EU:n elpymisrahasto keskustelussa eduskunnan täysistunnossa tänään

Eduskunta kuulee tänään torstaina, klo.16:00 alkavassa istunnossa, ministerien vastaukset kansanedustajien kysymyksiin suullisella kyselytunnilla, ja keskustelee sen jälkeen EU:n elpymisrahastosta.

Asian esitteli valtionvarainministeri Katri Kulmuni. ”Elpymisväline” on se sanonta. Kulmunin mukaan Suomi ei hyväksy sitä komission esittämässä muodossa. EU:n perussopimusta on noudatettava. Esityksen on myös täytettävä Suomen perustuslain vaatimukset. Kulmuni mainitsi erikseen budjettivallan pitämisen Suomessa. Julkisuudessa on ollut komission esittämä sanamuoto, jota hallitus ei hyväksy.

Kimmo Kiljunen käytti demarien ryhmäpuheenvuoron. Komission ehdotus vaatii merkittäviä korjauksia. Sosialidemokraatit tukevat komission ehdotusta, mutta vaativat muutoksia. 750 miljardin summa on liian suuri. Avustusten osuus verrattuna lainoihin liian suuri. Kiljunen mainitsi oikeusvaltioperiaatteen. Hiilitullit yms. mainittu, ja ilmastonmuutos. Finanssisektorin valvontaa lisää.

Edustaja Mäkinen perussuomalaista oli skeptisempi. 10 vuotta sitten Saksan pankkien pelastaminen naamioitiin Kreikan avustamiseksi. Perussuomalaiset eivät hyväksy EU:n perustamissopimuksen rikkomista jatkuvasti uusilla poikkeuksilla. EU on muuttunut Suomen liittymisen jälkeen.

Edustaja Virolainen Kokoomuksesta kysyi hallituksen talouspoliittisia ehtoja sopimuksen hyväksymiselle. Jokaisen EU:n jäsenmmaan on vastattava omista veloistaan. EU-maita tulee kannustaa rakenteellisiin uudistuksiin. Ei vastikkeetonta yhteistä velkarahaa.

Edustaja Hassi käytti Vihreiden puheenvuoron. ”Koronapandemia ei ole peruuttanut ilmastonmuutosta.” ”Rahoitus sidottava oikeusvaltioperiaatteeseen.” Suoraan EU:lle menevät verot mainittu. Hiili- ja muoviverot. Verovälttely poistettava.

Vasemmiston puolesta puhui Edustaja Saramo. EKP:n suora rahoitus jäsenmaille mainittu, -ja oikeudenmukaisuus samassa lauseessa.

Edustaja Esayah (krist.) näki elvytysrahaston EU:n perussopimuksen kiertämisenä. Sopimuksen mukaan EU ei voi rahoittaa itseään velaksi. ”Hoidetaanko tässä koronavirus-kriisiä, vai jotain ihan muuta?”

Useampi puhuja ihmetteli eduskunnalle annettua vähäistä aikaa elvytyssuunnitelman käsittelyyn.

Edustaja Harkimo (Harkimon ryhmä) muistutti Suomen historian suurimmasta budjetti-alijäämästä. ”Ei ole järkeä rahoittaa kuihtuvia aloja.” Tuen on vahvistettava Euroopan kilpailukykyä.

Ministeri Kulmuni vastasi että hallitus on tunnistanut edustajien esilleottamat ongelmat, ja muistutti ettei komission esitys sellaisenaan ole hyväksyttävissä.

Videolähetys alkaa istunnon alkaessa klo. 16:00. Videotallenne on myöhemmin nähtävissä samassa ikkunassa.

Videointi: Eduskunta.

1 Comment

 1. Maanpetturit
  5.6.2020 11:05

  Tämä Suomen eduskunnan keskustelu on pelkkää teatteria. Ensin EU myönsi sen noin 700 miljardin euron summan tukipakettiin. Ja eilen tuli 600 miljardia lisää. Eli kokonaispaketi korona-tuesta on 1300 miljardia, ei 750 miljardia. Tästähän oli jo suomalaisissakin uutisissa:

  https://www.suomenmaa.fi/uutiset/ekp-otti-entista-jareammat-valineet-kayttoon-taistelussa-euroalueen-koronakriisia-vastaan-osto-ohjelmaan-600-miljardia-lisaa/

  Eilen luin sen saksalaisista uutisista jossa pääasiana oli se että Lagarde ei niellyt Saksan tuomioistuimen päätöstä siitä että Saksan ei tarvitse ostaa muden maiden katteettomia lainoja. Vaan totesi että Saksan toimielimet ovat toisarvoisessa asemassa EU:n päätöksentekoon nähden. Joka puolitoista vuotta sitten jo ratifioitiin kun EU teki päätöksen jossa ”kansalliset parlamentit ovat toisarvoisessa asemassa EU:hun nähden”. Tästäkään ei ole Suomessa puhuttu. Vaikka se käytännössä tarkoitti Suomen eduskunnan alistamista EU-parlamentille.

  Ja jos palataan vielä tuohon ”tukipakettiin” niin mitä sillä suurimmaksi osaksi tuetaan? Menetettyjä voittoja matkustelusta ja lomailusta. Sillä siis tuetaan suoraan monikansallisia yrityksiä jotka eivät maksa verojaan eurooppaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top