EU:n Borrell: Iranin ydin-diilissä sopimus lähellä

EU:n ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan johtava diplomaatti Josep Borrell sanoi lauantaina, puhuessaan Doha-foorumissa Emiraateissa, että neuvotteluissa ns. Iran-nuclear-dealin (Iranin ydinsopimuksen) ollaan lähellä sopimuksen elvyttämistä.

Iranin ydinsopimus, virallisesti JCPOA-sopimus,  solmittiin Iranin, YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten -mukaan lukien Yhdysvaltojen, ja EU:n välillä vuonna 2015. Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump irrotti Yhdysvallat sopimuksesta vuonna 2018, syynä Iranin jatkuvat rikkomukset. USA käynnisti sen jälkeen uudelleen talouspakotteet pappisjohtoista Irania vastaan.

Ydinneuvottelut olivat olleet lähellä sopimusta, mutta on ollut hidasteita: Irania syytetään neuvottelujen vetkuttamisesta, -ja uraanimyllyjen pyörittämisestä, -aikeena saada materiaalia kasaan ennen alistumista uudelleen JCPOA:n rajoituksiin Venäjä esitti myös vaatimuksia Yhdysvalloille, että Moskovalle Ukrainaan hyökkäämisen johdosta asetetut pakotteet eivät saisi vaikuttaa sen kauppaan Iranin kanssa.

Euroopan unionin ydinneuvottelujen koordinaattori Enrique Mora sanoi perjantaina (25.03.) matkustavansa Teheraniin lauantaiksi tapaamaan Iranin pääneuvottelijaa. Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahianin mukaan sopimus JCPOA:n palauttamisesta voidaan saavuttaa lyhyellä aikavälillä, jos Yhdysvallat on käytännöllinen.

Jyrkimmin JCPOA:n palauttamiseen on on suhtauduttu Israelissa:  Siellä nähdään entisenlaisen ydinsopimuksen ”vuotavan”, ja edistämän ydinaseen päätymistä Iranin islamistiselle johdolle.

Luettavaa:

 

2 Comments

 1. Obelix
  26.3.2022 20:34

  Katsokaa tästä, mitä mieltä Israelin ex-pääministeri Benjamin Netanjahu on siitä, että maailman terrorismin kehto saa itselleen ydinaseen, sekä niiden kuljettamiseen välineitä, eli ballistisia ohjuksia….käytännössä sopimusteitse!

  https://www.youtube.com/watch?v=awfRikhV1ds

  Ps. Ja Venäjäkin on Iranista huolissaan….omalla tavallaan:

  ”Venäjä esitti myös vaatimuksia Yhdysvalloille, että Moskovalle Ukrainaan hyökkäämisen johdosta asetetut pakotteet eivät saisi vaikuttaa sen kauppaan Iranin kanssa.”

  Vastaa
 2. Terhomatti
  26.3.2022 22:53

  Älkääs nyt saatana viittikö murjaanien kanssa tehdä ”sopimuksia”!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top