EU:n drone-lainsäädäntö astuu voimaan vuodenvaihteessa

Euroopan Unionin drone-lennätystä koskeva asetus astuu voimaan Suomessa ensi vuoden alussa. Siihen asti toimitaan vanhoilla säännöillä.

EU:n komissio siirsi 01.07. voimaanastuvaksi päätetyn EU:n droneasetuksen (täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/947) soveltamisen alkamaan 01.01. 2021. Siihen asti Suomessa toimitaan ilmailumääräyksen OPS M1-32 mukaisesti. Komission päätös johtuu koronapandemian useille jäsenmaille aiheuttamista hankaluuksista.

Säännöt määräävät droneille rekisteröimis-velvoitteen, mutta se ei koske sisätiloissa tapahtuvaa lennättämistä, eikä alle 250gr painoisia kamerattomia laitteita, joilla on Lelulain mukainen CE-merkintä. UAS-ilmatilavyöhykkeiden noudattaminen koskee kaikkia.

EU:n droneasetus määrittää drone-ohjaajille suoritettavan verkkotentin, jonka koulutusmateriaali on julkaistu lokakuussa. Tentistä saa tietoja alempana olevasta linkistä.

Dronet luokitellaan painon mukaan eri kategorioihin, joita koskevat erilaiset rajoitukset.

  • Alle 250 gramman painoista dronea saa käyttää Avoin A1 kategorian ehtojen mukaisesti myös siirtymäaikojen jälkeen. Kauko-ohjaajan tulee tutustua laitteen käyttöohjeeseen, mutta verkkotentin suorittaminen ei ole välttämätöntä, vaikkakin suositeltavaa.
  • Alle 500 gramman painoista dronea saa käyttää Avoin A1 kategorian ehtojen mukaisesti 01.01.2023 asti. Kauko-ohjaajan tulee tutustua laitteen käyttöohjeeseen, mutta verkkotentin suorittaminen ei ole välttämätöntä, vaikkakin suositeltavaa.
  • Alle 2 kg:n painoista dronea saa käyttää vähintään 50 metrin vaakasuoralla etäisyydellä ihmisistä, kun on suorittanut verkkotentin lisäksi myös valvotun lisäteoriakokeen.
  • Alle 25 kg:n painoista dronea saa käyttää Avoin A3 kategorian ehtojen mukaisesti myös siirtymäaikojen jälkeen. Kauko-ohjaajan tulee suorittaa verkkotentti.

Itserakennetut laitteet ja vanhat dronet jotka eivät täytä CE merkintöjä ovat vielä sallittuja seuraavissa tilanteissa:

  1. Alle 250 g painavilla laitteilla saa lentää tiheästi asutuilla alueilla
  2. alle 25 kg painavilla laitteilla saa lentää harvaan asutuilla alueilla.

Dronettaminen siis astuu vuoden vaihtuessa tiukempien sääntöjen maailmaan. Kaupalliselle ja ammattimaiselle toiminnalle on siirtymäajat, jotka löytyvät linkistä. Dronekieltoalueet pysyvät entisellään. Niitä on sekä pysyviä että tilapäisiä rajoitusalueita. Tilapäisen dronettamiskiellon voi viranomainen määrätä esm. suuren yleisötapahtuman yläpuolelle, tai armeijan harjoituksen ajaksi jollekin alueelle.

Esimerkkejä pysyvistä kieltoalueilta on mm. Helsingin keskustassa. Lentoasemien ympäristössä lennättäminen on sallittua vain lennonjohdon luvalla, valvomattomilla kentillä joissain tapauksissa kentän valvojan antamia kirjallisia ohjeita noudattaen (tarkemmin linkissä).

Dronet ovat Suomessa harvoin aiheuttaneet häiriöitä. Asetuksen noudattamista valvoo Poliisi ja Trafi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top