EU:n vihreä korttitalo romahtanut

Uuden Suomen tämän päivän uutinen ”Velkakurivääntö on vasta alkamassa, mutta Eurooppaa repii jo uusi jakolinja – Jäävuoren huippu voi tarkoittaa uutta apupakettia jo syksyllä” on dramaattista luettavaa.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni vaatii uutisessa, että EU:n jäsenvaltioiden tukitoimet kotitalouksille sähkön hinnan alhaalla pitämiseksi tulee olla lyhytaikaisia ja että hän tulee esittämään yhteisvastuullista EU:n tukipakettia sosiaalisista syistä Eurooppaan syntyneen vakavan energiakriisin vuoksi.

Häntä säesti Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire, joka maanantaina perusteli medialle vaatimustaan yhteisistä toimista euroryhmän kokouksen yhteydessä seuraavasti:

”On aika katsoa tilannetta kokonaisuutena. Meillä on käsissämme erittäin vakava ongelma siksi, että sähkön ja kaasun hinnat ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa. Meille on syntymässä kriisi, joka on vahingollinen sekä kansalaisille että yrityksille.”

Espanja on lopettanut noudattamasta EU:n päästökaupan sääntöjä pitääkseen kansalaisten sähkölaskut edes joltisenkin kurissa samalla, kun se saa rahaa koronaelvytyspaketista Suomesta mm. sähköautojen tukemiseen. Suomi noudattaa näitä sääntöjä, jonka vuoksi HELEN nosti roimasti kaukolämmön hintaa hiljattain.

Eurooppa on nyt kuilun partaalla ja ydinvoimasta luopuvassa Saksassa hikoilevat päättäjät TV:ssä toivovat viimeisenä oljenkortena lämmintä talvea. Kaikissa Keski-ja Etelä-Euroopan suurissa maissa on nopeasti lisätty kivihiilisähkön määrää, mutta voimalaitosten alasajojen ja kivihiilen epävarman saannin vuoksi, tästä ei todennäköisesti ole riittävästi apua tänä talvena.

Olli Rehn viimeisenä työnään Sipilän hallituksessa esitteli kivihiilen alasajon ja siunasi näin mm. kivihiililauhdevoiman nopean alasajon, joka aloitettiin Inkoosta. Se oli historiallisen luokan poliittinen virhe. Olli Rehn on nyt ”korkoa kasvamassa” Suomen Pankissa.

Olen tavallaan paraatipaikalta vuodesta 1987 seurannut keskustelua energiasta toimittuani Suomen suurimman koskaan istuneen komitean eli pääministeri Kalevi Sorsan asettaman Energiakomitean yhtenä sihteerinä. Se asetettiin Tshernobylin onnettomuuden jälkeen pohtimaan Suomen energiatulevaisuutta. Sen johtopäätökset pitävät yhä täysin kutinsa. Suomi on kaukainen pohjoinen maa suurine etäisyyksineen ja energiaintensiivisine teollisuuksineen. Suomi tarvitsee sähköä paljon ja sitä varten on rakennettava luotettavaa primaarienergian tuotantoa. Tuulivoima ei sitä ole, koska energiantuotantoa rakennetaan joko perus- tai säätövoiman tuottamiseen. Tuulivoima ei ole kumpaakaan.

Taisimme professori Sisko Salomaan kanssa kirjoittaa ensimmäiset hallinnolliset tekstit ilmastonmuutoksesta Energiakomitean Ympäristö- ja Terveysjaoston raporttiin.

1970-luvulla vihreiden toimijoiden aloittama säteilyn vaaroja liioitteleva ja hysterisoiva sekä sitten myöhemmin 1990-luvulla kiihdytetty ihmisperäisen ilmastonmuutoksen liioittelu johtivat siihen, että luotettavaa perus- ja säätövoimaa ei ole Euroopassa voitu rakentaa kuin rajoitetusti, kun samalla on ajettu laajamittaisesti kivihiilivoimalaitoksia alas. Erityisesti nuoret naiset on ajettu median ja koululaitoksen toimesta vihreillä ilmasto-opeilla lähes toivottomiksi.

Nyt päättäjät koko Euroopassa ovat joutuneet keskelle armotonta energiakriisiä tilanteessa, jossa he leijuvat 100 kilometrin korkeudella 0-hiiliepätodellisuudessa unelmarillit päässä.

Energiakomitean jälkeen vuonna 1989 kirjoitin SDP:n aatteellispolittiseen aikakauskirjaan Sosialistinen Aikakauslehti vihreästä ideologiasta arvion otsikolla ”Eikö historia opeta meille mitään – Johdatus vihreän kritiikin kritiikkiin”. Ennakoin siinä vahvasti ideologisoidun energiakeskustelun lopulta johtavan katastrofiin. Nyt olemme sen kynnyksellä 32 vuotta myöhemmin.

Euroopan energiakriisi on päättäjien ja median itse aiheuttama tarpeeton tragedia, joka tuntuu kohta meidän kaikkien arjessa. Viime kädessä syypäitä eivät ole vihreät, joita olisi vastuullisten poliitikkojen pitänyt alusta lähtien ymmärtää pitää ääriliikkeenä. Viime kädessä vastuun kantavat valtapuolueiden vihertyneet poliitikot.

Mikko Paunio

9 Comments

 1. Länsimaailma on tyhmentynyt nopeasti
  7.10.2021 18:49

  Hiilidioksidin vaikutus ilmastoon on täys gusetus. Päästökauppa ja viherverot on tehty vain romauttamaan taloudet ja mielenvikaiset eloapinanuoret kipuilee kaduilla, kun kuuluisivat mielisairaalaan.

  Kaiken tämän lisäksi Kiina suunnittelee rakentavansa about 700 uuttaa hiilivoimalaa vuoteen 2030 mennessä. Suomessa taas suljettiin vielä hyvässä kunnossa olleet voimalat. Ei ihme, että sähkö rupee oleen kohta ylellisyyshyödyke. nykytouhuissa ei ole järjen häivää.

  https://e360.yale.edu/features/despite-pledges-to-cut-emissions-china-goes-on-a-coal-spree

  Vastaa
 2. Kansanedustajat + avustajat ovat laskutaidottomia
  7.10.2021 19:25

  Se että etelä euroopassa on satanut ei mitenkään viherpiipertäjien mielestä voi johtua purkautuvasta tulivuoresta. Kuuman kaasun kohdatessa pohjoisesta puhaltava kylmä ilmavirta ei mitenkään voi lisätä sateen määrää. Ei. Italian paikallinen sade johtuu vain ja ainoastaan maapallon ilmaston lämpenemisestä.

  Eivät taida viherpiipertäjät muistaa kuinka toistakymmentä vuotta sitten Suomessakin satoi muutamassa tunnissa paikallisesti 13cm vettä. Eihän sitä kukaan muista koska silloin ilmasto ei vielä ollut lämmennyt 1 aste/10 vuotta.

  Ja Sannakin, jolla on 80kpl samantasoisilla lahjoilla varustettuja apulaisia, on yhä edelleen sitä mieltä että Suomeen tulee ihan just 600 000 sähköautoa. Ai jaa, vai niin. Sanna tai hänen apurinsa eivät siis osaa laskea. Lasketaampa me sille… eli 600 000 autoa ja niitä ladataan kotiseinistä 3-vaihe töpsölillä, eli 22kW teholla. 600 000 * 0.022MW = 13.2 TW, eli 13 200MW. No, kun yksi Olkivoimala on 890MW, niin tuo tarkoittaa että PELKÄSTÄÄN sähköautojen latauksiin tarvitaan 15 (14.8) UUTTA ydinvoimalaa. Sellaisia kuin Olkiluoto 1 ja 2. Mutta jos ne rakennetaan Olkiluoto 3:n tehoiksiksi, 1 600MW, niin niitä ei tarvittaisi KUIN 9 (8.25). Ja sitten niiden sijoituspaikat… Ne pitäisi olla ripoteltuina ympäri Suomen koska pääsiirtoverkko on tehty vain murto-osalle tuosta tehosta. On siis jatkossa selvää että Saimaa, Päijänne, Inarinjärvi, Pielinen, Oulujärvi, Keitele, Kallavesi Perämeri, Selkämeri, Saaristomeri ja Suomenlahti ovat pitkälti avoinna ympäri vuoden.

  Tämä ”uusi normaali” jossa gigavatteja energiaa laitettaisiin vesistöihin olisi sikäli hyvä että järvien ja meren happitilanne paranisi merkittävästi ympäri vuoden. Ja vesistöihin kertyvä aurinkoenergiakin kasvaisi koska vesistö olisi jo aiemmin keväällä auki. Yksi kuukausikin vuodessa lisää on merkittävä muutos. Saati sitten neljä. Rauman saaristokin on auki läpi vuoden 12km. Ei ihan mikään pikkujuttu. Toisaalta kun maamme pintalämpötila nousisi kaksikin astetta niin kinteistöjen lämmityskulut pienenisivät sen 10% vuositasolla. Mutta eiväthän politikot tällaista osaa laskea.

  Nyt olisikin sitten jo päätösten aika. Meinaan, yhden ydinvoimalan rakentaminen kestää 3v ja 6kk. Niiden pohjia pitäisi vala jo surkeasti että ensimmäiset olisivat tuottamassa sähköä vuoden 2025 jouluiikenteelle. Silloin pitäisi sähköautoja olla liikenteessä jo niin paljon että edes kaikki viisi ydinvoimalaa eivät riitä niiden lataaamiseen.

  Vastaa
  1. Ihmiset on tyhmiä
   7.10.2021 21:51

   Sähköautot on iso huijaus. Maametallit ei tule riittämään miljardeihin autoihin.

   Vastaa
   1. "Tosi on"
    8.10.2021 10:49

    Pitää muuten paikkansa. Jos minä asuisin Suomen länsirannikolla niin olisin hirvittävän huolissani sillä koko rannikko sisältää litiumia Oulusta Turkuun ja noin 50km sisämaahanpäin. Sehän on sitä vanhaa merenpohjaa jossa sitä on helposti saatavilla.

    Vastaa
 3. En tarvi sähköä fillariini
  7.10.2021 21:13

  Oras Tynkkynen tuli aikanaan politiikkaan pienten askelten ohjelmalla jolla siirryttäisiin uusiutuvan energian käyttöön. Tämä silloinen valtiotieteiden opiskelija (valmistuminen kesti tuplasti sen mitä normaaliaika) ei vain luonnintieteitä osaamattomana ymmärtänyt että ne hänen askeleensa ovat infinitesimaalisen pieniä ja muutama kymmenen ei vielä riitä mihinkään. Liekö ymmärrystä tullut lisää kun on nyt Sitran vanhempi neuvonantaja.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.10.2021 22:42

   Sitrassa muitakin ”päteviä”.

   Vastaa
   1. Kalergi-suunnitelma
    7.10.2021 23:49

    Kuten eräs Bilderberg-maanpetturi, jonka ilmeisesti vapaamuurari-satanistiveljet palkitsivat korkeapalkkaisella suojatyöpaikalla eläkeikään asti, vaikka päteviäkin hakijoita olisi ollut. Melkein tuplasi kahtena hallituskautenaan Suomen valtionvelan ja myi erään viherkommunistisen, Suomeen Isis-terroristien nousevaa polvea keräävän narsistiministerin kanssa halvalla erään luonnollisen monopolin ulkomaille, jonka kiskurihintoja sähköstä sadat tuhannet suomalaiset jatkuvasti kiroavat.

    Vastaa
  2. Fillari alle
   8.10.2021 10:53

   Minä voisin tarvita fillarini alle metrin levyisen pientareen jossa olisi hienojakoista pinta-asfalttia, sitä ”piha-asfalttia”. Siinä pientareella olisi mukava ajella töihin ja takaisin kun ei tarvitse ajella ajoradalla. Toisaalta, sileällä asfaltilla pyörä rullaa oli sitten sadekeli tai vastauuli. Eikä sen pientareen teko maksa paljon. Urapaikka-koneella tekee nopsasti vaikka turpeiden päälle sileää asfalttia, Kun ei sen kantokuvun tarvitse olla sama luokkaa kuin autojen alla. Riittää että se on tasaista.

   Vastaa
 4. juha II
  7.10.2021 22:34

  Ropelli perseeseen ja ”lavat” pyörivät joka pieraisulla! ”Vihreän sähkön” tuottamista buusteroidaan valtalailla, että ainut ruokalaji on hernesoppa ja jos jää kiinni ”pitkään” veteen keitetyn kaurapuuron syönnin synnistä.

  Seuraamuksena on kuritushuonetta ja Iiris Suomelan koottujen ajatusten kuuntelua 24/7!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top