EU:n hiilitavoite uhkaa Suomen talvi-merenkulkua

Euroopan sisäistä laivaliikennettä uhkaa heinäkuussa Euroopan unionin  taholta uusi rasite,  joka iskee talvimerenkulusta riippuvaiseen Suomeen erityisen pahasti: EU-komissio aikoo lisätä merenkulun EU:n päästökauppajärjestelmään.

Komissio ja Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) ovat tiukentamassa laivojen päästörajoituksia, siihen uskomukseen tukeutuen että hiilidioksidilla (CO2) on vaikutuksia ilmastoon. Hiilidioksidi on kaasu, jota syntyy kaikessa polttamisessa, siis myös laivojen dieselmoottoreissa. CO2:ta on ilmakehässä 300-500 ppm:ää (miljoonasosaa), ja sen määrä on vaihdellut vuosimiljoonien ajan. Nykyisellä kehityksellä mahdollisesti saavutettavat pitoisuudet eivät ole suinkaan huippulukuja.

Tarkoissa mittauksissa on havaittu ilmakehän CO2-pitoisuuden vaihtelevan lämpötilojen, jopa vuorokaudenaikojen, mukaan: Merien saadessa auringon säteilyä pintakerroksen vesimassa lämpenee ja veteen liuenneita kaasuja vapautuu. Hawaijin Mauna Loan mittausaseman grafiikka näyttää tämän ilmiön: CO2-käyrä sahaa ylös-alas sen mukaan lämmittääkö aurinko merta vaiko ei. Toki trendi on ollut nouseva, mutta se onkin odotettavissa, sillä ilmasto on ainakin muutaman vuosikymmenen ollut lämpenemässä.

Mittausasema ei sen sijaan näytä, kulkeeko laivoja diisselinkäryä tupruttaen ohitse vai ei, -nämä ovat aivan eri mittaluokan ilmiöitä. Lukija voi itse visualisoida: Rannaton meri horisontista horisonttiin, ja siellä piskuinen 500m-pitkä konttialus. Maalaisjärkikin sanoo, kenellä on suurin vaikutus ilmakehän kaasuseoksen koostumukseen. Historialliset laskelmat ilmakehän CO2-pitoisuudesta vahvistavat vaihtelun, mutta näyttääkin siltä, että ilmastonmuutos lämpimään päin tapahtuu yleensä ennen hiilidioksidin määrällistä kasvua. -Juuri kuten oletus meriveden roolista hiilivarastona antaakin odottaa.

Ilmakehän hiilimäärän suurin säätäjä näyttää siis olevan aurinko. Valitukset voi osoittaa sinne, -näkyy päivisin taivaalla (ilman apuvälineitä), ellei ole pilvistä. Suomalaisella teollisuudella, rahtareilla tai merenkululla ei ole osuutta asiaan. (Meidän pitäisikin vilkaista niiden motiiveja, jotka suomalaisia maalittaa, mutta toiste.)

EU aikoo joka tapauksessa, oli CO2 syyllinen tai ei, tiukentaa normeja ”ilmastopäästöjen” kohdalla, ja nyt tämä hulabaloo ulotetaan heinäkuun 14:sta lähtien myös EU:n sisäiseen merenkulkuun. Suomi, joka kaupan ja tavaraliikenteen yhteyksien kannalta on perinteisesti ollut Euroopasta katsoen ”saari”, on talviaikaan jääesteiden takana oleva saari. Tämähän maksaa, ja rasittaa Suomen vientiä.

Suomen vienti kulkee laivoilla, joilta meidän maantieteellisessä asemassamme täytyy edellyttää jäissäkulku-kelpoisuutta. Se tarkoittaa tukevampaa rakennetta, ja suurempia moottoritehoja, jotka seuraa suuremmat hiilidioksidipäästöt. Siksi hiilidioksidi-humpan ulottaminen merenkulkuun rankaisee suomalaista merenkulkua, Suomen vientiteollisuutta ja suomalaisen työn kilpailukykyä, -enemmän kuin kilpailijamaiden.

Europarlamenttiedustaja Elsi Katainen (keskusta) on kysynyt komissiolta Suomen talvimerenkulun huomioimisesta. Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans  vastasi edustajalle torstaina (11.06.).

”… Poikkeukset tai erityiskohtelu on perusteltava esimerkiksi selkeällä kilpailun vääristymisellä. Tästä syystä vaikutusten arvioinnissa analysoidaan meriliikennealan päästökaupan mahdollisia vaikutuksia EU:n sisämarkkinoihin ja kauppaan ottaen huomioon myös ne EU:n jäsenvaltiot ja alueet, jotka ovat erittäin riippuvaisia merenkulusta”, vastasi Timmermans.

Elsi Katainen toteaa vastauksen kiertäneen kysymyksen oleellisen asian:

”Vastaus jää harmittavan epäselväksi siltä osin, aikooko komissio huomioida päästökaupassa talviolosuhteista johtuvan alusten korkeamman polttoainekulutuksen ja nähdäänkö tämä seikka kilpailun kannalta merkityksellisenä.”, Katainen toteaa Talouselämän (11.06.) mukaan.

Olisi surullista, jos Suomen vientikauppa joutuu kilpailussaan mm. hiilivoimaa lisäävien maiden ympäristöhuolettoman teollisuuden kanssa maksamaan vielä merikuljetuksistaankin hiili-lisää, -varsinkin kun hiilidioksidin ilmastovaikutus on uskomus-asia, ja ”päästökauppa” jotain anekaupan veroista vihreän kirkon määräämää tyhmyysveroa.

3 Comments

 1. puolueeton
  12.6.2021 18:11

  Taas yksi syy erota unionista ja aloittaa kaupankäynti itänaapurin kanssa. Sotien jälkeen Suomen talous koheni idän kaupan ansiosta ja kohenisi nytkin. Jo vuonna 1970 sotien aiheuttamat velat oli maksettu. EU liittymisen jalkeen ulkomaiset velat ylittivät sadan aiheuttamat moninkertaisesti.

  Vastaa
 2. Mitäs sitten syötäisiin?
  12.6.2021 18:58

  Mistäs kasvit sitten saavat elämäänsä välttämättömän hiilidioksidin jos se tältäkin osin poistetaan?

  Meillä on vilja jo tähkällä. Jos ei olisi, niin vihreiden tulisi nälkä. Koska silloin ei olisi mitä syödä.

  Jotenkin tuntuu että EU:ssa ja vihreissä on menneet ehkäisypillerit ja tyhmyyspillerit sekaisin.

  Vastaa
 3. murre iisakki riepunen
  13.6.2021 09:08

  Vihreiden tyhmyys sikiää jo äidinmaidosta, iän myötä vain lisääntyy. Kaikenlaiseen kähmintään vihreillä on tiukka teesi, vastutetaan korruptiota, kaikin keinon sen tahdomme poistaa, paitsi omien keskuudesta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top