluttajalle tai vähittäiskauppaan myytävässä elintarvikkeessa. Lisäksi transrasvapitoisuus on merkittävä niihin elintarvikkeisiin, joiden teollisen transrasvan pitoisuus on yli 2 prosenttia rasvasta, ja joita toimitetaan muille elintarvikealan toimijoille. Transrasva-asetuksella on siirtymäaika 1.4.2021 asti, jonka jälkeen asetuksen vastaisia elintarvikkeita ei enää saa saattaa EU:n markkinoille.

Transrasvojen yhteys sydän- ja verisuonitautien riskiin on ollut tiedossa jo pitkään ja sitä on ravitsemussuosituksissa eri maissa ja maanosissa rajoitettu. Esimerkiksi Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan transrasvan saanti tulisi olla niin alhainen kuin mahdollista ja ainakin alle prosentti kokonaisenergiansaannista. Myös USA:n ravitsemussuosituksissa kehotetaan laskemaan transrasvan saantia niin matalaksi kuin mahdollista eikä pidetä hydrogenoituja rasvoja enää yleisesti turvallisina, koska ne ovat transrasvojen suurin lähde. WHO suositteli vuonna 2018, että teolliset transrasvat poistettaisiin käytöstä.

Jo monien vuosien aikana käydyssä keskustelussa transrasvan rajoittamisesta on hankalana pidetty sitä, että märehtijöiden rasva, erityisesti maito sisältää luontaisesti transrasvaa. Samalla maito on tärkeä muiden ravintoaineiden lähde väestöissä, joten transrasvan rajoittaminen kokonaisuudessaan olisi kyseenalaista. Transrasvan jakaminen teollisesti tuotettuun ja luontaiseen on pidetty valvonnan ja erityisesti analytiikan osalta hankalana. Silti Tanska on Euroopassa edelläkävijänä osoittanut, että toimenpiteet voidaan kohdentaa pelkästään teolliseen transrasvaan.

”Suomessa transrasvan saanti on muiden pohjoismaiden tapaan hyvin alhaista, vain 0,4 % energiansaannista, ja tästäkin suurin osa tulee maitotuotteista. Lisäksi olemassa olevien tietojen mukaan elintarvikkeiden transrasvapitoisuudet ovat keskimäärin alle kaksi prosenttia rasvasta, eli EU:n uusi raja ei ole niin kunnianhimoinen kuin voisimme itsellemme asettaa”, sanoo elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström maa- ja metsätalousministeriöstä.

”Toimenpiteet tyydyttyneen rasvan saannin vähentämiseksi ravinnosta on syytä jatkaa samalla intensiteetillä kuin aikaisemmin. Sen lisäksi on syytä seurata EU:n toimenpiteiden vaikutusta elintarvikkeiden rasvakoostumukseen myös Suomessa”, Lemström toteaa.

Toisella EU-asetuksen muutoksella kielletään Yohimbe-kasvin käyttö ainesosana, jota on pääasiassa käytetty ravintolisissä. Yohimbe on jo neljä vuotta ollut EU:n tarkkailun alla sen jälkeen Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA:n) lausunnon jälkeen. Tästä syystä Yohimbe-asetusta sovelletaan heti eikä sille tule erillistä siirtymäaikaa.

4 Comments

 1. Myrkyllistä ruokaa Suomessa
  21.5.2019 09:07

  Minä en tiedä juurikaan mitään transrasvoista mutta sen minä tiedän että voi on terveyden kannalta hyväksi elimistölle kuten punainen maitokin. Lehmän maito on vielä parempaa.

  Jos nyt kahkotessa kiellettäisiin eläinrasvojen käyttö niin mitä tilalle? Palmuöljykö joka aiheuttaa syöpää? Vaiko rypsi- ja rapsi joilla muualla maailmassa puhdistetaan saastunutta maata? Siksi mm. hirvet eivät tule juures-/vihannesmalle jos sen ympäri kylvää rypsiä/rapsia. Vai pitäisikö meidän saada rasvamme pika-roks-ruokaloiden ranskalaisista? Öljystä jonka sekaan lisätään silikonia ettei se vaahtoaisi kun öljyyn upotetaan vettä sisältäviä tuotteita.

  Voi aikoja, voi tapoja.

  Vastaa
 2. kauko kaarlela
  21.5.2019 15:15

  Hei elintarviketeollisuus on huolehtinut siitä että elimistössämme palamattomat rasvat jotka kertyvät verisuonten seinämiin
  esim. keitetty palmu- ja kookosrasva ovat joka paikassa. Se siitä määräyksestä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.5.2019 15:16

   Mutta verisuonten rasvoittumiseenhan kuolee!

   Vastaa
 3. Br
  22.5.2019 09:23

  Ei kyse ole eläinrasvojen kieltämisestä vaan transrasvojen, jotka ovat osittain kovetettuja kasvirasvoja. Transrasvojen epäterveellisyys ei ole mikään mielipidekysymys, ne on usein eri tutkimuksin todettu vaarallisiksi. Siellä pikaruokalan rasvakeittimessä on juurikin transrasvaa, jolla taas ei ole mitään tekemistä hyvien öljyjen kanssa. Tsemppiä rasvojen viidakossa!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top